Linkuri accesibilitate

Guvernul Gavrilița vrea să instituie starea de urgență în domeniul energetic


Guvernul Gavrilița a aprobat declararea stării de urgență în sectorul energetic în toată țara pe o perioadă de 30 de zile, între 22 octombrie și 20 noiembrie.

Decizia urmează să fie dezbătută și votată tot vineri în parlament.

Premierul Natalia Gavrilița a explicat această decizie prin faptul că Moldovagaz, al cărei acționar principal este Gazprom, nu s-ar ține „de cuvânt și nu asigură presiunea necesară în rețeaua de gaze”, relatează Jurnal md.

Acuzație respinsă imediat de directorul Moldovagaz, Vadim Ceban.

Pe 13 octombrie, compania Moldovagaz a fost obligată să reducă volumul de gaze și să declare stare de alertă în sectorul gazelor naturale ca urmare a reducerii volumului de gaze furnizat de Gazprom.

Potrivit decizia, cu care guvernul merge în parlament, starea de urgență în domeniul energetic va permite în primul rând „instituirea unui regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid”. Totodată, guvernul, la nevoie, va putea raționaliza „consumul de gaze naturale și de alte resurse energetice”.

Pentru o informare rapidă și corectă a populației, guvernul cere și dreptul de a introduce„reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicații”. Nu se precizează despre ce reguli ar fi vorba.

Totodată, guvernul a decis vineri ca „Termoelectrica” să primească de urgență, din rezervele de stat, 16 500 de tone de păcură.

Vezi și interviul cu Cristian Bordei , senator român din partea USR, care discută despre sprijinul imediat pe care îl poate acorda România.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu și ministrul Reintegrării, Vlad Kulminski sunt la Moscova, unde contiuă negocierile cu Gazprom privind prelungirea actualului acord de livrare a gazelor (care a expirat pe 30 septembrie și a mai fost prelungit cu o lună) sau încheiere unei noi înțelegeri.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG