Linkuri accesibilitate

Facebook anunță măsuri de combatere a amestecului în alegeri


Imagine generică
Imagine generică

Noile măsuri vor fi lansate în UE la sfîrșitul lui martie, și vor fi extinse pe plan global sfîrșitul lui iunie.

Facebook a anunțat că-și înăsprește regulile și măsurile de siguranță privind reclamele politice, pentru a „preveni amestecul străin” în alegerile din Europa și din alte țări.

Noile măsuri vor fi lansate în Uniunea Europeană la sfîrșitul lui martie, pentru a „face reclamele politice pe Facebook mai transparente”, a anunțat în 28 ianuarie la Bruxelles Nick Clegg, șeful departamentului de politici globale și comunicații al gigantului tehnlogic.

Noile reguli vor cere ca reclamele politice legate de alegerile pentru Parlamentul European din mai să fie „autorizate” și etichetate cu disclaimer-ul „plătit de”.

Clegg, un fost vicepremier britanic angajat de Facebook în octombrie, a spus că aceste unelte vor fi folosite pentru acele reclame care „nu susțin explicit un candidat sau un partid politic, dar se concentrează pe subiecte intens politizate, cum e imigrația”.

Toate reclamele politice vor fi stocate într-o „bibliotecă publică” pentru o perioadă de pînă la șapte ani, însoțite de detaliile legate de impactul lor și datele specifice ale cumpărătorului.

Într-o postare de blog, cea mai mare rețea de socializare din lume spune că „uneltele de transparență pentru reclamele electorale vor fi de asemenea lansate în februarie în India, Ucraina și Israel, înainte de alegerile din aceste țări, urmînd ca ele să fie extinse pe plan global înainte de sfîrșitul lunii iunie.”

În Uraina alegerile prezidențiale au loc în 31 martie.

Măsurile sînt similare celor adoptate pentru alegerile de la jumătatea mandatului care au avut loc în Statele Unite în noiembrie 2018, a mai spus Clegg.

În ultimii doi ani, rețeaua Facebook a fost criticată pentru că nu a acționat suficient de rapid pentru combaterea știrilor false, a operațiunilor de propagandă și a răspîndirii de conținut extremist pe platformele sale.

Facebook și Twitter au șters milioane de postări și au închis conturi legate de operațiuni de influențare din Rusia, Iran și alte entități înainte de alegerile americane din 2018.

În 2017, serviciile de informații din Statele Unite au ajuns la concluzia că Rusia a folosit o campanie de propagandă pe social media și de deturnare de documente ale Partidului Democrat pentru a încerca să influențeze alegerile prezidențiale din 2016 în favoarea președintelui Donald Trump.

Consilierul special de la ministerul american al justiției Robert Mueller anchetează rolul jucat de Rusia și încearcă să afle dacă a existat vreo complicitate cu Rusia a asociaților lui Trump , care neagă existența unei asemenea complicități și spune că ancheta lui Mueller e o „vînătoare de vrăjitoare”.

Rusia neagă că s-a amestecat în alegerile americane din 2016. (LȘ)

XS
SM
MD
LG