Linkuri accesibilitate

Iarna vrajbei noastre: liderii UE se pregătesc pentru ce e mai rău


Cancelara Germaniei, Angela Merkel (a cărei țară deține președinția UE) și premierul ungar Viktor Orban, Bruxelles, 1 octombrie 2020.
Cancelara Germaniei, Angela Merkel (a cărei țară deține președinția UE) și premierul ungar Viktor Orban, Bruxelles, 1 octombrie 2020.

Premierii Ungariei și Poloniei continuă să blocheze bugetul multianual al UE și pachetul de sprijin financiar pentru economiile europene, lovite de pandemia de coronavirus. Lovind si în interesele propriilor cetățeni.

Într-o lungă videoconferință nocturnă, cei 27 de lideri ai UE nu au reușit să-și rezolve divergențele și au căzut de acord doar asupra faptului că iarna care sosește riscă să fie un dezastru pentru continent.

Singurul rezultat pozitiv al întâlnirii lor este acela că ei au decis să aprobe cât de repede cele două vaccinuri anti-Coronavirus, fabricate de giganții americani Pfizer/BoNTech și Moderna.

UE a comandat deja 200 de milioane de doze de la Pfizer și negociază în acest moment prețul a 80 de milioane de doze de la Moderna. Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunțat în noaptea aceasta că primele eșantioane ar putea teoretic fi disponibile încă de luna viitoare, în decembrie.

Asta face cu atât mai urgentă deblocarea fondului special de 750 miliarde de euro, aprobat în luna iulie după negocieri maraton care au durat atunci patru zile și patru nopți și care este blocat actualmente de către Ungaria și Polonia (cu sprijinul Sloveniei).

De altfel, premierul maghiar Viktor Orbán a decis să permită folosirea în Ungaria a vaccinului rusesc Sputnik, cel care fusese anunțat cu mare pompă de însuși Vladimir Putin. Decizia lui Orbán, luată împotriva insistențelor europene să nu o facă, pentru a nu încălca solidaritatea UE, n-a fost discutată în noaptea trecută, însă Ursula von der Leyen a spus că medicamentul rusesc nu va putea fi comercializat în Ungaria (deci în UE) fără a primi avizul Agenției Europene a Medicamentelor (AEM).

Blocaj maghiaro-polon în prag de iarnă

Nu s-a înregistrat însă niciun progres în această noapte în chestiunea blocajului maghiar și polonez. Ungaria și Polonia văd în condiționarea acordării fondurilor europene de respectarea democrației un atac împotriva independenței lor, mai ales deoarece – spun liderii lor – asta le-ar impune, în mod implicit, primirea de refugiați.

Blocarea fondurilor le afectează însă în mod direct chiar și pe cele două țări, care ar trebui să primească sume importante din fondul de 750 miliarde euro: 5 miliarde pentru Ungaria și 23 miliarde pentru Polonia.

Dată fiind complexitatea tuturor celorlalte uriașe chestiuni nerezolvate, inclusiv negocierile Brexit, împotmolite și din nou suspendate, și relațiile cu Turcia care se degradează continuu, liderii au decis să mențină summitul programat să aibă loc față în față, fizic, prin deplasarea lor la Bruxelles în persoană în luna decembrie, în ciuda problemelor logistice și sanitare puse de pandemie.

Cu speranța că la acea întâlnire reală de luna viitoare ei vor putea scoate Ungaria, Polonia și Slovenia din carantina politică.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG