Aproape două săptămâni de exerciții navale multinaționale încep luni în Marea Neagră, pe fondul avertismentelor din partea Rusiei că Moscova va răspunde la ceea ce ea numește „provocările” legate de pătrunderea de nave de război NATO în apele din jurul Ucrainei, pe care Rusia le consideră ale sale, după anexarea ilegală a peninsulei Crimeea.
Exercițiile au loc după un incident cu o navă de război britanică săptămâna trecută. Exercițiul anual Sea Breeze se desfășoară în perioada 28 iunie - 10 iulie, cu participarea a 32 de țări, majoritatea fiind cele riverane de la Marea Neagră, aliații NATO și partenerii Alianței.
Este vorba de 5000 de soldați, 32 de nave, 40 de aeronave și 18 echipe de operațiuni speciale și scufundări.
Exercițiul care are componente marine, terestre și de aviație este organizat anul acesta de Statele Unite împreună cu Ucraina.
Exercițiile NATO din regiunea Mării Negre vin după ce Rusia a afirmat, pe 23 iunie, că a tras focuri de avertisment și a lansat bombe împotriva distrugătorului britanic HMS Defender pentru a-l obliga să -și schimbe traiectoria din zona din apropierea orașului Sevastopol din Crimeea.
Rusia a acuzat Marea Britanie că răspândește minciuni legate de recentul incident naval din Marea Neagră și a avertizat Londra că va răspunde cu hotărâre la orice acțiuni provocatoare ale marinei britanice în largul coastelor peninsulei Crimeea anexată de Moscova.
Ambasadorul britanic în Rusia a fost convocat atunci la ministerul rus de externe pentru a i se reproșa oficial că distrugătorul britanic Defender a intrat în ceea ce Kremlinul spune că sunt apele sale teritoriale, dar despre care Marea Britanie și majoritatea lumii consideră că aparțin Ucrainei. Autoritățile britanice au contrazis versiunea oficialităților ruse, spunând că nu au fost trase focuri de avertisment și nici nu au fost lansate bombe în calea vasului britanic, cum a pretins Moscova.
Rusia a ocupat și anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea în 2014, și consideră apele teritoriale din largul coastelor peninsulei ca fiind ale sale. Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a spus că distrugătorul britanic a respectat legea. „(...) noi nu recunoaștem anexarea Crimeii de către Rusia, iar nava regală efectua o traversare inofensivă a apelor teritoriale ucrainene”, a spus Johnson.
Potrivit legislației internaționale referitoare la mare, traversarea inofensivă permite unui vas să treacă prin apele teritoriale ale unui alt stat dacă nu afectează securitatea acestuia.
Marea Britanie a declarat că practică libertatea de navigație în apele ucrainene și că respecta toate obligațiile sale internaționale.
Ca răspuns la incident, Moscova a avertizat că este pregătită să riposteze cu foc împotriva navelor de război care intră în apele teritoriale pe care le pretinde în jurul Peninsulei Crimeea a Ucrainei.
Ambasada Rusiei la Washington a cerut Statelor Unite și aliaților lor să evite exercițiile militare în Marea Neagră, afirmând că astfel de manevre „măresc riscul incidentelor neintenționate” și încurajează Ucraina.
Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat săptămâna trecută că incidentul cu distrugătorul britanic a arătat că „politicile agresive și provocatoare” ale Rusiei în Marea Neagră și Marea Azov din apropiere constituie o „amenințare continuă pentru Ucraina și aliații săi”.
Kuleba a cerut, dimpotrivă, mai multă cooperare în Marea Neagră între NATO și Ucraina, care aspiră să adere la un moment la Alianța Nord Atlantică.