Linkuri accesibilitate

Grupul Wagner este acuzat că a răpit un student din Kazahstan și l-a trimis să lupte în Ucraina  


Captură video a lui Margulan Bekenov, student kazah din Rusia a cărui familie spune că a fost recrutat cu forța pentru a lupta în Ucraina.
Captură video a lui Margulan Bekenov, student kazah din Rusia a cărui familie spune că a fost recrutat cu forța pentru a lupta în Ucraina.

Un student kazah la o universitate rusă a fost răpit și dus într-o tabără de antrenament a mercenarilor Wagner. Apoi, a fost trimis să lupte în Ucraina, deși nu a semnat vreun contract. Mama lui a cerut ajutorul procurorilor ruși și al Ambasadei Kazahstanului pentru a-l aduce acasă.

În jurul zilei de 18 martie, fiul de 23 de ani al Almirei Bekenova a dispărut.

După ce, vreme de o săptămână, nu a mai primit nicio veste de la Margulan Bekenov, care era student din Kazahstan, în anul patru la Universitatea de Stat Tomsk din vestul Siberiei, Bekenova a primit un SMS enigmatic de pe telefonul său: „Sunt viu și sănătos. Nu pot suna”.

După săptămâni de căutări perseverente în Rusia, Bekenova a declarat că a aflat că fiul ei a fost răpit în Tomsk de către reprezentanți ai faimosului grup de mercenari Wagner. El a fost dus cu forța într-o tabără de antrenament din sud-vestul Rusiei, deși nu a semnat niciodată un contract cu această firmă aparent privată, care lucrează în strânsă coordonare cu agențiile de securitate rusești.

După cum a aflat mama lui, băiatul a fost trimis ulterior în zona de luptă din Ucraina împotriva voinței sale.

Bekenova a făcut apel în repetate rânduri la instituțile judiciare rusești și la Ambasada Kazahstanului în Rusia pentru a o ajuta să-și aducă fiul înapoi acasă.

O întâlnire clandestină

„Prin intermediul unui prieten care este coleg de facultate cu băiatul Almirei și prin intermediul unei fete care îl cunoștea pe Margulan, Almira a început cumva să pună alături unele fapte, unele detalii, și a reușit să așeze piesele puzzle-ului", spune Magjan Kaharmanov, unchiul lui Margulan și un pensionar militar kazah.

Bekenova însăși a refuzat să fie intervievată de RFE/RL și l-a autorizat pe Kaharmanov să vorbească în numele familiei.

La Tomsk, i s-a spus că fiul ei a fost luat de reprezentanții Wagner și trimis într-un lagăr din apropierea orașului Krasnodar, la 3400 de kilometri spre sud-vest. Familia lui Bekenov bănuiește că reprezentanții Wagner l-au găsit la o fabrică din industria de apărare din Tomsk, unde lucra ca programator de calculatoare.

Cu intenția de a-și găsi fiul, ea a pornit spre Krasnodar, a declarat Kaharmanov pentru emisiunea Siberia.Realities de la RFE/RL.

„Ea știa despre ce fel de organizație este vorba", a spus el. „S-a dus la ei în fiecare zi, umblând pe acolo, insistând, întrebând la fiecare poartă. I s-a spus categoric: Nu e nimeni aici cu numele ăsta. Ne pare rău.”

„Apoi, din câte am înțeles, ea a aflat de la cineva care se plimba prin apropiere - l-a mituit cu un cadou sau cu bani - că fiul ei era în unitate. Ea i-a arătat fotografia băiatului. Bărbatul s-a uitat și a spus, da, el este și a dat numărul unității sale. Îi admir iscusința și hotărârea. A reușit să-și găsească fiul chiar dacă la cererile oficiale nu a primit niciun răspuns."

La 9 aprilie, Bekenova a reușit să se întâlnească pentru scurt timp cu fiul ei la un punct de control într-o localitate din afara Krasnodarului. Ea refuză să spună cum a reușit să aranjeze întâlnirea.

„A fost adus acolo într-o mașină în compania superiorului său direct”, a declarat Kaharmanov. „Li s-au dat cinci minute ca să vorbească..... Ofițerul a fost prezent în tot acest timp. Almira a reușit să afle că el nu semnase vreun contract și nici nu-și schimbase cetățenia”.

„Au avut o conversație întreruptă, dezarticulată, în vreme ce ofițerul mărea mereu prețul pentru întâlnirea mamei cu fiul", a continuat el, adăugând că, „în mod surprinzător”, ofițerul Wagner s-a dovedit a fi tot un kazah din Karaganda.

Deși ofițerul Wagner nu avea calitatea legală de a-l reține pe Bekenov, mama acestuia a fost împiedicată „fizic” să își ia fiul înapoi în Kazahstan. Ea și-a descris fiul ca fiind „epuizat” și "în stare proastă”.

„Trebuie să avertizăm oamenii”

La 12 aprilie, Bekenova a aflat de la sursele ei din tabără că băiatul a fost trimis în Ucraina, a declarat Kaharmanov.

Familia a depus „zeci” de plângeri la forțele de ordine rusești din Moscova, Tomsk și Krasnodar, fără rezultat. Au depus plângeri la comisia militară din Krasnodar și la biroul procurorului din Sankt Petersburg, unde grupul Wagner este înregistrat oficial.

La 5 aprilie, au primit o scrisoare de la Ministerul de Externe din Kazahstan în care li s-a comunicat că au trimis o notă diplomatică privind cazul colegilor lor ruși.

„Această chestiune se află în atenția constantă a ambasadei”, se arată în scrisoare.

Un răspuns la cazul lui Margulan Bekenov din partea Ministerului kazah de Externe.
Un răspuns la cazul lui Margulan Bekenov din partea Ministerului kazah de Externe.

„Este pentru prima dată în viața mea când nu am putut face nimic pentru a-mi ajuta familia", a spus Kaharmanov. „Ministerul de Externe și ambasada au fost complet neputincioși”.

La 20 aprilie, pe rețelele de socializare rusești a fost postat un videoclip în care un tânăr s-a identificat ca fiind Bekenov și a spus că servește în Ucraina „în mod voluntar”.

Familia lui Bekenov recunoaște că bărbatul din videoclip este băiatul lor, dar spun că sunt siguri că acesta a fost constrâns să facă acest videoclip. Almira Bekenova spune că el era de cu totul altă părere când a vorbit cu el pe 9 aprilie. Cu toate acestea, ea a continuat creadă asigurările date de reprezentanții Wagner neoficial, cum că fiul ei va fi lăsat să se întoarcă acasă.

În ciuda rezervelor Almirei Bekenova, familia a decis să își facă publică povestea.

„Sora mea îi crede și consideră că îi vor da fiul înapoi mai repede fără publicitate", a declarat Dulat Bekenov, fratele Almirei, un alt unchi al lui Margulan. „Dar cred că, din moment ce nimic altceva nu a funcționat până acum, băiatul nostru trebuie considerat dispărut.”

Dulat Bekenov a adăugat că are puține speranțe că își va mai vedea nepotul în viață. „Trebuie să avertizăm oamenii ai căror copii studiază în Rusia”, a adăugat el. „Sunt în pericol. În orice moment ar putea fi capturați și trimiși la moarte.

„Au semnat cu forța”

Wagner a atras criticile organizațiilor pentru drepturile omului pentru presupusa implicare în crime de război, pentru recrutarea de condamnați și alte grupuri vulnerabile, precum și pentru tratamentul aplicat propriilor luptători.

Se crede că grupul Wagner a pierdut zeci de mii de luptători în ultimele luni pe axul frontului care trece prin orașul Bahmut din regiunea Donețk, în ceea ce însuși proprietarul Wagner, omul de afaceri Evgheni Prigojin, a numit el „mașina de tocat” de la Bahmut.

Fondatorul și conducătorul grupului Wagner Evgheni Prigojin (foto arhivă)
Fondatorul și conducătorul grupului Wagner Evgheni Prigojin (foto arhivă)

Cazul Bekenov nu este primul în care compania Wagner este acuzată că a trimis oameni în luptă fără consimțământul lor.

La începutul acestei luni, șase soldați ruși mobilizați din Republica Saha, numită și Iakutia, au afirmat că au fost transferați involuntar într-o unitate Wagner și trimiși să lupte lângă Bahmut. Prigojin a respins personal aceste afirmații și a declarat că Wagner nu a forțat niciodată pe nimeni să se înroleze.

Unul dintre cei mobilizați, Stepan Nazarov, a afirmat că bărbații au fost puși să semneze cu forța noi contracte cu Wagner, potrivit unei rude.

„La început, nu a fost prea deranjat”, a declarat o rudă a lui Stepan, Grigori Nazarov, pentru RFE/RL. Mai apoi li s-a spus direct că vor fi trimiși în cele mai periculoase lupte.... Au fost trimiși la Bahmut”.

Fiodor Tumusov, un deputat din Iakutia în Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a confirmat pe Telegram pe 18 aprilie că a primit o plângere din partea familiilor soldaților și că a solicitat o anchetă oficială pe această temă ministrului Apărării, Serghei Șoigu.

„Voi urmări cu atenția acest subiect”, a scris Tumusov.

XS
SM
MD
LG