Linkuri accesibilitate

Gheorghe Cojocaru: „Mesajul președintelui la München puțin probabil să servească promovării interesului național”


Preşedintele R. Moldova Igor Dodon
Preşedintele R. Moldova Igor Dodon

Punct de vedere săptămânal în dialog.

Gheorghe Cojocaru: „După cum a și promis, președintele Igor Dodon nu s-a întâlnit, într-adevăr, cu președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, mai ales că liderul de la Kiev, și el angajat în plină campanie electorală, după cum s-a precizat imediat pe linie diplomatică, nu avea de gând să viziteze Chișinăul. Surprins până și el de dezmințirea privind vizita lui Poroșenko la Chișinău, dar și preocupat să nu admită vreo imixtiune a instituției prezidențiale în alegeri, președintele Dodon a și anunțat că va participa, în schimb, la conferința pentru securitate de la München, la care luau parte până acum primul-ministru Pavel Filip și ministrul de Externe.”

Punct de vedere săptămânal al istoricului şi comentatorului politic Gheoghe Cojocaru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:46 0:00
Link direct


Europa Liberă: Cum de ratează Guvernul ocazia să meargă la conferința de prestigiu? E o ocazie rarisimă totuși să anunți lumea ce ai de gând să faci, ce contribuții poți să ai la securitatea continentală.

Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: „Primul-ministru a luat decizia de a nu merge la München, pe de o parte, pentru că nu împărtășește punctul de vedere al președintelui Dodon în problema transnistreană, pe de altă parte, pentru a evita o controversă publică în aceeași chestiune în cadrul unei platforme internaționale cu instituția prezidențială.

Tribuna conferinței de la München este importantă pentru orice om politic și de stat de la Chișinău, dar la fel de important este ca prezența acestora să nu fie pur protocolară, ci și să producă niște efecte bune pentru Republica Moldova. Nu este greu de înțeles însă că mesajul președintelui la München nu va reprezenta, în particular, un element de continuitate în politica Chișinăului față de Tiraspol și puțin probabil să servească promovării interesului național în plan extern.”

Europa Liberă: Administrația de la Tiraspol anunță că, după ce i-a reușit inaugurarea „reprezentanței” la Moscova, vrea să deschidă (atenție!) reprezentanțe la Kiev și la Bruxelles. Ce șanse credeți că ar avea Tiraspolul să-i reușească acest lucru?

Gheorghe Cojocaru: „Întâmplător sau nu, „reprezentanța” Tiraspolului la Moscova, sub paravanul unei fundații socio-culturale, era deschisă, practic, cu o lună înainte de alegerile parlamentare din Republica Moldova, după care, vorba ceea, pofta vine mâncând. Acum, liderul transnistrean Vadim Krasnoselski vorbește deja despre deschiderea unor noi reprezentanțe la Kiev și chiar la Bruxelles. Anterior, administrația tiraspoleană își propunea să deschidă o reprezentanță a sa la ONU. Însă ceea ce se poate obține fără prea mare efort la Moscova nu se va putea reuși la Bruxelles și la Kiev. Totodată, țintele pe care și le fixează administrația de la Tiraspol în plan extern confirmă cursul său de îndepărtare ireversibilă de celălalt mal al Nistrului.”

  • 16x9 Image

    Gheorghe Cojocaru

    Istoric, directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei,  din 1998, comenator politic la radio Europa Liberă. Autorul volumului „Cominternul și originile moldovenismului”(Chișinău, 2009), bazat pe documente inedite despre rădăcinile sovietice ale „moldovenismului”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG