Linkuri accesibilitate

Doi laureați ai premiului Nobel se ridică în apărarea organizației „Memorial” din Rusia


Doi laureați ruși ai premiului Nobel pentru Pace au lansat un apel comun pentru ca autoritățile să renunțe la încercarea de a închide una dintre cele mai respectate și vechi organizații pentru drepturile omului din Rusia - Memorial.

Într-o declarație comună din 18 noiembrie, Mihail Gorbaciov, ultimul lider sovietic, și red actorul șef al ziarului Novaya Gazeta, Dmitri Muratov (laureatul din acest an la premiului Nobel pentru Pace), au declarat că încercările de a închide organizația „Memorial” au „provocat anxietate și îngrijorare în țară, pe care le împărtășim”.

Procurorii de la Moscova au cerut în această lună unui tribunal municipal să dispună închiderea Centrului Memorial pentru Drepturile Omului, în timp ce procurorii federali ruși cer de la Curtea Supremă, închiderea organizației umbrelă Memorialului Internațional. Ambele cereri se bazează pe prevederile controversatei legi din Rusia a „agenților străini”, după ce Memorial a fost catalogat ca atare.

Organizația „Memorial” a fost înființat cu puțin timp înainte de căderea URSS, parțial pentru a documenta represiunea sovietică. În deceniile care au urmat a continuat să documenteze abuzurile în domeniul drepturilor omului și nedreptățile istorice.

„Activitățile pe termen lung ale Memorialului au avut întotdeauna ca scop restabilirea adevărului istoric, păstrarea memoriei sutelor de mii de victime ale represiunii sovietice dar și prevenirea ca astfel de lucruri să se mai întâmple acum și în viitor. Continuarea activității sale servește interesele societății și ale statului rus”, au spus Gorbaciov și Muratov.

Memorial a fost înscris în lista „agenților străini” pe care se mai află o serie de organizații civice și pentru apărarea drepturilor omului, precum rețeaua militantului anti-corupție Alexei Navalnîi. Multe organizații media și jurnaliști individuali se află de asemena pe lista „agenților străini”, între care o serie de pagini de internet în limba rusă ale postului nostru de radio, Radio Europa Liberă/Libertatea (RFE/RL).

Așa-numita lege a „agenții străini” a fost adoptată în 2012 și a fost extinsă în mod repetat. Ea cere ca organizațiile neguvernamentale care primesc finanțare din străinătate și pe care guvernul le consideră implicate în activitate politică să fie înregistrate, să se identifice ca „agenți străini” și să se supună reglat unor complicate verificări financiare.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG