Linkuri accesibilitate

Fondurile UE în Bulgaria - probleme și realizări


Bulgaria a încheiat perioada de programare a UE 2014-2020 cu rezultate parțiale modeste. Au fost absorbite 38% din fondurile europene de aproape 11 miliarde euro prevăzute.

Realizarea proiectelor va continua în următorii doi ani așa că gradul de absorbție va putea atinge 80-90%.

Bulgaria a primit până acum 4 miliarde din cele peste 10,5 miliarde euro prevăzute. În anul 2020 suma absorbită a crescut cu 1 miliard – un semn pozitiv pentru rezultatul final.

La un nivel al absorbției de 38% cofinanțarea din bugetul național este aproximativ 60% din cea prevăzută. Diferența arată, după cum afirmă unii experți, că au avut loc nereguli sau că statul bulgar nu a putut dovedi necesitatea unor proiecte finanțate cu bani europeni. În cadrul sistemului +doi care permite extinderea cu doi ani a încheierii programelor se va încerca recuperarea unei părți cât mai mare din finanțarea prevăzută. Există însă și riscul unor sancțiuni.

Procentul real al absorbției este mai mic decât cel anunțat pentru că în cele 4 miliarde euro intră și finanțarea unor măsuri antiepidemice la care nu există practic un control european. Un exemplu este programul „Inovații și competitivitate” care a atins, datorită măsurilor antiepidemice, un grad de absorbție de peste 53%.

Programul „Resurse umane” are cel mai înalt grad de absorbție - 57%.

Au fost realizate rezultate bune și la programul „Regiuni în creștere” cu un grad al absorbției de aproape 52%. La sub-programe precum drumuri regionale, infrastructură regională de sănătate și învățământ, eficiență energetică în centrele locale realizarea este și mai bună.

Probleme au apărut în cadrul programului de dezvoltare a regiunilor rurale în care gradul de absorbție este sub 15%. Aici sunt așteptate și mari sancțiuni ca o reacție la dezvăluirile despre fraudarea prin declararea unor suprafețe fictive cu diverse culturi, pășuni și ferme animaliere în care animalele sunt aduse cu camioane din alte ferme numai pentru a se obține finanțare europeană.

Sunt probleme grave la programul „Mediu” cu grad al absorbției de 27%.

Rămâne în urmă realizarea unor proiecte în cadrul programului „Transport”. O treime din bugetul programului destinat modernizării căilor ferate a fost blocat de întârzierea lucrărilor la tronsonul Kosteneț-Elin Pelin în cadrul căii ferate Sofia-Plovdiv-Istanbul.

Previous Next

XS
SM
MD
LG