Linkuri accesibilitate

Două închisori din R. Moldova vor renunța la supraveghetori pe turnuri de pază  


Poarta penitenciarului de tip închis pentru femei nr. 7 de la Rusca, raionul Hâncești.
Poarta penitenciarului de tip închis pentru femei nr. 7 de la Rusca, raionul Hâncești.

Două închisori din R. Moldova – cea de la Rusca [pentru femei] și Goian [pentru minori și tineri] – nu vor mai fi supravegheate pe perimetru din turnuri de pază de agenți, ci doar de sisteme video. 

Pentru sisteme de monitorizare și finalizarea modernizării îngrădirilor celor două instituții penitenciare, statul va aloca, anul viitor, aproximativ 15 milioane de lei.

Este vorba despre garduri moderne de beton, care presupun excluderea supraveghetorilor din turnurile de pază, a spus Alexandru Adam, director adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) în podcastul Europei Libere, „În esență...”.

Lucrările de construcție a îngrădirilor au început, într-un caz, acum trei ani, iar în al doilea caz – acum doi ani și vor fi terminate anul viitor.

Investiții capitale în infrastructura penitenciară

În total, pentru modernizarea infrastructurii penitenciare, în 2024, potrivit legii bugetului votată în prima lectură în Parlament la 7 decembrie, vor fi alocate investiții capitale în valoare de 25,3 milioane de lei [peste 1,3 milioane de euro].

10 milioane de lei vor fi direcționate pentru începerea construcției noului penitenciar din apropierea Chișinăului. Ultima evaluare a proiectului indică un cost cuprins între 70 de milioane și 80 de milioane de euro, iar închisoarea va fi dată în folosință cel mai probabil în 2028.

Două milioane de lei vor fi alocate, în 2024, pentru continuarea lucrărilor de construcție a unei Case de arest la Bălți. Construcția instituției penitenciare, spune în podcast Alexandru Adam, a început acum câțiva ani, iar până acum statul a investit acolo în jur de 100 de milioane de lei. Odată finisat penitenciarul, la Bălți vor fi asigurate 650 de locuri, ceea ce va rezolva problema spațiilor de detenție în regiunea de nord.

Un milion de lei va fi direcționat către închisoarea din Cahul pentru lucrări de reconstrucție a unui bloc, ceea ce va permite crearea a 330 locuri de detenție.

30 de lei pentru hrana zilnică a unui deținut

Anul viitor, sistemul penitenciar din R. Moldova, format din 17 închisori, va beneficia de o finanțare de peste 806 milioane de lei, cu aproape patru milioane mai puțin decât în 2023.

Invitatul podcastului spune că aceste fonduri nu vor acoperi integral necesitățile sistemului, dar cert e că va fi asigurată sută la sută alimentația deținuților, or „aici nu se economisește.”. Pentru hrana unui deținut, se cheltuiește zilnic între 25 și 30 de lei, în funcție de meniu. Întreținerea zilnică a unui deținut în închisoare, costă statul R. Moldova până la 330 de lei [peste 17 euro] – inclusiv asistența medicală, paza ș.a. servicii, față de 150 de euro – în alte țări. Fondurile alocate pentru hrana deținuților sunt în corespundere cu „normele de alimentație aprobate printr-o hotărâre a Guvernului.”

În prezent, cele 17 închisori numără o populație de 6000 de deținuți și deținute. Numărul acestora a fost redus în acest an cu până la 30% urmare a „umanizării politicilor punitive ale statului” – modificări la Codul penal și Codul contravențional. Majoritatea închisorilor moldovene au fost construite în perioada sovietică, dar există și trei care datează cu sec. XIX: Penitenciarul din Bălți (1811), cel din Chișinău (1864) și închisoarea din Tighina/Bender (1850).

Penurie de agenți în sistemul penitenciar

În podcast, Alexandru Adam a vorbit, între altele, și despre penuria de angajați în sistemul penitenciar. Aici activează peste 2 500 de angajați, dar câteva sute de locuri sunt vacante. În aceste condiții, agenții din penitenciare sunt nevoiți să supravegheze un număr de celule mult peste normele prevăzute. Directorul adjunct al ANP spune că situația se datorează remunerării insuficiente. În 2024 va fi majorată de la 1 900 la 2 300 de lei (inițial s-a propus în legea bugetului 2 500 de lei) valoarea de referință la calcularea salariilor angajaților din sistem. Asta va condiționa o creștere a salariilor cu circa 20%. Astfel, un agent cu doi-trei ani de experiență ar putea ridica un salariu lunar de sub 10 000 de lei, spune Alexandru Adam. Un an de activitate al unui agent de penitenciar în sistem este echivalat la un an și jumătate, însă acum câțiva ani acest raport era de unu la trei.

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”
  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG