Acordul care îi oferă Chișinăului electricitate mai ieftină, iar Tiraspolului mai mult gaz, a fost criticat pe malul drept al Nistrului. Un fost membru al consiliului de experți al Ministerului ucrainean al Energiei a explicat, într-un interviu oferit Europei Libere, de ce în urma acestei înțelegeri toată lumea nu a avut decât de pierdut, chiar dacă aparent a adus o stabilitate relativă în sistemul energetic al regiunii.
Autoritățile de la Chișinău, care acum o lună au cumpărat energie electrică din România), au anunțat că au obținut independența energetică față de nerecunoscuta Transnistrie. Pentru ca, la începutul lunii decembrie, să redirecționeze gazul rusesc către malul stâng pentru a primi în schimb energie electrică relativ ieftină de la compania rusă Inter RAO, care controlează de facto Centrala electrică de la Cuciurgan.
Un compromis acceptat de toate părțile
Chișinăul a calificat revenirea de facto la vechea dependență față de Rusia drept „o soluție rațională”, „care ar oferi țării stabilitate, predictibilitate și un preț mai bun pentru energia electrică”.
În Ucraina acordul a fost văzut altfel. Expertul în energie Ghenadi Reabțev, directorul adjunct al Centrului de știință și tehnologie „Psyche” din Kiev, crede că autoritățile de la Chișinău au ales „răul cel mai mic”, care nu rezolvă problema, însă face posibil, în condiții atât de dificile, să nu se mai revină la ea, cel puțin o perioadă.
„Nimeni nu are de câștigat din această afacere. În pierdere sunt atât politicienii moldoveni, care au vorbit despre asigurarea independenței lor energetice, cât și Ucraina. Suntem obligați să folosim serviciile unei entități nerecunoscute. Transnistria este și ea în pierdere, căci a mizat pe un preț mai mare, cel puțin ca cel oferit României”, a declarat Reabțev pentru Europa Liberă.
În ciuda tuturor dezavantajelor, acest acord contribuie la asigurarea unei anumite stabilități sau sustenabilități a sistemului energetic din regiune, crede expertul.
„Toate părțile, sau cel puțin Kievul și Chișinăul, au acceptat acest compromis de dragul funcționării fiabile a sistemului, care, din păcate, în actualele circumstanțe, unește fizic R. Moldova și Ucraina”, consideră Ghenadi Reabțev.
Energia electrică nu poate să ajungă în regiunea Odesa decât prin teritoriul R. Moldova și prin Centrala termoelectrică de la Cuciurgan. Prin urmare, spune expertul, toate regiunile ucrainene ar trebui să dispună de un număr suficient de mare de surse proprii de generare a curentului electric, și să nu depindă de o singură sursă care produce energie pentru mai multe regiuni.
Context
- Acordul dintre Chișinău și Tiraspol a provocat indignarea celor de pe malul drept care optează pentru o politică mai fermă în raport cu nerecunoscuta regiunea transnistreană. Rezultatele înțelegerii au fost făcute publice duminică, la câteva zile după negocierile de la Chișinău din cadrul reglementării conflictului transnistrean.
- Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a recunoscut că nu a făcut suficiente eforturi pentru a comunica toate detaliile. Câteva zile mai târziu, ambasadorul SUA în R. Moldova, Kent Logsdon, și Comunitatea Energetică Europeană s-au pronunțat în favoarea acordului cu Tiraspolul, ca o soluție la criza energetică.
- Sistemele energetice ale R. Moldova și Ucrainei sunt interconectate, astfel încât bombardarea infrastructurii energetice din Ucraina duce automat la întreruperi de energie în R. Moldova.