Linkuri accesibilitate

Martor în procesul lui Dodon: PSRM a fost cumpărat din banii lui Plahotniuc și FSB


La ședința de judecată din 8 februarie, de la CSJ, din procesul împotriva lui Igor Dodon, au fost audiați doi martori ai acuzării.
La ședința de judecată din 8 februarie, de la CSJ, din procesul împotriva lui Igor Dodon, au fost audiați doi martori ai acuzării.

Igor Dodon a cumpărat Partidul Socialiștilor pe banii oligarhului Vladimir Plahotniuc, a spus, într-o ședință de judecată de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), unul dintre primii martori audiați în dosarul „kuliok” – Igor Grigoriev.

La ședința din 8 februarie au fost audiați doi martori. Unul dintre aceștia este Igor Grigoriev, fost director al Agenției Proprietății Publice și ex-șef de cabinet al fracțiunii Partidului Comuniștilor (PCRM) din Parlament.

Grigoriev a declarat în instanță că se știe cu inculpatul din anul 1992, când au învățat împreună la Universitatea Agrară. Dodon i-a botezat copiii, însă relațiile dintre cei doi „s-au răcit” în 2011. Potrivit lui Grigoriev, atunci, Vladimir Plahotniuc i-ar fi dat indicații lui Dodon să creeze în cadrul PCRM „un grup antipartinic”, care, ulterior, s-a alăturat Partidului Socialiștilor (PSRM).

„Dodon era în relații foarte bune cu Plahotniuc, primea indicații [de la acesta] și le executa”, a declarat martorul. El susține că Dodon ar fi primit de la Plahotniuc, inclusiv, bani pentru a cumpăra PSRM de la fosta conducere a formațiunii.

Grigoriev nu a putut oferi detalii despre negocieri, dar a spus că știa despre ele de la Dodon și de la Zinaida Greceanîi, iar deputații Partidului Democrat (PDM) Constantin Botnari și Vladimir Cebotari i-ar fi spus că Plahotniuc a continuat să finanțeze PSRM.

Martorul a mai spus că Dodon a purtat discuții și cu angajați ai serviciului de securitate rusă (FSB), dar nu cunoaște detalii deoarece nu a participat la acele întâlniri. Potrivit lui Grigoriev, crearea PSRM ar fi fost susținută de FSB, inclusiv în plan financiar.

Procurorii Petru Iarmaliuc (stânga) și Vitalie Codreanu în ședința de judecată din 8 februarie.
Procurorii Petru Iarmaliuc (stânga) și Vitalie Codreanu în ședința de judecată din 8 februarie.

Amenințat de cumătru

La întrebarea procurorilor ce știe despre finanțarea PSRM din Rusia, Grigoriev a răspuns că nu cunoaște cum erau transmiși banii. „Știu ceea ce a văzut și publicul. [Banii veneau] din kuliok”, a spus matorul. Avocații lui Dodon au obiectat la aceasta declarație, menționând că în secvențele video din dosar nu se vede că în sacoșa neagră oferită lui Dodon de Plahotniuc erau bani.

Procurorul Petru Iarmaliuc a declarat că depozițiile martorului în instanță nu coincid cu cele date la etapa urmăririi penale. Potrivit lui, anterior, Grigoriev a declarat că PSRM primea lunar din Rusia și de la Plahotniuc 400.000 de dolari. Martorul a explicat că declarațiile lui se bazau pe „concluziile personale”, dar detalii concrete nu știe.

Grigoriev a mai povestit că, după ce a fost audiat de procurori pe 1 iunie 2022, a fost amenințat de Serghei Vlah, fratele guvernatoarei de atunci a Găgăuziei, Irina Vlah, care i-a trimis un mesaj: „Мы с тобой разберемся” (din rusă: „Ne vom lămuri cu tine” – n.r.). În 2015, Grigoriev a condus staff-ul electoral al Irinei Vlah, iar, potrivit lui Dodon, este cumătru atât cu ea, cât și cu fratele ei.

„Erau cumetri. El numai cumetrii atacă”, a spus Dodon, iar avocatul lui, Nicolae Posturusu, a menționat că nu e vorba de o amenințare, ci doar de „un mesaj de la cumătru”.

Avocații lui Igor Dodon, Nicolae Posturusu (stânga) și Petru Balan, în ședința de judecată din 8 februarie.
Avocații lui Igor Dodon, Nicolae Posturusu (stânga) și Petru Balan, în ședința de judecată din 8 februarie.

Harghel: „Nu pot fi considerat un martor adevărat”

În instanță a fost audiat și fostul vicepreședinte al organizației Tineretului Democrat, bloggerul Ion Harghel. El a spus că nu are nicio tangență cu secvențele video incluse ca probe în dosar: „Nu pot fi considerat un martor adevărat”.

Harghel a povestit că a activat în echipa de PR a PDM, deși nu avea acolo o funcție oficială. În iunie 2019, în biroul lui au intrat șeful departamentului PR, Adrian Radu, și un ofițer de urmărire penală, care l-ar fi rugat să semneze documente în care erau descrise dispozitivele tehnice găsite la etajul trei al sediului PDM. Harghel a precizat că acolo se afla biroul lui Plahotniuc, unde el nu a avut acces „niciodată în viață”.

Iaralov spunea că materialele vor fi folosite împotriva lui Dodon

Martorul crede că Adrian Radu a procedat așa la rugămintea lui Serghei Iaralov, omul de încredere al lui Plahotniuc. „Din câte îmi amintesc, Iaralov spunea că materialele vor fi folosite împotriva lui Dodon, pentru a împiedica formarea alianței [dintre PSRM și blocul ACUM]”, a spus Harghel. El susține că a semnat actele aduse de ofițer pentru că era „un devotat membru de partid”, iar în iunie 2019 avea loc „un război politic”.

Procurorii l-au întrebat pe Harghel de câteva ori dacă a primit bani de la Dodon sau dacă a prestat servicii PSRM, însă acesta a refuzat să răspundă, invocând că această informație nu are tangență cu dosarul examinat în instanță și că nu vrea să răspundă fără avocatul său, care nu s-a putut prezenta la ședință. „Având o activitate mediatică, consider că nu sunt obligat să răspund în ce relații mă aflu cu orice politician din R. Moldova”, a declarat Harghel.

La insistențele procurorilor, președintele completului de judecată, Anatolie Țurcanu, i-a atenționat că acțiunile lor ar putea fi tratate ca „intimidarea martorului”. După audieri, judecătorul a anunțat că, la ședința următoare, completul va decide dacă imaginile video atașate la dosar vor fi trimise sau nu la expertiza judiciară, așa cum solicită avocații lui Dodon.

În acest dosar penal, examinat de CSJ, fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon, este acuzat că ar fi primit de la Plahotniuc între 600.000 și un milion de dolari mită. Dosarul a fost pornit în mai 2022 și transmis în instanță în toamna aceluiași an.

Procurorii mai investighează câteva dosare în care fostul președinte este acuzat de îmbogățire ilicită și de trădarea patriei. Dodon pledează nevinovat și susține că este persecutat politic de actuala guvernare.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG