Linkuri accesibilitate

Gheorghe Cojocaru: Timp pentru discuții încă mai este, liderii cu mai multe sau mai puține șanse sunt și ei cunoscuți


Un punct de vedere săptămânal în dialog cu istoricul Gheorghe Cojocaru despre șansele identificării unui candidat unic al dreptei proeuropene la prezidențialele din toamnă din R.Moldova.

Un punct de vedere de Gheorghe Cojocaru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:48 0:00
Link direct



Gheorghe Cojocaru: „Accidental sau nu, dreapta politică de la Chișinău și București se confruntă la acest început de an cu probleme similare, și anume ce tactică să adopte pentru a nu risipi voturile cetățenilor la alegerile locale de peste Prut și la cele prezidențiale din Republica Moldova. Dacă la București liderii USR - PLUS și ai PNL discută de ceva timp despre necesitatea identificării și susținerii unor candidați unici la primăriile celor mai importante localități, la Chișinău chestiunea promovării unui candidat unic al dreptei proeuropene la prezidențialele din toamnă abia începe să fie abordată.”

Europa Liberă: Căutarea unui candidat unic e un fel de sport național la Chișinău. Cum credeți, ar exista acum mai multe șanse pentru a se ajunge la o candidatură comună și unică a forțelor proeuropene la prezidențialele din toamnă?


Gheorghe Cojocaru: „Sigur, cel puțin teoretic, este mai ușor să se identifice un candidat unic la o primărie oarecare, decât la președinția unui stat, deși ca număr de alegători Bucureștiul ar putea concura, probabil, aproape cu o întreagă Republică Moldova. Înainte de a se ajunge la o candidatură unică pentru un post sau altul, trebuie să se facă anumite măsurări sociologice pentru a se evalua șansele de reușită ale pretendenților. Dacă la București aceste proceduri par să fie agreate de liderii celor mai influente partide de dreapta, la Chișinău aceste aspecte mai curând încă n-au fost discutate, ceea ce n-are cum limpezi situația în legătură cu șansele unui candidat unic al dreptei proeuropene la alegerile prezidențiale. Și, nu în ultimul rând, dacă la București discuțiile se poartă între doi actori politici importanți, la Chișinău la dialogul asupra unui candidat unic la prezidențiale ar trebui să participe vreo 4-5 partide politice.”

Ca mai întotdeauna, electoratul proeuropean pare a fi mai pregătit...


Europa Liberă: Presa a relatat că au avut loc primele contacte între aceste partide potențial decidente, iar Maia Sandu a discutat cu Andrei Năstase, pentru prima dată, probabil, de la plecarea din vârful piramidei de guvernare.

Gheorghe Cojocaru: „Timp pentru discuții încă mai este, liderii cu mai multe sau mai puține șanse sunt și ei cunoscuți, acum totul depinde de disponibilitatea acestora de a-și da mâna, de a-și înfrâna orgoliile și de a susține un candidat unic la alegeri. Ca mai întotdeauna, electoratul proeuropean pare a fi mai pregătit pentru a se ralia în jurul unei candidaturi unice și puternice a dreptei, decât înșiși liderii partidelor de dreapta. Deși liderii acestor partide ar saluta o atitudine de neagresiune reciprocă în alegeri, totuși unii dintre ei lasă să se vadă de pe acum că o raliere în jurul unui candidat comun se va putea produce doar într-un tur doi, pentru a bloca câștigarea unui nou mandat de către președintele Dodon.”


Europa Liberă: Există o deosebire dintre localele din România, cu un singur tur, și alegerile prezidențiale din Republica Moldova, care se vor desfășura în două tururi, dacă se va ajunge până acolo, desigur.

Gheorghe Cojocaru: „Datele sociologice arată că ar putea avea loc un al doilea tur de scrutin, așa cum s-a întâmplat și în 2016, dar până la alegerile prezidențiale multe se pot schimba și multe vor depinde și de profilul politic al celui cu mai multe șanse de a-l concura pe actualul președinte. Mai ales, de abilitatea candidatului unic al drepte de a atrage masiv voturile segmentului electoral care gravitează în jurul Partidului Democrat, al cărui lider, Pavel Filip, a anunțat recent că formațiunea sa este pregătită să revină la guvernare.”

XS
SM
MD
LG