Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: Nu este o premieră, candidații Partidului Șor au mai fost excluși din alegeri


Vasile Botnaru discută cu analistul politic Igor Boțan, directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă (ADEPT) despre suspendarea turului doi al alegerilor pentru funcția de primar la Bălți și decizia CEC de a elimina un candidat din cursă, și anume pe deputata Marina Tauber de la Partidul Șor.

Igor Boțan în dialog cu Vasile Botnaru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:16:01 0:00

Europa Liberă: Cazul excluderii deputatei Marina Tauber din cursa electorală, volens nolens, ne trimite în trecutul nu prea îndepărtat, când Andrei Năstase a fost scos pe necarosabil din cauză că în ajun a îndemnat alegătorii să participe la alegerile primarului capitalei. Este un caz analogic? Se poate vorbi despre o intervenție disproporționată și, mai ales, dacă astfel a fost afectat dreptul cetățeanului de a alege primarul?

Igor Boțan: „Conflictul la care asistăm legat de excluderea dnei Marina Tauber din cursa electorală nu este unul inedit. Comisia Electorală Centrală în hotărârea din 1 decembrie a specificat că candidații acestei formațiuni au fost de trei ori excluși din competiția electorală pentru încălcarea prevederilor Codului electoral referitoare la finanțarea campaniei electorale. Toate paralele cu cazul Usatîi din 2014 sau cazul Andrei Năstase din 2018 mi se par nepotrivite, pentru că în cazul Andrei Năstase am avut invalidarea rezultatelor alegerilor pe motiv că a fost încălcată prevederea privind ziua tăcerii în ziua alegerilor când nu se poate face agitație electorală.”

Europa Liberă: Dar asta nu înseamnă că Dvs. justificați acea decizie?

Igor Boțan: „Eu nu pot să justific acea decizie, întrucât ea a fost inadecvată, pentru că Codul electoral prevede în mod expres că, pentru încălcarea prevederilor referitoare la ziua tăcerii, pedeapsa este amenda, deci este o pedeapsă administrativă și în niciun caz ea nu poate fi considerată proporțională, sunt lucruri absolut diferite. În cazul dat, noi avem articolul 75 din Codul electoral, care spune în mod expres pentru ce fraude concurenții electorali pot fi excluși din campania electorală. Deci, este o normă la care Comisia Electorală Centrală a făcut referire atunci când și-a motivat hotărârea și s-a adresat către Curtea de Apel din Bălți pentru a accepta solicitarea de excludere a dnei Marina Tauber din cursa electorală.”

Europa Liberă: Candidatul Partidului „Șor” nu-i de acord cu ceea ce i se incriminează și colegii dânsei din parlament au ironizat pe seama pateurilor pe care le-a numărat SIS-ul. Adică, ei pleacă la drum cu senzația sau vor să acrediteze ideea că, de fapt, excesul de zel financiar nu a fost probat, prin urmare, ei sunt nevinovați.

Partidele politice nu se ocupă cu activități de binefacere; partidele politice nu au dreptul să facă cadouri...

Igor Boțan: „În orice litigiu există părți care consideră că au dreptate și, respectiv, nu au dreptate oponenții. De aceea nu trebuie să ne mire faptul că dna Marina Tauber și alegătorii Domniei Sale insistă că dreptatea este de partea lor. Noi ne referim strict la ceea ce spun normele legale – partidele politice nu se ocupă cu activități de binefacere; partidele politice nu au dreptul să facă cadouri; partidele politice au sarcina să promoveze idei și să-i convingă pe cetățeni că aceste idei, aceste planuri sunt realizabile atunci când vin într-o campanie electorală. Dacă legislația prevede în mod expres că partidele politice pot folosi resursele financiare și materiale de o anumită manieră, atunci aceste prevederi trebuie respectate întocmai. Dacă Comisia Electorală Centrală solicită informații de la concurenții electorali și aceștia nu prezintă informațiile solicitate, Comisia Electorală Centrală este în drept, potrivit prevederilor Codului electoral, să apeleze la instituțiile statului, inclusiv cele la care v-ați referit Dvs. și care au motive să se implice în astfel de investigații pentru a asigura că procesul electoral nu este influențat din afară sau pe bani din surse nedeclarate ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Cât de mult contează suma cu care a fost depășit plafonul cheltuielilor admise? Dacă ar fi să compar cu vitezomanii, dacă depășesc cu, nu mai țin minte, mai puțin de 10 km la oră scapă doar cu un avertisment. În cazul în care s-a depășit plafonul cheltuielilor cu o sumă insignifiantă, așa cum pretinde Partidul „Șor”, chiar trebuiau pedepsiți bălțenii?

Igor Boțan
Igor Boțan

Igor Boțan: „Cred că lucrurile trebuie delimitate foarte clar. Comisia Electorală Centrală prin intermediul unui grup de lucru în care au fost reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție, ai Serviciului fiscal au stabilit că suma era de 15 ori mai mare, de fapt, decât cea pe care a indicat-o Comisia Electorală Centrală. Comisia Electorală Centrală din considerente de prudență a operat cu suma minimă care poate fi demonstrată, iar suma reală se presupune a fi de 15 ori mai mare. De ce a procedat Comisia Electorală Centrală de această manieră? Tocmai pentru a se asigura că operează cu cifre absolut concrete și care pot fi dovedite, iar cauza pentru care a procedat așa este că Partidul „Șor” nu a oferit materialele solicitate de Comisia Electorală Centrală. Această cifră pe care Dvs. o calificați drept insignifiantă este doar partea pe care Comisia Electorală Centrală a stabilit-o cu certitudine, iar cifra reală nu a putut fi stabilită, doar a fost estimată în baza unor date prezentate în cadrul dezbaterilor Comisiei Electorale Centrale. Deci, aici trebuie să facem această delimitare, iar cifra, chiar dacă o considerăm insignifiantă, este peste cifra limită stabilită și care este una de referință atunci când Comisia Electorală Centrală și justiția din Republica Moldova adoptă decizii privind excluderea unui candidat din cursa electorală.”

Alegeri amânate la Bălți: „Așa nu se face”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:17 0:00

Europa Liberă: Cum rămâne cu pedepsirea bălțenilor? Vă întrebam, dacă nu cumva e proverbul - iertați-mi vulgaritatea, că nu vizez de fapt protagoniștii - capra face și oaia trage sau invers.

Igor Boțan: „Bălțenii desigur că au dreptul să-și aleagă un primar, dar acest drept nu este unul absolut. Este un drept care se realizează într-un anumit cadru legal. Comisia Electorală Centrală consideră că a demonstrat, iar justiția a susținut acest demers al Comisiei Electorale Centrale, că au fost încălcate prevederile legale. Și atunci, noi, cetățenii trebuie să decidem: închidem ochii la încălcarea legii sau insistăm pe dreptul de a alege și de a fi ales?”

Noi, cetățenii trebuie să decidem: închidem ochii la încălcarea legii sau insistăm pe dreptul de a alege și de a fi ales?...

Europa Liberă: Dacă ne uităm acum la ceea ce se perpetuează în spațiul public de către Partidul „Șor”, rezultă că s-a întâmplat un dezastru democratic, o acțiune pusă la cale de președinta Maia Sandu, judecătorii au fost presați de SIS și sub noianul acesta de acuzații se ascunde nedorința de a analiza probele de la bază, exact ceea ce le-ar da posibilitatea să convingă ascultătorii, telespectatorii că ei sunt inocenți.

Igor Boțan: „Noi înțelegem că Partidul „Șor” și candidatul Partidului „Șor” vor să-și lărgească suportul cetățenilor, de aceea recurg la tot felul de lucruri care nu sunt dovedite. Care ar fi interesul președintei Maia Sandu, de exemplu, să se implice într-o campanie de alegeri locale? Dar așa cum spuneam, înțelegem cu toții că partidele politice, de obicei, se dedau la tot felul de speculații.”

Europa Liberă: Dar atunci când un partid zice că declară război, că îi declară morți inexistenți pe oponenți și că începe marea bătălie pentru demontarea regimului actual, aceasta este o trăsătură firească, democratică?

Igor Boțan: „Limitele admisibilului în orice societate atunci când politicienii se exprimă în spațiul public pot fi stabilite prin experiență. Deci, dna Tauber și susținătorii Domniei Sale au făcut niște afirmații, vom vedea care vor fi reacțiile cetățenilor la acest gen de afirmații. Mie mi se pare că aceste informații sunt absolut exagerate și lipsite de orice temei.”

Europa Liberă: Să ne uităm la acest eveniment de la Bălți în contextul luptei cu corupția, frecventelor rețineri, percheziții etc., fiți de acord, până acum era de neimaginat că un magistrat, un demnitar, un om care împarte bugetul, decide cui să dea banii publici pentru licitații să pățească ceva, să fie luat la bani mărunți pentru averea adunată. Se poate spune că excluderea Marinei Tauber pentru încălcarea regulilor de finanțare a campaniei se înscrie în acest, nu i-aș zice curaj, dar într-o acțiune mai hotărâtă, adică suntem martori că democrația are și dinți?

Igor Boțan: „Cu certitudine putem spune că lucrurile în Republica Moldova se schimbă. Demnitarii la care vă referiți Dvs. sunt cercetați pentru îmbogățire ilicită. În ceea ce privește procesul electoral, așa cum a menționat Curtea Constituțională, avem niște recidive. Candidații Partidului „Șor” au fost de trei ori eliminați din cursa electorală – de trei ori! – în ultimii cinci ani de zile. Și iată, dna Tauber este al patrulea exemplu când candidații aceluiași partid sunt eliminați din competiția electorală pentru fraude referitoare la finanțarea campaniei electorale. Deci, ori societatea tolerează recidivele fraudării modalității de finanțare a campaniei electorale, ori, încetul cu încetul, instituțiile specializate ale statului încep să aplice normele legale. Până la urmă, decizia și solicitarea Comisiei Electorale Centrale trebuie să fie soluționată de curțile de justiție și vom trage concluziile, dar părerea mea este că astfel de lucruri trebuie oprite, ca ele să nu mai aibă loc în procesele electorale din Republica Moldova.”

Încetul cu încetul, instituțiile specializate ale statului încep să aplice normele legale...

Europa Liberă: Marina Tauber se uită cu disperare și cu încredere la ambasadori și așteaptă reacții externe. Deocamdată, zice Marina Tauber, i-a dat dreptate doar Promo-LEX-ul. De ce nu se pronunță opinia publică „internațională”?

Igor Boțan: „Opinia publică internațională își exprimă atitudinea de o manieră reglementată. Dacă ne referim la instituțiile cu adevărat care au pondere, mă refer la Parlamentul European, alte instituții, aceste instituții își exprimă atitudinea prin rezoluții. Bunăoară, dna Marina Tauber ar trebui să fie foarte entuziasmată de rezoluțiile, de exemplu, Parlamentului European, care insistă ca în Republica Moldova să fie investigată frauda bancară în care liderul formațiunii pe care o reprezintă Domnia Sa este unul din principalii acuzați. Din acest punct de vedere putem înțelege de ce în Republica Moldova, inclusiv instituții precum SIS-ul sunt obligate să se implice atunci când astfel de formațiuni ca Partidul „Șor” participă în campanii electorale și în mod repetat încalcă prevederile privind finanțarea campaniilor electorale.”

Europa Liberă: O ultimă întrebare subiectivă și admit și un răspuns subiectiv: de ce formațiunea și Marina Tauber, în special, vor să cucerească „capitala nordului”?

Igor Boțan: „Noi înțelegem de ce. Orice formațiune politică încearcă să-și găsească, hai să spunem așa, regiuni din care se poate relansa. Am văzut că, de exemplu, în raionul Orhei cetățenii la alegerile locale votează pentru Partidul „Șor”, însă la alegerile naționale votează pentru Partidul Acțiune și Societate. Și acest lucru este un indicator că cetățenii din Republica Moldova au anumite speranțe că un partid precum este Partidul „Șor” ar putea găsi niște resurse pentru soluționarea unor probleme la nivel local. Dacă Marina Tauber vrea să învingă la Bălți pentru a transforma Bălțiul într-un fel de fief al Partidului „Șor”, așa cum crede că este municipiul Orhei, sunt calculele Domniei sale și ale Partidului „Șor”, dar aceste calcule trebuie aduse în albia prevederilor legale. Alegerile trebuie să aibă loc în conformitate cu prevederile Codului electoral, iar Comisia Electorală Centrală este obligată prin lege să vegheze la respectarea acestor norme și are toate împuternicirile de agent care verifică corectitudinea utilizării resurselor financiare în campaniile electorale.”

Europa Liberă: Dacă ar renunța la masca inocenței, i-ați putea întreba oare pe membrii Partidului „Șor”, dacă ei sunt în stare să câștige fără magazine sociale? Până acum au reputația unui partid care și-a recompensat generos votanții.

Igor Boțan: „Eu nu aș întreba-o pe dna Marina Tauber și pe membrii acestui partid toate aceste lucruri, sunt lucruri absolut evidente și nu o dată am menționat că această lansare în spațiul public, în spațiul politic al Partidului „Șor” se datorează unui model pe care dl Vlad Plahotniuc l-a elaborat încă în anul 2012 în calitate de inițiativă legislativă proprie. Dlui a fost singurul autor al acestei inițiative pe care a înregistrat-o în parlament pe data de 30 octombrie 2012, iar în 2016 acest proiect a fost preluat de Ilan Șor, care și-a făcut rețea de magazine sociale, iar așa-zișii deținători de carduri pentru a se folosi de produsele din aceste magazine sociale poartă pe ele însemnele Partidului „Șor”, ceea ce vine în contradicție cu obligațiile partidelor politice de a promova idei, și nu produse alimentare vândute cu discount.”

Lansarea în spațiul public, în spațiul politic al Partidului „Șor” se datorează unui model pe care dl Vlad Plahotniuc l-a elaborat încă în anul 2012...

Europa Liberă: Deci, copyright-ul este la Plahotniuc. Obține și acum anumite dividende oare autorul acestei idei?

Igor Boțan: „Nu cred că are nevoie de aceste dividende dl Plahotniuc...”

Europa Liberă: Mă refer la dividende politice.

Igor Boțan: „Probabil speră că ar putea avea în viitor dividende politice, dacă un partid precum Partidul „Șor” continuă prin instrumentele pe care le-a elaborat dl Plahotniuc să își facă teren pentru viitoarele campanii electorale aici în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Cât de mult dăunează democrației adevărate aceste episoade? În ceața și în aglomerația asta de lexic războinic, oamenii s-ar putea sătura și li se strepezesc dinții pe democrație.

Igor Boțan: „Cred că în societatea moldovenească există destulă imunitate împotriva unor retorici războinice de acest fel, mai cu seamă că atunci când Marina Tauber insistă că Maia Sandu ar fi un Lukașenka în fustă, ea nicidecum nu trage la imaginea unei Țihanovskaia, care, iată, că se vede nevoită să își realizeze principiile politice cu suportul partenerilor europeni.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG