Linkuri accesibilitate

Guvernul s-a angajat în faţa FMI să lărgească baza fiscală, prin majorarea impozitelor pentru cei cu venituri mari


Premieriul Maia Sandu și reprezentantul FMI, Ruben Atoyan. Chișinău, 10 iulie 2019
Premieriul Maia Sandu și reprezentantul FMI, Ruben Atoyan. Chișinău, 10 iulie 2019

Costurile legii salarizării au fost subestimate, spune prim-ministru Maia Sandu, care promite să nu se afecteze plata salariilor majorate anul trecut, realocând resurse de la alte capitole.

Fondul Monetar Internațional a aprobat reluarea finanțării R. Moldova. Aflat la Chișinău, reprezentantul FMI a precizat că anul acesta va putea fi eliberată o tranșă de 46,5 milioane de dolari, următoarea la începutul anului 2020. De reluarea finanțării FMI depinde și sprijinul financiar promis de Uniunea Europeană. Detalii despre acordul semnat astăzi la Chişinău și care așteaptă acum aprobarea consiliului de directori FMI.

Acordul convenit între Guvern și experții Fondului urmează să fie aprobat de consiliului director al FMI în septembrie, luna în care bordul instituţiei se va întruni imediat după vacanţă. Până atunci autoritățile moldovene trebuie să pună în aplicare acțiuni prealabil convenite de natură să asigure sustenabilitatea finanțelor publice, îmbunătățirea disciplinei fiscale și înregistrarea progreselor în reabilitarea sectorului financiar-bancar.

Unul din angajamente este reechilibrarea bugetului, despre care decidenți din Guvernul Maiei Sandu spun că a fost cariat de mai multe decizii ale fostei guvernări, inclusiv amnistia fiscală şi de capital care s-au dovedit a fi un eșec, dar care a dus la suspendarea acordului cu FMI. Parlamentul ar urma să revizuiască bugetul de stat în luna august într-o sesiune extraordinară.

Bugetul anului în curs, elaborat de vechiul Guvern al lui Pavel Filip conține un deficit de cinci miliarde de lei. Maia Sandu a declarat că extinderea programului cu FMI până în 2020 va permite Republicii Moldova să deblocheze prima tranşă din ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro promis de UE în urmă cu trei ani şi oprit de mai multe ori din cauza derapajelor democratice. Moldova ar urma să beneficieze de finanțări din partea Uniunii Europene în valoare de peste 1 miliard de lei, a mai spus prim-ministra.

Redistribuim anumite cheltuieli acolo unde s-au făcut economii în alte categorii unde nu ajung bani...
Maia Sandu

„O să refacem situaţia datorită banilor pe care putem să-i obţinem de la UE şi nu doar care ne permit să nu reducem cheltuielile care altfel s-ar fi redus. Doi – redistribuim anumite cheltuieli acolo unde s-au făcut economii în alte categorii unde nu ajung bani. De exemplu, costurile legii salarizării au fost subestimate într-o măsură destul de mare. Ca să nu se afecteze plata salariilor, am găsit resurse în buget care să fie realocate ca aceste salarii să poată fi adoptate.”

Un alt angajament ţine de lărgirea bazei fiscale prin majorarea nu a taxelor, ci a numărului plătitorilor de impozite, a menţionat Maia Sandu.

„Guvernul precedent a fost cel care a majorat taxele pentru oamenii cu venituri mici şi a micşorat taxele pentru oamenii cu venituri mari. Noi suntem determinaţi să facem invers. Să majorăm treptat taxele şi să ne asigurăm că cei cu venituri mari plătesc aceste impozite şi să micşorăm povara impozitării de pe oamenii cu venituri foarte mici.”

Şeful Misiunii de evaluare a FMI, Ruben Atoyan, a spus că autoritățile Republicii Moldova au înregistrat progrese în consolidarea politicilor macroeconomice şi eliminarea vulnerabilităților din sectorul financiar-bancar. Se atestă o îmbunătățire vizibilă a situației băncilor, o revigorare a creditării economiei și o reducere a cotei creditelor neperformante.

Foarte puţine progrese au fost înregistrate în investigarea fraudei bancare...

Foarte puţine progrese au fost înregistrate în investigarea fraudei bancare. În programul convenit cu Guvernul moldovean se conțin măsuri ce țin de recuperarea banilor furați din sistemul bancar moldovenesc, a declarat oficialul. El a reiterat că adoptarea pachetului de inițiative fiscale, amnistiei fiscale şi capitalului au subminat obiectivele programului și au dus la creșterea presiunilor asupra bugetului de stat. Iar rectificările bugetare convenite nu vor prejudicia cheltuielile sociale prioritare.

Programul cu FMI, stopat anul trecut, prevedea un împrumut salvator de aproape 180 de milioane de dolari acordat eșalonat din 2016. Ultimele două tranşe ale programului au o valoare totală de 66 de milioane de dolari. Guvernul a reuşit să obţină acum 70 la sută din această sumă, mai mult decât era prevăzut anterior. Ultima tranșă urmând a fi debursată anul viitor dacă vor fi respectate toate condiţiile.

Previous Next

XS
SM
MD
LG