Linkuri accesibilitate

Guvernul numește un șef interimar al Vămii, după cazul de corupție de la aeroport


Viorel Doagă (dreapta) și fostul director al Serviciului Vamal, Igor Talmazan (centru), la un eveniment dedicat acțiunii de modernizare a Centrului de instruire a funcționarilor vamali, 7 decembrie 2023.
Viorel Doagă (dreapta) și fostul director al Serviciului Vamal, Igor Talmazan (centru), la un eveniment dedicat acțiunii de modernizare a Centrului de instruire a funcționarilor vamali, 7 decembrie 2023.

Cabinetul de miniștri a decis, pe 10 aprilie, că expertul din cadrul Serviciului Vamal, Viorel Doagă, va fi șef interimar al instituției. Fostul director, Igor Talmazan, a demisionat după ce oamenii legii au deconspirat o schemă de corupție la postul vamal din Aeroportul Internațional Chișinău.

„Sub conducerea domnului Talmazan, am inițiat implementarea noului Cod Vamal, o etapă destul de importantă. Vreau să-i mulțumesc pentru asta. Și propun ca Viorel Doagă să asigure interimatul în funcția de șef al Serviciului Vamal”, a spus ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, fără să explice de ce nu este numit un director cu mandat deplin.

Rotaru a menționat că Doagă are „o experiență de circa 20 de ani” în cadrul instituției.

Datele de pe contul lui Doagă pe LinkedIn și de pe site-ul Serviciului Vamal arată că acesta a ocupat până acum funcția șef adjunct al Departamentului venituri și control vamal.

El indică, de asemenea, că este, din 2018, expert cu statut permanent la Comisia Unificată de Control și, din 2017, membru al Comisiei interdepartamentale de control al mărfurilor strategice (cu dublă destinație).

Imediat după numirea lui Doagă, directorul adjunct al Serviciului Vamal, Nicolae Vutcariov, și-a anunțat demisia. El a spus că, în cei 2,5 ani cât a fost în funcție, instituția a avut „și anumite eșecuri, regrese, lacune regretabile”, dar că aceste „momente nefaste” au fost „remediate cu succes”.

Fostul director al Serviciului Vamal, Igor Talmazan, și-a dat „demisia de onoare” pe 4 aprilie, după ce, cu 3 zile mai devreme, ofițerii Centrului Național Anticorupție și procurorii din Chișinău au făcut 16 percheziții într-un dosar de corupție, în care erau vizați șapte inspectori vamali de la Aeroportul Internațional Chișinău.

Trei dintre ei se află în arest la domiciliu, iar ceilalți patru sunt cercetați în stare de libertate. Inspectorii sunt bănuiți că luau de la pasageri mită, între 50 și 1.000 de dolari, pentru a le permite să treacă vama fără a-și declara bunurile.

Printre inspectorii cercetați în acest dosar de corupție sunt fiica deputatei Victoria Cazacu (exclusă din această cauză din PAS), fiul deputatului socialist Radu Mudreac, și fiul fostului deputat democrat Gheorghe Brașovschi.

XS
SM
MD
LG