Linkuri accesibilitate

Fermierii reiau protestele cu tehnică agricolă


Protest al agricultorilor moldoveni în fața Parlamentului, decembrie 2020.
Protest al agricultorilor moldoveni în fața Parlamentului, decembrie 2020.

Asociația Forța Fermierilor și Federația Fermierilor au anunțat, pentru marțea viitoare, începând cu ora 10.00, proteste cu tehnică agricolă în mai multe raioane ale țării.

Anunțul a fost făcut de reprezentații celor două organizații după refuzul prim-ministrei Natalia Gavrilița de a discuta despre criza din acest sector, cauzată de secetă și embargoul rusesc, și după mai multe runde de discuții cu ministrul agriculturii Vladimir Bolea, la care nu s-a mai ajuns la un numitor comun.

Președintele asociației Forța Fermierilor, Alexandru Slusari, a spus Europei Libere, că agricultorii rămân în continuare deschiși dialogului cu guvernul, dar că doresc răspunsuri concrete la revendicările lor. „Noi suntem pregătiți pentru dialog, noi vrem să soluționăm problemele. Vorbim despre revendicări economice”, a spus Slusari.

Agricultorii revendică 3 măsuri:

  • amânarea plăților către creditori, fără calcularea penalităților;
  • acordarea de facilități fiscale, mai exact utilizarea TVA pentru achitarea de taxe și impozite;
  • compensarea pierderilor suferite de agricultori din cauza secetei severe din acest an și a embargoului impus de Federația Rusă.

La scurt timp după ce asociațiile de fermieri și-au anunțat protestul, ministrul agriculturii Vladimir Bolea a ținut o conferință de presă în care a amintit măsurile prin care statul susține producătorii agricoli și cele care mai urmează să fie luate.

Bolea a meționat, între altele, că la finele lunii august au fost micșorate ratele la unele credite luate de agricultori și a promis dublarea subvențiilor pentru dobânzile creditare. Bolea a mai anunțat că la următoarea ședință a Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), care nu se știe când va avea loc, vor fi adoptate și alte măsuri, cum ar fi extinderea termenului de achitare a unor impozite la stat de către agricultorii afectați de secetă și rambursarea accizei la păcură.

Vorbind despre revendicarea fiscală a fermierilor, cea privind utilizarea TVA pentru achitarea de taxe și impozite, ministrul a precizat că această decizia nu poate fi luată de CSE, dar trebuie aprobată de Parlament.

Vladimir Bolea a mai menționat că în situații de criză, cum este și cea din agricultură, ar trebui să existe unitate și nu încercări de „dezbinare” și „de promovare a unor interese politice foarte înguste”.

Asociațiile de fermieri au precizat că protestul pe care îl intenționează marțea viitoare nu este politizat și că „nu vor admite nici o încercare din partea unor partide sau grupări politico-criminale să-l folosească în scopuri meschine politice”.

XS
SM
MD
LG