Linkuri accesibilitate

„Eșecul moral” al Occidentului: cât costă vaccinurile anti-Covid


Una din principalele întrebări puse în legătură cu vaccinurile anti-Covid este de ce costă mai mult în țările sărace decât în occidentul bogat. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a vorbit chiar de un „eșec moral”.

Prețurile variază însă în mod uriaș, chiar și în interiorul UE. Cel mai ieftin vaccin rămâne de departe AstraZeneca, reconfirmat joi de Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA), cu un preț care se situează sub doi euro doza. Mai precis, 1,78 euro. Cel mai scump este americanul Moderna: aproape de zece ori mai mult – 18 dolari doza.

„Eșecul moral” al Occidentului: cât costă vaccinurile anti COVID
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:35 0:00
Link direct

De fapt, UE plătește următoarele:

  • Oxford/AstraZeneca: €1,78
  • Johnson & Johnson: $8,50
  • Sanofi/GSK: €7,56
  • Pfizer/BioNTech: €12
  • CureVac: €10
  • Moderna: $18

Sputnikul rusesc, care e estimat la 10 $ doza, este deja administrat în Ungaria, numai că acolo piața este opacă, iar guvernul lui Viktor Orbán e pe cale de a cumpăra, în condiții care rămân dubioase, și vaccinul chinezesc Sinopharm.

Lista și prețurile vaccinurilor achiziționate de UE pentru a fi distribuite în cele 27 de țări membre sunt cunoscute din februarie, când s-a iscat scandal după ce un membru al guvernului belgian, Eva De Bleeker, responsabilă cu bugetul, le-a postat pe Twitter. Postarea a fost ștearsă rapid, însă prea târziu, așa că totul a devenit public, iar firma americană Pfizer s-a plâns de încălcarea clauzelor de confidențialitate din contract.

În restul planetei, în special în țările mai sărace, prețurile sunt la discreția marilor firme producătoare...

Astfel, Africa de Sud plătește dublu pentru AstraZeneca. Dacă în UE prețul e sub doi euro doza, în Africa de Sud prețul AstraZeneca e de 5,25 dolari.

Ba chiar, UE plătește mai puțin pentru vaccinul americano-german Pfizer-BioNTech decât SUA: $14,70 doza în UE față de $19,50 în SUA.

Trebuie însă subliniat că prețul european pentru AstraZeneca, cel mai coborât, sub doi euro doza, e stabilit atât de jos în UE în primul rând pentru că firma producătoare a beneficiat de importante fonduri europene pentru cercetare. De aceea, AstraZeneca este liberă să-l vândă mai scump în restul lumii decât în Europa. În schimb, Moderna e de 10 ori mai scump în Europa decât AstraZeneca pentru că este un produs 100% american.

Chiar și în SUA, AstraZeneca are prețul de 4 dolari doza, de aproape două ori mai scump decât în UE, însă totuși mai puțin decât cei 5,25 $ pe care-i plătește Africa de Sud pentru o doză.

Potrivit unui studiu din ianuarie al firmei RAND Europe, neglijarea țărilor sărace riscă să aibă, prin ricoșeu, un efect negativ direct asupra economiei țărilor bogate. ONU a cerut mai multă solidaritate, dar apelul n-a fost ascultat până acum, mai ales în condițiile haosului vaccinal din Europa, unde fiecare guvern se zbate să-și vaccineze mai întâi propriii săi cetățeni.

ONU a cerut mai multă solidaritate, dar apelul n-a fost ascultat până acum...

Comisia UE a anunțat săptămâna aceasta crearea unui „pașaport vaccinal”, un "certificat digital verde", pentru ca cei imunizați să poată călători, dar acela va fi valabil doar în Europa.

Organizația Oxfam a estimat costul vaccinării în țările sărace la circa 25 miliarde dolari. Costul nu este enorm și el ar permite evitarea nu doar a „eșecului moral”, ci și a unei situații în care Covid ar deveni endemic, putând trece prin noi mutații și făcând să reizbucnească o pandemie în orice moment.

****

Parlamentul R. Moldova a simplificat recent procedura achizițiilor publice așa încât guvernul interimar să poată cumpăra mai repede vaccinuri anti-Covid direct de la producători sau prin intermediari. Decizia a fost luată după ce Guvernul interimar a anunţat că a identificat, inclusiv din fondul de rezervă, 137 de milioane de lei și intenţionează să procure din acești bani, din diferite surse, în jur de un milion de doze. Guvernul a respins criticile opoziţiei parlamentare, care nu a sprijinit simplificarea procedurilor de achiziţie, cea că ar intenționa să procure mai ales vaccin rusesc neînregistrat încă de OMS, dar autorizat de agenția moldoveană a medicamentului.

Executivul estimează un cost de aproximativ 10 dolari per doză. Atât costă de exemplu vaccinul rusesc Sputnik, dar preţul este extrem de ridicat dacă vorbim de vaccinul AstraZeneca, cel mai accesibil ser acum, al cărui preţ e de sub 2 dolari. Daniela Demişcan, șefa direcției politici în domeniul sănătății, din cadrul ministerului de profil, precizează că e vorba de un cost estimativ:

Totul depinde de câtă disponibilitate de vaccinuri o să fie, câţi producători.

„Asta nu înseamnă că vaccinul costă 10 dolari. Noi am luat media. Dacă unul costă 5, iar altul 20, adunăm, împărțim la doi şi ajungem la costul estimativ de 10 dolari. Este un preţ estimativ ca să se încadreze mai multe tipuri de vaccin şi să participe mai mulţi ofertanți. Noi când am negociat cu platforma COVAX ni s-a spus iniţial că vom putea procura prin intermediul dumnealor cu un preț preferențial care atunci era de 7 dolari. Totul depinde de câtă disponibilitate de vaccinuri o să fie, câţi producători. Cu cât mai multe vaccinuri vor apărea pe piață, prețul va scădea la producători. De aceea şi noi am pus estimativ 10 dolari, nu a fost ceva ţintit. Totul va depinde de cantitatea procurată şi de oferta producătorilor. Fireşte că dacă o să cumpărăm trei milioane de doze, preţul o să scadă, iar dacă o să procurăm 100 de mii de doze – preţul va fi mai mare.”

Prima licitaţie de procurare a vaccinurilor plasată de Agenţia Naţională de Sănătate Publică este în valoare de 70 de milioane de lei pentru 400 de mii de doze, ceea ce constituie puțin peste un sfert din necesar.

În total, R. Moldova ar urma să cumpere pe cont propriu peste 1,3 milioane de doze pentru a imuniza cel puțin 70 la sută din populație. Din donațiile primite până acum şi cele anunțate că vor mai veni de la România şi platforma COVAX va fi acoperită doar prima etapă a campaniei de vaccinare care cuprinde 20 la sută din populaţie, prioritar lucrătorii medicali. Pentru etapa a doua şi a treia de imunizare R. Moldova intenţionează să se împrumute de la Banca Mondială cu aproape 30 de milioane de dolari.

Ala Tocarciuc
Ala Tocarciuc

Experta în sănătate publică Ala Tocarciuc consideră că R. Moldova ar trebui să procure acele tipuri de vaccin anti-Covid care sunt acceptate de cetățeni. Iar preţurile care variază în mod uriaş nu sunt neapărat un indicator al calităţii:

„Nu sunt de acord că dacă e ieftin, nu e de calitate. Sunt produse cu un preţ rezonabil şi de o calitate bună, depinde şi de tehnologie. Am văzut vaccinuri care sunt făcute pe tehnologii noi şi costă foarte puţin, şi am văzut vaccinuri făcute pe tehnologii vechi, dar care costă mult mai mult, chiar şi de 10 ori mai mult. sunt mulţi factori. Nu înseamnă că dacă e ieftin, nu e bun. E bun. Trebuie să ne uităm pe alţi parametri: clinici, eficienţă, siguranţă. Sunt multe informaţii care ne-ar putea ajuta să apreciem ce vaccinuri vrem.”

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG