Linkuri accesibilitate

Liderii G20 discută la Roma schimbările climatice și relansarea economiei globale


Liderii celor mai dezvoltate economii globale se întâlnesc, începând de sâmbătă, timp de două zile la Roma pentru a discuta despre schimbările climatice și relansarea economiei globale. Va fi prima întâlnire față în față a Grupului celor 20 (G20) de la începutul pandemiei, dar se așteaptă ca schimbările climatice, și nu COVID-19, să domine agenda.

Reuniunea G20 are loc imediat înaintea conferinței ONU privind schimbările climatice de la Glasgow, Scoția, iar liderii sunt sub presiune să facă progrese în privința schimbărilor climatice chiar înainte de începerea COP26.

Ce este COP26

COP = Conferința Partenerilor, summit pentru combaterea schimbărilor climatice, organizată de Națiunile Unite.

COP26 = a 26-a Conferință ONU pe tema schimbărilor climatice

Summitul din 31 octombrie – 12 noiembrie 2021, de la Galsgow, este prezidat de Marea Britanie.

Scopul conferinței este de a ajunge la o înțelegere care să mențină încălzirea globală la maximum 1,5C.

Participă circa 200 de țări. Vor fi prezenți în jur de 120 de lideri mondiali, între care președintele Statelor Unite, Joe Biden.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin nu va participa. Nu este așteptată nici prezentța președintelui Chinei, Xi Jinping dar Beijing-ul a lăsat de înțeles că planurile s-ar putea schimba.

Casa Regală a Marii Britanii va fi reprezentată de Prințul moștenitor Charles și fiul său William.

Va fi prezentă și activista suedeză pentru protejarea climei, Greta Thunberg, al cărui protest individual (refuza să meargă la școală vinerea, pentru a protesta în fața Parlamentului de la Stockholm) a inițiat mișcarea „Fridays For Future”.

La COP26 au fost eliberate în total 250 de mii de acreditări (BBC).

Oamenii de știință spun că limitarea încălzirii la 1,5C ar necesita ca emisiile globale să scadă cu 45% până în 2030 față de nivelurile din 2010 și să ajungă la zero net până în 2050.

Este ceea ce s-a decis în 2016, când au intrat în vigoarea Acordurile de la Paris.

Angajamentele actuale ale țărilor ar duce însă la creșterea emisiilor cu 16% până în 2030.

Se așteaptă ca țările dezvoltate să doneze în jur de 100 de miliarde de dolari, pentru a sprijini economiile națiunilor sărace în această tranziție.

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, i-a avertizat vineri pe liderii G20 să dea dovadă de „mai multă ambiție și mai multă acțiune” și să depășească neîncrederea pentru a promova obiectivele climatice.

Papa Francisc și-a facut și el auzita vocea cerînd, nu simple cuvinte, ci actiune de la reuniunea COP26, spunând că liderii politici ai lumii trebuie să ofere generațiilor viitoare „speranță concretă” că fac pașii radicali necesari.

Prim-ministrul italian Mario Draghi, gazda summit-ului, a cerut un „angajament G20 cu privire la necesitatea de a limita creșterea temperaturilor la 1,5 grade” peste nivelurile preindustriale -- ținta prezentată în Acordul de la Paris din 2015 privind schimbările climatice.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG