Linkuri accesibilitate

Gh. Cojocaru: „Terenul alegerilor de la Hâncești oferă ocazia de a vedea ce susținere au partidele politice”


Gheorghe Cojocaru, istoric și analist politic
Gheorghe Cojocaru, istoric și analist politic

Un punct de vedere săptămânal în dialog cu istoricul Gheorghe Cojocaru despre alegerile parlamentare noi din 15 martie din circumscripția uninominală nr. 38, din municipiul Hâncești, urmărite încă în faza de pregătire cu mare atenție de presa moldoveană.

Gheorghe Cojocaru: „Din zi în zi în spațiul public apar tot mai multe știri de pe circumscripția uninominală Hâncești. Crește rapid numărul competitorilor pentru mandatul de deputat din partea acestei circumscripții, încât unele partide ajung să aibă deja câte doi pretendenți, cum ar fi cazul PAS, în frunte cu Maia Sandu. Asemenea situații n-au cum oferi un plus de certitudine partidelor respective și n-au cum mobiliza alegătorii în jurul unui candidat cu șanse reale de a câștiga în fața reprezentanților puterii actuale.”

Europa Liberă: Totuși, de ce atâta agitație și chiar înghesuială a formațiunilor politice în această circumscripție uninominală? Ce miză ar avea acest mandat de deputat de Hâncești?

...principala bătălie și principala miză a anului electoral


Gheorghe Cojocaru: „Sigur, luat aparte, acest loc de deputat de Hâncești n-are cum avea o miză ieșită din comun, însă calculele competitorilor care s-au angajat în această bătălie locală sunt, probabil, altele. Alegerile de la Hâncești deschid anul electoral 2020 când, în toamnă, mai curând, vor avea loc alegerile prezidențiale. Aceasta este principala bătălie și principala miză a anului electoral care, iată, începe să ia turații. Din perspectiva viitorului scrutin prezidențial, terenul acestor alegeri de la Hâncești oferă ocazia de a testa anumite tactici electorale, de a vedea ce susținere au partidele politice.”

Europa Liberă: Prin urmare, vorbim mai curând despre o bătălie pentru reputație și nu neapărat pentru un jilț de deputat? Din această perspectivă a alegerilor prezidențiale din toamnă la care v-ați referit, n-ar fi fost oare mai oportun să vedem în această confruntare niște figuri de prima mărime, adică viitori candidați la funcția de șefi ai statului? În primul rând, vorbim despre Maia Sandu și Andrei Năstase.

Gheorghe Cojocaru: „Probabil că și Maia Sandu, și Andrei Năstase, care inițial se arătaseră interesați să participe la alegerile de la Hâncești pentru a încerca să revină în parlament, s-au răzgândit între timp, oferind această posibilitatea altor tovarăși de luptă. Partidul Demnitate și Adevăr, după cum se vede, după retragerea anunțată a lui Mihai Druță din competiție, nu va participa la alegeri, mai ales că formațiunea lui Andrei Năstase înregistrează o prăbușire dramatică în sondaje.”

Europa Liberă: Și totuși, lumea din Hâncești, în special, dar și din alte circumscripții se întreabă: de ce nici Maia Sandu și nici Andrei Năstase nu s-au inclus printre participanții la alegerile de la Hâncești?

Alexandru Botnari
Alexandru Botnari

Gheorghe Cojocaru: „Alegerile trecute din această circumscripție au fost câștigate de actualul primar de Hâncești, ca reprezentant al Partidului Democrat, Alexandru Botnari, care a renunțat la mandatul de deputat, ceea ce a condus la declanșarea acestor alegeri. O evaluare atentă a raportului de forțe la Hâncești și a impactului unui eventual eșec în această circumscripție uninominală asupra participării la scrutinul prezidențial din toamnă nu este exclus să fi temperat intențiile inițiale ale liderilor fostei guvernări. Alegerile de la Hâncești sunt însă interesante de urmărit pentru că, după localele de anul trecut, vor fi primele alegeri de când Maia Sandu și Andrei Năstase au ales băncile opoziției.”

XS
SM
MD
LG