Linkuri accesibilitate

Fostul vice-cancelar de extremă-dreapta al Austriei a fost condamnat pentru corupție


Heinz-Christian Strache.
Heinz-Christian Strache.

Fostul vice-cancelar de extremă-dreapta al Austriei Hanz-Christian Strache a fost condamnat la 15 luni de închisoare cu suspendare pentru corupție, în așa-numitul Ibiza-gate scandal, care a dus la cădera guvernului de la Viena acum doi ani.

Fost lider al Partidului Libertății de extremă-dreapta, Strache a fost acuzat că a modificat o lege pentru a-l ajuta prietenul său - și donator pentru formațiunea sa politică - Walter Grubmüller să aibă acces la finanțare publică pentru clinica sa privată. Grubmüller a fost condamnat în același proces la 12 luni de închisoare cu suspendare. Amândoi s-au declarat nevinovați.

Numele de Ibiza-gate al scandalului vine de la o filmare secretă pe insula spaniolă a unei întâlniri între Strache și o doamnă care poza în nepoata unui oligarh rus căreia Strache i-a promis contracte de stat în Austria în schimbul unui ajutor financiar pentru partidul său în alegerile din 2017.

Când acest video a ajuns în presa germană în 2019, guvernul de coaliție între Partidul Liberatății și formațiunea conservatoare Partidul Poporului a cancelarului Sebastian Kurz a fost nevoit să demisioneze.

Filmarea a declanșat o anchetă a procurorilor anti-corupție austrieci, care au confiscat telefoanele mobile ale lui Strache și ale altor politicieni, ceea ce a dus la deschiderea mai mult anchete penale în cazuri de corupție.

XS
SM
MD
LG