Linkuri accesibilitate

După 34 de ani, procuratura din Suedia închide dosarul Olof Palme


Premierul suedez Olof Palme în 1984.

După 34 de ani, Procurorul General al Suediei a prezenta concluziile anchetei privind uciderea liderului social-democrat Olof Palme, pe 28 februarie 1986. Krister Peterssson a anunțat că dosarul se închide pentru că principalul suspect, Stig Engstrom, s-a sinucis în anul 2000.

Palme a fost împușcat pe stradă, la Stockholm, când se întorcea cu soția de la cinematograf. Crima a șocat, Palme era o figură politică de rang internațional iar Suedia o țară cunoscută pentru rata extrem de joasă a criminalității. Inițial a fost judecat și condamnat un mic infractor, eliberat ulterior, după ce condamnarea a fost anulată.

La cîteva ore după asasinarea lui Olof Palme, Stockholm, 1 martie, 1986
La cîteva ore după asasinarea lui Olof Palme, Stockholm, 1 martie, 1986

Stig Engstrom, poreclit „omul Skandia”, se opunea vehement vederilor de stânga ale lui Palme și fusese, în momentul crimei, în apropiere. A fost interogat de poliție de mai multe ori, ca martor dar această cale de investigație a fost abandonată după ce Engstrom și-a schimbat de câteva ori depoziția.

Uciderea lui Olof Palme a generat multe teorii ale conspirației, mai ales pentru că Palme, un lider al stângii europene, nu numai al partidului social-democrat suedez, era cunoscut pentru pozițiile sale controversate, fie împotriva apartheidului în Africa de sud, fie a ceea ce el considera imperialismul american sau politica de discriminare dusă de Israel împotriva palestinienilor.

Din aceste motive s-a speculat că uciderea lui Palme, de două ori premier al Suediei, ar fi fost un act motivat politic.

XS
SM
MD
LG