Linkuri accesibilitate

Ecologiștii insistă pe salvarea râului Nistru


Nistru la Vadul lui Vodă. O imagine realizată cu drona. 26 iunie 2020
Nistru la Vadul lui Vodă. O imagine realizată cu drona. 26 iunie 2020

Nistru e al nostru, Nistru e al nostru, scandau la un protest, acum doi ani, pe când măsurile anti-epidemice nu-i împiedicau, activiștii civici ca să-și anunțe atitudinea față de problemele de mare actualitate.

Ecologiștii insistă pe salvarea râului Nistru și se opun apariției altor hidrocentrale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:19 0:00
Link direct

Problema care i-a scos atunci în stradă este și astăzi foarte actuală: intenția Ucrainei de a construi mai multe hidrocentrale pe râul Nistru care riscă să lase Republica Moldova fără apă. Până acum, cererile ecologiștilor se pierdeau în gol, mai ales din cauza inexistenței unui dialog între Chișinău și Kiev.

Odată cu vizita în țara vecină a președintei Maia Sandu, activiștii civici încearcă să dea un semnal autorităților că nepăsarea ar putea să-i coste scump și asta pentru că dauna o va suporta întâi de toate natura, iar apoi inevitabil oamenii, spune directorul executiv al organizației Eco-TIRAS, Ilia Trombițki.

Ilia Trombițchi
Ilia Trombițchi

„Noi avem în ambele țări tradiția de a face economii din contul măsurilor de mediu. Iată de ce credem că și bugetele noastre trebuie revizuite în favoarea măsurilor de mediu, inclusiv măsurilor de adaptare spre schimbările climatice. Starea râului Nistru este foarte importantă pentru a păstra condițiile de viață, condițiile pentru producerea agricolă și pentru a stopa schimbările negative pe care le observăm acum.”

Ecologiștii salută reluarea dialogului cu Kievul și speră că pe agenda subiectelor de negociere își va face loc și situația râului Nistru. Până acum, discuțiile aveau loc cu ochii închiși, constată directoare adjunctă a Centrului Național de Mediu, Iuliana Cantaragiu. Chișinăul se făcea a nu vedea că negocierile privind extinderea complexului hidroenergetic de la Novodnestrovsk sunt în defavoarea propriilor cetățeni și activa de parcă era avocatul Kievului, și nu a propriului ecosistem.

Iuliana Cantaragiu
Iuliana Cantaragiu

„Acordul e necesar să fie negociat în continuare și negocierea trebuie să continue din perspectiva protecției fluviului Nistrului. Adică, producem curent electric și permitem să funcționeze nodul hidroenergetic nistrean așa cum el este, dar doar în măsura în care apele râului Nistru permit acest lucru. Nu mai mult, nu dezvoltăm acest complex.”

Activiștii civici mai spun că odată cu semnarea Acordului de Asociere la Uniunea Europeană, atât Kievul cât și Chișinăul și-au asumat anumite angajamente, inclusiv de mediu. Ignorarea acestora, ar putea să coste scump în viitor bugetele ambelor țări, declară președintele Mișcării Ecologiste din Moldova, Alecu Reniță.

Iată de ce internaționalizarea subiectului oferă activiștilor siguranța că în prim-plan vor fi puse interesele cetățenilor, și nu ale unor „grupuri oligarhice”, spune Alecu Reniță.

„Atunci când se spune că degeaba luptăm fiindcă sunt clanuri foarte puternice, noi credem că așa cum am reușit într-o perioadă mult mai grea, mă refer aici la ceea ce a însemnat dominația la Chișinău a lui Plahotniuc și la Kiev a lui Poroșenko și care erau foarte aproape de a semna o sentință în privința râului Nistrului, așa vom reuși și acum. Spun acest lucru ca să transmitem și către opinia publică din Moldova, Ucraina și UE că noi credem că fluviul Nistru va putea să devină un râu care va putea să deservească o regiune și nu va pune în pericol securitatea oamenilor din bazinul hidrografic.”

Problema râului Nistru a ajuns să fie dezbătută în cadrul Platformei naționale a forumului societății civile din cadrul Parteneriatului Estic. Activiștii civici cer guvernelor de la Chișinău și Kiev să nu secretizeze negocierile ce vizează Nistrul și să ceară expertiza Comisiei Europene. Între timp, ecologiștii promit să vorbească constant în spațiul public despre problemele de mediu ca să le readucă din conul de umbra pe lista de priorități imediate.

Previous Next

XS
SM
MD
LG