Linkuri accesibilitate

Emisar UE: Pentru ca sancțiunile să fie ridicate, Priștina trebuie să reducă tensiunile din nord


Prim-ministrul kosovar Albin Kurti (dreapta) și trimisul UE, Miroslav Lajcak, Priștina, 4 iulie
Prim-ministrul kosovar Albin Kurti (dreapta) și trimisul UE, Miroslav Lajcak, Priștina, 4 iulie

Uniunea Europeană nu va ridica sancțiunile politice și economice impuse Kosovoului decât dacă guvernul de la Priștina va reduce tensiunile cu etnicii sârbi, a declarat pe 4 iulie trimisul UE pentru dialogul dintre Kosovo și Serbia, după o întâlnire cu prim-ministrul kosovar Albin Kurti.

Miroslav Lajcak a declarat, după întâlnirea cu Kurti la Priștina, că s-a ajuns la un acord cu privire la necesitatea de a face progrese în ceea ce privește reducerea tensiunilor și a apreciat conversația sa ca fiind „importantă, deschisă și sinceră”.

El le-a spus reporterilor că a prezentat ideile și propunerile sale în timpul întâlnirii, acestea urmând să ajute părțile să înțeleagă mai bine pozițiile fiecăreia dintre ele. Lajcak a adăugat că au convenit că discuțiile vor continua.

UE are măsuri pregătite pentru Serbia dacă nu va reduce tensiunile, dar a precizat, emisarul european, UE și-ar dori să nu fie nevoie de sancțiuni și ca cele două părți să poarte discuții.

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a purtat discuții de criză la Bruxelles, separat cu Kurti și cu președintele sârb Aleksandar Vučić, pe 22 iunie, și a prezentat solicitările UE pentru Kosovo și Serbia în legătură cu situația din nordul țării.

Printre aceste solicitări se numără noi alegeri cât mai curând posibil în patru municipalități cu majoritate sârbă, cu participarea necondiționată a sârbilor kosovari.

Tensiunile au explodat luna trecută după ce în cele patru orașe cu majoritate sârbă au fost aleși primari de etnie albaneză, dat fiind că liderii sârbi au cerut boicotarea votului. În trecut, Belgradul a jucat un rol-cheie în participarea sârbilor la alegerile organizate în Kosovo, o fostă provincie a Serbiei care și-a declarat independența în 2008.

De asemenea, UE solicită suspendarea imediată a operațiunilor poliției în apropierea clădirilor municipale din nordul Kosovo și transferul celor patru primari în spații alternative temporare din care să își poată îndeplini atribuțiile.

Se solicită Serbiei să se asigure că demonstranții sunt retrași din clădirile municipale în paralel cu retragerea poliției kosovare.

UE a început să pună în aplicare sancțiuni împotriva Kosovo din cauza nerespectării acestor cerințe. Printre măsuri se află suspendarea vizitelor făcute de oficialii kosovari în UE și suspendarea unei mari părți a ajutorului economic al UE.

Kurti a declarat că i-a spus lui Lajcak că „măsurile punitive ale UE împotriva Kosovo sunt nedrepte și fac ca dialogul să fie asimetric”.

Lajcak urmează să viziteze Serbia pe 5 iulie, ca parte a eforturilor sale de a convinge părțile că, pe lângă detensionarea situației, ar trebui să revină la dialog. Lajcak s-a întâlnit, de asemenea, cu președinta kosovară Vjosa Osmani în timpul vizitei sale la Priștina. Ei au discutat despre depășirea dificultăților provocate de „provocările politice și de securitate actuale”, a declarat biroul lui Osmani.

„Instituțiile kosovare sunt angajate să depășească provocările actuale împreună cu partenerii internaționali. Kosovo și-a arătat voința de detensionare a situației, oferindu-se să organizeze noi alegeri în nordul țării, în conformitate cu cadrul legal kosovar", a declarat Osmani conform comunicatului oficial.

Osmani a subliniat, de asemenea, că „grupurile criminale și indivizii care au agresat poliția, jurnaliștii, membrii KFOR, EULEX și cetățeni pașnici trebuie să se confrunte cu justiția” și că Kosovo rămâne „neclintit în obiectivul său de pace și stabilitate în țară și în regiune”.

Purtătorul de cuvânt al UE, Peter Stano, a declarat că vizita lui Lajcak la Priștina și Belgrad face parte din activitatea sa de „promovare a dialogului”.

Bruxelles-ul a cerut în repetate rânduri Kosovo și Serbia să ia măsuri pentru a detensiona tensiunile și a reveni la dialogul mediat de UE cu scopul de a normaliza relațiile. Kurti și Vučić au avut mai multe „întâlniri de criză” cu oficiali europeni la Bruxelles, dar nu au avut întâlniri bilaterale. Întâlnirile s-au încheiat fără rezultate concrete.

XS
SM
MD
LG