Linkuri accesibilitate

Este sau nu transportul organizat de votanți o încălcare a legii? (VIDEO)


Imagine generică
Imagine generică

Transportarea organizată poate intra în vizorul poliției doar dacă e însoțită de semnale clare de corupere a alegătorilor.

Asociația Promo-LEX, care a povestit deja la două conferințe despre încălcările înregistrate în timpul votului, a anunțat în jur de 20 de cazuri de transport organizat, marea majoritate referindu-se la secțiile de votare destinate votului cetățenilor din regiunea transnistreană.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:31 0:00
Link direct

„20 de cazuri raportate – de exemplu la Doroțcaia, cu un microbus albastru au fost transportate în jur de 7 persoane, iar din discuțiile cu ei, observatorii au înțeles că sunt organizați din partea unui concurent electoral și mai urmează să fie aduși alți alegători”, a precizat Nicolae Panfil, șeful grupului de observatori în briefingul de după amiază.

Marin Maxian, șef adjunct al Inspectoratului General de Poliție al MAI, a insistat, însă, în toate intervențiile sale publice de astăzi că, deși este obligată să documenteze astfel de sesizări, poliția nu le califică drept încălcări, întrucât ele nu sunt interzise de lege:

„Poliția aplică legea – nu este stabilită ca încălcare, nici contravenție, nici infracțiune, transportarea organizată către secții”, a declarat adjunctul IGP în ultimul său briefing, cel de la ora 16.30.

Cu puțin timp înainte de scrutin, Comisia Electorală Centrală a încercat să adopte o restricție similară celei exitente în alegerile prezidențiale, însă nu a reușit, majoritatea membrilor ei fiind împotrivă, astfel încât transportarea organizată poate intra în vizorul organelor de drept în scrutinul de azi doar în situația în care este însoțită de semnale clare de corupere a alegătorilor.

Nicolae Panfil de la Promo-Lex, pe de altă parte, spune că observatorii organizației au descoperit azi și zece astfel de cazuri:

„De exemplu, la postul vamal din satul Doroșcaia, un domn în vârstă s-a apropiat de un observatoul Promo-Lex și l-a întrebat: - Îmi plătiți ceva că am fost la votare? Tot în regiunea transnistreană, un alegător a menționat că în transportul cu care s-a deplasat se oferă bani pentru a vota pentru un concuerent. În Cocieri, o alegătoare se revolta că nu i s-a pus în fișa de însoțire a buletinului și nu va primi banii pentru că a votat. La întrebarea observatorului nostru, ea a declarat că e vorba de 400 de lei.”

La Varnița, sunt semnalate multiple cazuri de transport organizat
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:12 0:00

Bănuieli de corupere a alegătorilor are și poliția, așa cum rezultă din relatările adjunctului de la IGP, iar numărul de cazuri care sunt analizate de oamenii legii în acest sens se ridică la șapte, a precizat Maxian.

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

XS
SM
MD
LG