Linkuri accesibilitate

După 34 de ani, procuratura din Suedia închide dosarul Olof Palme


Premierul suedez Olof Palme în 1984.
Premierul suedez Olof Palme în 1984.

După 34 de ani, Procurorul General al Suediei a prezenta concluziile anchetei privind uciderea liderului social-democrat Olof Palme, pe 28 februarie 1986. Krister Peterssson a anunțat că dosarul se închide pentru că principalul suspect, Stig Engstrom, s-a sinucis în anul 2000.

Palme a fost împușcat pe stradă, la Stockholm, când se întorcea cu soția de la cinematograf. Crima a șocat, Palme era o figură politică de rang internațional iar Suedia o țară cunoscută pentru rata extrem de joasă a criminalității. Inițial a fost judecat și condamnat un mic infractor, eliberat ulterior, după ce condamnarea a fost anulată.

La cîteva ore după asasinarea lui Olof Palme, Stockholm, 1 martie, 1986
La cîteva ore după asasinarea lui Olof Palme, Stockholm, 1 martie, 1986

Stig Engstrom, poreclit „omul Skandia”, se opunea vehement vederilor de stânga ale lui Palme și fusese, în momentul crimei, în apropiere. A fost interogat de poliție de mai multe ori, ca martor dar această cale de investigație a fost abandonată după ce Engstrom și-a schimbat de câteva ori depoziția.

Uciderea lui Olof Palme a generat multe teorii ale conspirației, mai ales pentru că Palme, un lider al stângii europene, nu numai al partidului social-democrat suedez, era cunoscut pentru pozițiile sale controversate, fie împotriva apartheidului în Africa de sud, fie a ceea ce el considera imperialismul american sau politica de discriminare dusă de Israel împotriva palestinienilor.

Din aceste motive s-a speculat că uciderea lui Palme, de două ori premier al Suediei, ar fi fost un act motivat politic.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG