Linkuri accesibilitate

Dodon spune că îi admiră pe Putin, Orban, Erdogan. Ar vrea să se vadă și cu liderul Chinei


De la stânga la dreapta: Igor Dodon, Vladimir Putin, un veteran de război și premierul rus Dmitri Medvedev la Ziua Victoriei, la Moscova, în 2017.
De la stânga la dreapta: Igor Dodon, Vladimir Putin, un veteran de război și premierul rus Dmitri Medvedev la Ziua Victoriei, la Moscova, în 2017.

Vineri, într-o postare pe Facebook, secretarul executiv PSRM, Igor Dodon, și-a confirmat atașamentul față de președintele rus, Vladimir Putin, pe care l-a numit „personalitate istorică”, spunând că „a făcut multe pentru țara sa”.

Fostul președinte al R. Moldova a mai insistat pe rețele că nu își va „schimba opinia” despre Putin, care este dat în urmărire internațională pentru crime de război legate de deportarea copiilor din Ucraina invadată.

„Politica sa va influența nu doar procesele mondiale, ci și Republica Moldova”, a mai scris liderul PSRM în postarea sa, după ce a urmărit cu admirație interviul acordat de Putin comentatorului american de dreapta Tucker Carlson, numindu-l „o conversație foarte interesantă”.

Fostul președinte moldovean spune că îl consideră „un lider de excepție” și pe premierul ungur Viktor Orban, numit de unii „calul troian al lui Putin în UE”, dar și pe președintele turc Tayyip Erdogan, sub a cărui lungă conducere Turcia a pierdut șansa aderării la UE în viitorul previzibil, regresând în ce privește democrația și statul de drept.

Liderul socialist moldovean își exprimă speranța că se va întâlni și cu liderul Chinei, ca să semneze și cu el un „parteneriat strategic”.

În perioada cât a fost președinte, Dodon a mers de multe ori la Moscova, de câteva ori și în Turcia, precum și în foste republici sovietice din Asia Centrală. Dintre capitalele europene, Budapesta lui Orban i-a fost singura mai prietenoasă.

Declarațiile admirative ale lui Dodon față de Putin vin cu puține zile înaintea celei de-a doua aniversări a invadării Ucrainei de către Rusia, pe care liderul socialist nu a condamnat-o niciodată, exprimându-și cel mult regrete că în țara vecină e război.

Postarea vine la scurt timp după ce tot Dodon a făcut apel la cetățeni să nu participe la referendumul pentru aderarea la UE pe care vrea să-l convoace în toamnă președinta Maia Sandu, spunând că „luând buletinul de vot” vor facilita „pierderea suveranității” Moldovei în favoarea blocului cu 27 de țări membre.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG