Linkuri accesibilitate

Guvernul PAS și criza de personal


Guvernul a anunțat că se află în căutare de specialiști pentru a-i angaja în peste 200 de funcții publice vacante în zeci de structuri guvernamentale și multe domenii, de la protecție socială, la contabilitate și informatică. Anunțul de săptămâna trecută a fost difuzat pe rețelele sociale de cele mai populare figuri ale actualei puteri, inclusiv președinta Maia Sandu, sugerând cât de acută este criza de specialiști. Dar cât de mare este interesul pentru slujbele vacante și câte cereri de angajare s-au adunat până astăzi.

Noile autorități, în căutare de personal
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:46 0:00

Ceea ce pare a fi o „criza de personal” e valabilă nu doar pentru agențiile guvernamentale, ci și pentru executivul însuși, care la trei luni de la învestire se confruntă cu în jur de 50 de locuri vacante, și nu oriunde, ci inclusiv pe poziții de top, mai ales în ministerele proaspăt reorganizate odată cu instaurarea noii guvernări.

O purtătoare de cuvânt guvernamentală, Anastasia Tăburceanu, spune că executivul a recepționat, după trei săptămâni de căutări, 38 de dosare pentru cele 50 de poziții, inclusiv pe șapte funcții de secretari de stat și alte patru - de conducători în agenția proprietății publice.

„Data limită la concursuri a fost 3 noiembrie, au fost depuse 38 de doare, 34 au trecut în etapa următoare.

Până pe 31 decembrie o să mai fie lansate o serie de concursuri. Ministerul cu cele mai puține locuri suplinite e ministerul culturii.”

Cu deficit de personal se confruntă și așa ministere ca cel al sănătății sau al muncii, ceea ce nu ar fi fost poate neobișnuit în alte circumstanțe, dar reprezintă un risc sporit acum, când pandemia nu se retrage, iar criza gazelor, deși aplanată, a ridicat sus problema nevoii unui mecanism echitabil de plăți compensatorii, pe fundalul unor creșteri fără precedent așteptate deja din noiembrie în facturile de gaze naturale.

Întrebată, pe de altă parte, ce salariile se plătesc în general pe pozițiile lipsite deocamdată de personal, purtătoarea de cuvânt Anastasia Tăburceanu a precizat: „Între 20 și 22 mii pentru funcția de secretar general de stat, aceeași cifră pentru funcție de conducere din ministere și pentru funcțiile de execuție aproximativ 10-12 mii de lei.”

O guvernare, când vine, are garnitura gata

Mai mulți observatori, pe de altă parte, care au avertizat de la bun început formațiunea PAS că greșește închizând ușa în fața unor oameni din afara partidului, dar profesioniști demonstrați, spun că interpretează ceea ce se întâmplă acum ca fiind primele semne de împotmolire a guvernării, într-un stat grav afectat de depopulare, prin urmare și lipsa de resurse umane: „O guvernare, când vine, are garnitura gata. Dacă se lansează acest apel public, asta ce poate să însemne? Fie criză de cadre – ceea ce cred că există, fie o nedorință de a păstra cadrele vechi, care la fel cred că e valabil,” spune analistul politic Victor Ciobanu.

În timp ce mai mulți miniștri, printre ei șeful de la infrastructură Andrei Spînu, dar și președinta Maia Sandu și-au utilizat pe parcursul săptămânilor trecute paginile lor de pe rețelele sociale pentru mesaje de încurajare a participării la concursurile anunțate de executiv, opoziția, pe de altă parte, printre reprezentanții ei o voce extrem de critică fiind cea a fostului premier, Ion Chicu, spune că dificultățile de personal ale noilor autorități ar fi generate de ele însele, pentru că ar fi alungat profesioniști din structurile de stat, iar acum caută în disperare oameni cu care să-i înlocuiască.

Critici față de politicile de personal ale autorităților au formulat și politicieni din Platforma DA - fostă aliată a PAS, rămasă însă în afara guvernării după alegerile recente - care s-au referit mai ales la un minister, cel condus altădată de fostul lor lider, Andrei Năstase, adică internele, și în care disponibilizările s-ar fi făcut, precum pretind cei din DA, la nimereală.

XS
SM
MD
LG