În ședința de miercuri, 8 septembrie, guvernul Gavriliță discută majorarea pensiei minime la 2 mii de lei pe lună, de la 1 octombrie, precum și alte măsuri sociale.
Vor beneficia, în general, de această majorare, pentru anii compleți de contribuție, peste 400 de mii de persoane, cei mai mulți fiind pensionari, dar și beneficiari de alocații sociale, conectate la formula de clacul a pensiei.
Se estimează că majorarea pensiei minime va costa în jur de jumătate de miliard de lei, anul acesta. Anul viitor, cheltuielile sunt estimate la peste 2 miliarde. Premierul Natalia Gavrilița a precizat luni, că majorarea pensiilor va fi acoperită din resurse interne, nu credite externe, pentru că se așteaptă o creștere a încasărilor bugetare.
În cadrul consultărilor organizate marți de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, sindicatele au atras însă atenția că majorarea pensia minime până la două mii de lei ar trebui să atragă după sine și mărirea „salariului minim”, care în prezent variază între o mie și puțin peste două mii de lei.
Un sondaj realizat de Fundația germană Fredrich Ebert și dat publicității anul trecut constata că fiecare al doilea angajat din R. Moldova este dispus să plece din țară din cauza salariului mic și a condițiilor de muncă nesatisfăcătoare.
Fără a pune la îndoială necesitatea majorării salariului minim, ministrul muncii și protecției sociale, Marcel Spatari, a atras atenția că o majorare rapidă a salariului minim ar însemna, automat, o presiune suplimentară pe cheltuielile sociale.„ Noi nu putem pur și simplu de mâine să revizuim și să schimbăm acea valoare. Nu că nu ne-am dori, dar trebuie să vedem ce implicații are asupra sectorului bugetar și trebuie să avem un acord cu Ministerul Finanțelor.”