Germania se află, în continuare, într-o stare de instabilitate politică, atipică pentru perioada postbelică. Eşecul negocierilor preliminare în vederea formării unei alianţe guvernamentale a declanşat un val de speculaţii, întreţinute chiar de unii politicieni derutaţi de această situaţie fără precedent, într-o ţară considerată stabilă din toate punctele de vedere. Pe de altă parte, se articulează acum cu o vehemenţă tot mai accentuată vocile bazei critice din Uniunea Creşti-Democrată (CDU) a cancelarei Angela Merkel şi din Partidul Social-Democrat (SPD) al lui Martin Schulz.
Asta în momentul cînd cele două partide care mai conduc în prezent actualul guvern, caută liniile unei viitoare reaproprieri. Cu alte cuvinte, refacerea unei mari coaliţii de guvernare aşa cum a existat ea şi în ultimii patru ani.
Angela Merkel a şi semnalat asta într-o cuvîntare ţinută la congresul creştin-democraţilor din landul estic, Mecklenburg Pomerania Inferioară, lăudînd buna colaborare conservator-social-democrată.
Merkel a respins propunerea organizării de alegeri anticipate drept o soluţie „falsă”. În contextul discuţiilor aprinse, ea nu s-a pronunţat faţă de cei care propun ca ea să renunţe la o nouă candidatură pentru funcţia de şefă a guvernului, iar creştin-democraţii să nominalizeze pe altcineva.
Nici Martin Schulz nu a comentat solicitările similare prin care i se cere să demisioneze din fruntea partidului social-democrat. La congresul organizaţiei tineretului social-democrat el a semnalat o schimbare a atitudinii sale intransigente, adoptate după alegerile din septembrie. Atunci, el a spus că social-democraţii vor intra în opoziţie şi nu vor participa în nici un caz la guvernare. Această linie a fost reiterată de participanţii la congresul tineretului SPD. O deviere de la această linie a fost calificată drept o pierdere publică de încredere şi trebuie evitată cu orice preţ.
Vicepreşedinta Bundestag-ului, ecologista Claudia Roth, a declarat că nici ea nu agrează ideea reeditării unei mari coaliţii. Această formulă a „anesteziat” Germania patru ani de zile şi este dăunătoare democraţiei, ducînd spre „austrocizarea” politicii germane. Roth a invocat exemplul austriac, unde în ultimii au guvernat conservatorii şi social-democraţii, ceea ce a dus la alegerile anticipate, din care naţionaliştii autoritari ai aşa numitului Partid Liberal (FPÖ – Freiheitliche Partei) au ieşit pe locul doi.
Într-un amplu interviu (DLF), Roth s-a referit la două soluţii „teoretice” prin care s-ar putea evita alegeri anticipate.
Reeditarea unei mari coaliţii sau formarea unui guvern minoritar.
În aceste zile, toată lumea îşi pune speranţele în şeful statului, Frank-Walter Steinmeier. Acesta va invita joi pe liderii Uniunii Creştin-Democrate şi Partidului Social-Democrat în palatul prezidenţial pentru a-i convinge să formeze o alianţă guvernamentală.
Personalităţi importante ale social-democraţiei au semnalat că nu ar avea nimic împotriva unei mari coaliţii, formulînd imediat şi cîteva pretenţii care vor trebui să intre într-un acord de guvernare. De exemplu, desfiinţarea asigurărilor medicale particulare, introducerea asigurării civile (egale şi obligatorii pentru toate categoriile sociale) şi dreptul la pensionare după 35 de ani de muncă.
Palatul prezidenţial din Berlin (Foto: William Totok)