Linkuri accesibilitate

Femeile de afaceri din Moldova au peste 40% din firmele micro, dar rareori firme mijlocii sau mari


Mai multe organizații neguvernamentale din Republica Moldova (inclusiv din regiunea transnistreană) care promovează interesele femeilor, lansează Alianța pentru Abilitarea Economică a Femeilor, gândită să sprijine femeile în afaceri. Pentru moment, din noua Alinață fac parte 11 organizații, relatează IPN.

„Misiunea noastră este ca toate femeile și toate fetele din Moldova să fie tratate în mod egal cu bărbații...”, a declarat Lilia Palii, directoarea executivă a Asociației Femeilor Antreprenoare din Moldova, în timp ce Elena Sili, manager de proiecte în cadrul Asociației Antreprenorilor cu Dizabilități din Moldova, a reamintit că femeile au aproape 42% din întreprinderile micro din țară, dar rareori dețin întreprinderi de dimensiuni mijlocii și mari.

În opinia ei, principalele obstacole pentru femeile care vor să se lanseze în afaceri sunt „nivelul scăzut de capital inițial, finanțarea bancară insuficientă, taxele și impozitele mari”. Elena Sili a sugerat că femeile ar putea fi ajutate prin micșorarea cotei la TVA, aplicarea cotei zero sau scutirea de la această taxă a întreprinderilor mici și mijlocii.

Alianța nou creată se înscrie în cadrul inițiativei „Reducerea Barierelor în calea Abilitării Economice a Femeilor în Moldova”, finanțată de către Biroul pentru problemele globale ale femeilor din cadrul Departamentului de Stat american.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG