Linkuri accesibilitate

Fermierii își intensifică protestul în Chișinău, cerând un moratoriu la plata creditelor 


După două săptămâni de proteste, fermierii au pornit în marș în centrul capitalei.
După două săptămâni de proteste, fermierii au pornit în marș în centrul capitalei.

 Zeci de fermieri au intensificat protestul lor de două săptămâni în centrul Chișinăului, pornind în marș cu tractoarele prin capitală pe 5 decembrie. Ei spun că întâlnirile din ziua precedentă cu autoritățile, inclusiv cu președinta Maia Sandu, s-au încheiat fără rezultate mulțumitoare. 

Asociația „Forța Fermierilor” și Federația Națională a Fermierilor care organizează acțiunile de protest începute la 22 noiembrie au spus că marșurile pe artere centrale ale capitalei trebuie să transmită autorităților că fermierii sunt hotărâți să rămână în stradă până le va fi îndeplinită revendicarea principală - instituirea unui moratoriu la restituirea creditelor bancare, după un nou an secetos.

La protest participă în principal producători mici și mijlocii de cereale și oleaginoase afectați și de secetă, și de prețurile mici la care își pot vinde recolta, pe fundalul unor importuri ieftine din Ucraina. În primele două săptămâni, protestul fermierilor s-a redus la parcarea câtorva zeci de tractoare în Piața Marii Adunări Naționale.

„Noi am auzit recent de la ministru al agriculturii că propunerile noastre sunt respinse, însă nu am văzut nici măcar o soluție de alternativă privind salvarea fermierilor micro, mici și mijlocii de faliment cu realizare urgentă”, se spune într-un comunicat al Asociației „Forța Fermierilor” condusă de Alexandru Slusari, fost vicepreședinte al Parlamentului din partea Platformei DA.

Președinta Maia Sandu s-a întâlnit luni, 4 decembrie, cu un grup de producători de cereale.
Președinta Maia Sandu s-a întâlnit luni, 4 decembrie, cu un grup de producători de cereale.

Slusari a condus o delegație a protestatarilor, care s-au întâlnit luni cu președinta Maia Sandu, o fostă aliată politică a sa. Într-un comunicat al președinției, se spune că șefa statului i-a îndemnat pe protestatari să discute despre revendicările lor cu reprezentanții Ministerului Agriculturii și guvernului, spunând că autoritățile ajută deja agricultorii printr-un mecanism de subvenții.

Înainte de escaladarea protestului, liderii fermierilor au mai discutat, la 4 decembrie, cu președintele Comisiei parlamentare pentru agricultură și industrie alimentară, Alexandr Trubca.

Ce au cerut fermierii protestatari și ce nu le poate oferi guvernul

Cele două asociații ale fermierilor protestatari cer să fie instituit un moratoriu, prin intermediul unei decizii a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), la calcularea penalităților pentru creditele luate, executarea silită și demararea proceselor de insolvență. Acest moratoriu ar trebui să fie „țintit”, adică să fie examinat fiecare caz în parte și să fie aplicat în privința producătorilor de cereale care se află în incapacitate de plată a datoriilor din cauza secetei și a prețurilor de achiziție mici, cu excepția marilor producători.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, care s-a întâlnit ultima dată cu fermierii la 28 noiembrie, a declarat că acest moratoriu nu poate fi aplicat „pentru că nu există o formă legală în R. Moldova” care ar permite acest lucru. La 30 noiembrie, el a transmis fermierilor printr-o declarație de presă că nici CSE nu are atribuții pentru a lua decizii în privința unui moratoriu, deși tot Bolea sugerase mai devreme că această cale este posibilă.

Totuși, ministerul lui Bolea a anunțat că a creat o comisie care va analiza caz cu caz problemele fermierilor protestatari. „Comisia efectuează analiza problemelor invocate de către fermieri pentru a identifica legătura cauzală a acestor probleme cu contextul regional și va propune măsuri de soluționare a acestora”, se spune într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG