Linkuri accesibilitate

Alegerile din Hâncești și criza de încredere dintre partidele din opoziție


Monumentul lui Ștefan cel Mare din Hâncești
Monumentul lui Ștefan cel Mare din Hâncești

Într-un interviu acordat la Strasbourg Iolandei Bădiliță, eurodeputatul lituanian Petras Auštrevičius și-a reiterat dezamăgirea față de căderea guvernului Maiei Sandu și și-a exprimat speranța că forțele pro-europene din R. Moldova vor colabora strâns pentru alegerile prezidențiale, la care – cu cuvintele eurodeputatului – „opoziția ar trebui să fie unită în jurul unui singur candidat”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:01 0:00
Link direct



Aceste remarci vin însă când cele două componente ale Blocului ACUM – PAS și PPDA – par să se îndepărteze una de cealaltă, în loc să sudeze și mai strâns vechea lor alianță. Blocul pro-european ACUM nu a reuşit să se pună de acord asupra unui candidat comun la alegerile din Hânceşti, alegeri despre care se ştie că sunt mult mai importante pentru partide în perspectiva unor scrutine viitoare, bunăoară cel prezidenţial de la sfârşit de an, decât cel din martie pentru completarea unui loc de parlamentar.

Partidul Acţiune şi Solidaritate condus de fosta prim-ministra Maia Sandu a lansat-o deja în competiţie pe fosta ministră a justiţiei, Olesea Stamate, iar platforma Demnitate şi Adevăr a lui Andrei Năstase, care nu va avea un propriu candidat, a anunţat că îl va sprijini pe Grigore Cobzac, fost liberal-democrat care între timp aderase la PAS, dar care are de gând să-şi încerce puterile de această dată ca independent.

Aceasta e starea de fapt în momentul de faţă.


Până s-a ajuns aici, însă, cele două componente ale Blocului au trecut prin mai multe frământări. Formaţiunea lui Năstase înaintase un candidat care, însă, a refuzat să participe la scrutin, spunând că nu vrea să contribuie la divizarea electoratului.

Apoi organizaţia locală a formaţiunii Maiei Sandu a încercat să-l scoată în luptă pe Cobzac, dar s-a ciocnit de decizia fermă a conducerii partidului să pună miza totuşi pe Stamate, nu pe fostul liberal-democrat.

Originar din circumscripţia în care se va ţine în martie scrutinul anticipat, Cobzac, care a deţinut mai multe funcţii administrative de conducere în raionul Hânceşti, a participat şi la scrutinul precedent, dar a ieşit pe locul doi, fiind devansat atunci de democratul Alexandru Botnari, care ulterior a câştigat mandatul de primar la Hânceşti şi a ales să abandoneze fotoliul de deputat.


De cealaltă parte, e Olesea Stamate, o novice în politică, care a condus vreme de cinci luni Ministerul Justiţiei în guvernul Sandu şi a fost demisă odată cu acesta.

Socialiştii vor miza pe un cunoscut medic, Ştefan Gaţcan, iar democraţii – pe Ion Mereuţă. Va candida şi Dorin Chirtoacă din partea Blocului Unirea, iar din partea partidului Şor – Vitalie Balinschi.

După părerea analiştilor, printre ei jurnalistul şi analistul politic Igor Volniţchi, faptul că PAS şi PPDA nu au reuşit să se înţeleagă acum, la Hânceşti, le consolidează şansele oponenţilor nu doar pentru acest scrutin, ci şi pentru cele viitoare.

Moldova, Igor Volnițchi
Moldova, Igor Volnițchi


„Nu este exclus ca PSRM să se căpătuiască cu încă un mandat de deputat în Parlamentul R. Moldova. Nu prea cred că vor fi şanse nici în prezidenţiale ca acest bloc să se manifeste ca un tot întreg, or cele două componente ale blocului, PAS şi PPDA, înţeleg foarte bine ce se întâmplă cu partidul care va face un pas înapoi. Avem două precedente: în 2016, când Năstase, făcând un pas înapoi şi susţinând-o pe Maia Sandu, practic a pierdut foarte mult din notorietate, din rating şi practic îşi adusese partidul la limita de supravieţuire politică, şi avem anul 2018, când Andrei Năstase, fiind candidatul blocului la primăria capitalei, din contra s-a revanşat şi s-a atestat o scădere a partidului condus de Maia Sandu în preferinţele electoratului din capitală.

Având aceste precedente, cele două partide vor aborda cu maximă prudenţă ideea candidatului comun. Dacă nu s-au putut înţelege să meargă cu un candidat comun la alegerile din Hânceşti, atunci cu atât mai mult nu se vor putea înţelege la alegerile prezidenţiale. ”

Urmare a unei reuniuni de partid de sâmbăta trecută, PPDA, care insistă pe un candidat apolitic la prezidenţiale, a sugerat din nou că nu are de gând să cedeze ca la scrutinul din 2016, când Năstase s-a retras din cursă în favoarea Maiei Sandu. Cercetările sociologice, pe de altă parte, o creditează pe Sandu cu şanse mult mai bune de a-l înfrunta pe Dodon. Cea de azi, de exemplu, a plasat-o pe fosta prim-ministră mai jos de Dodon, dar în fruntea altor lideri de dreapta.

Previous Next

XS
SM
MD
LG