Europa Liberă: Fostul premier Pavel Filip a declarat că noua guvernare va avea „norocul de o opoziție competentă”. Cât de competentă și constructivă este opoziția parlamentară și mai ales cea extraparlamentară?
Igor Boțan: „Cred că cea mai mare opoziție pentru actualul Guvern este opoziția Partidului Democrat, care și-a instaurat oamenii de încredere în instituțiile de drept și de reglementare. Aceasta este adevărata opoziție pentru actuala guvernare. Avem două opoziții ale Partidului Democrat față de actuala guvernare – una implicită, cuibărită în instituțiile de drept și de reglementare...”
Europa Liberă: ...cea invizibilă.
Igor Boțan: „Cea invizibilă și opoziția explicită, care se regăsește în Parlament. Cea explicită este una derutată, slăbită și aflată în proces, hai să-i spunem așa, de reformare. Și această reformare are două dimensiuni – una strategică, care a fost vociferată de președintele de onoare, dl Dumitru Diacov, care a spus foarte clar: „Vina pentru ceea ce s-a întâmplat o poartă oamenii concreți din conducerea Partidului Democrat și acest lucru trebuie să fie clar pentru toată lumea”.”
Europa Liberă: Apropo, aluziv l-a numit pe Plahotniuc? Trebuie să înțelegem din discursul lui Diacov că arată cu degetul spre președintele partidului?
Igor Boțan: „Nimeni nu are curajul din Partidul Democrat să numească numele lui Vlad Plahotniuc într-un anumit context, mai ales într-un context negativ.”
Europa Liberă: Dar cineva a publicat imprimările de la Consiliul Național?
Igor Boțan: „Exact!”
Europa Liberă: În piramida de sus s-a găsit cineva care a publicat acele imprimări.
Igor Boțan: „Exact, numai că acest lucru l-a făcut incognito, trebuie să subliniem acest lucru. Dl Plahotniuc a spus foarte clar că își asumă responsabilitatea, pleacă din conducerea de partid, iar scopul acestei mișcări strategice este să spună:„Dacă aveți ceva, aveți cu mine”, lucru pe care l-a spus explicit, iar partidul, iată, vrea să se curețe și să rămână pe scena politică.”
Europa Liberă: Dar mai trage sforile oare? Vă întreb asta, pentru că spuneați mai devreme că există armata celor pe care i-a implantat în diferite instituții. Este o ipoteză, nu e dovedită juridic, dar mai trage dânsul sforile, mai activează acești soldați sau căpitani ai armatei sale?
Igor Boțan: „Eu cred că acestea sunt unități de rezistență în noua conjunctură și cu certitudine la momentul potrivit aceste elemente de rezistență ale Partidului Democrat pot fi activate și pot fi puse în funcțiune pentru a ajuta Partidul Democrat să revină într-o formă sau alta pe poziții sau chiar la guvernare.”
Europa Liberă: Harunjen, de exemplu, este o asemenea unitate de rezistență?
Igor Boțan: „Cu certitudine, Procuratura Generală și nu doar dl Harunjen, dar și procurori de nivel înalt și mediu sunt parte a acestor efective pe care Partidul Democrat le poate utiliza.”
Europa Liberă: Dar asta este o deducție, nu puteți proba asta. Iată, dl Harunjen declară sus și tare că el este inocența în picioare și nu are de ce să plece.
Igor Boțan: „Sigur, nu putem proba, dar putem prin analogie să aducem exemplul Curții Constituționale, care a fost un instrument care s-a developat totalmente în perioada 7-9 iunie și a fost nevoie de această concluzie a Comisiei de la Veneția, pentru ca toată lumea să înțeleagă că Curtea Constituțională in corpore a fost folosită ca un instrument politic.”
Europa Liberă: Bine, Curtea a fost la vedere, dar iarăși un exemplu, faptul că Ilan Șor patru ani s-a plimbat bine mersi și în ceasul al 12-lea i se pune sechestru pe presupusa avere pe care ar fi vândut-o deja. Asta nu poți proba că într-adevăr a fost o acțiune de rea-voință. N-au știut să citească într-o limbă anume dosarul etc., etc. În aparență, procedural n-ai cum să reproșezi.
Igor Boțan: „Dvs. aveți perfectă dreptate, dar, de fapt, mă ajutați să răspund la întrebarea dacă instituțiile de drept și de reglementare au fost înregimentate în efectivul Partidului Democrat. Și răspunsul meu este „da” și există și soluție pentru a scoate la iveală toate lucrurile la care vă referiți Dvs. Este suficient ca actuala majoritate în Parlament să organizeze audieri pe fiecare din instituțiile de drept și de reglementare pentru a studia rapoartele de activitate, pentru a scoate în prim-plan acțiunile și inacțiunile, precum, de exemplu, a fost în cazul SIS-ului cu reținerea și extrădarea în Turcia a celor șapte profesori turci sau exemple la care v-ați referit Dvs., sau CNA-ul, atunci când a fost somat să verifice ce e cu magazinele sociale pe care le folosește Partidul „Șor” pentru a-și câștiga electorat și pentru, de fapt, a corupe cetățenii.”
Europa Liberă: Dar și mai eficient este să vorbească membrii Partidului Democrat, care au fost obligați să facă lucruri dacă nu condamnabile, apoi, cel puțin, reprobabile.
Igor Boțan: „Nu știu dacă membrii Partidului Democrat vor face acest lucru.”
Europa Liberă: În teritoriu deja au început să vorbească.
Igor Boțan: „Au început... Noi vedem ce se întâmplă în cadrul Procuraturii. Ieșirea lui Viorel Morari la rampă și declarațiile pe care le-a făcut; noi vedem declarațiile dlui Sorin Stati despre ce se întâmpla la Aeroportul Chișinău...”
Europa Liberă: Și replica „Poștei Moldovei”.
Igor Boțan: „Și replica „Poștei Moldovei”... Sunt o mulțime de lucruri care pun în evidență faptul că Partidul Democrat, practic, a capturat instituțiile statului. Acum este cu totul altă problemă – cum actuala guvernare și, în special, majoritatea parlamentară va proceda pentru a-și realiza scopul pe care l-a anunțat?”
Europa Liberă: Și aici revenim la întrebarea mea. Deci, opoziția se va ocupa cu acest război local de desculpare și de negare a ofensivei declanșate de guvernare sau, într-adevăr, va fi o opoziție care vrea să revină la putere pe alte principii, pe principii democratice reformate, așa cum promite Diacov?
Igor Boțan: „Dl Diacov, așa cum spuneam, s-a referit la chestii strategice. Acum pune toată vina pe o anumită persoană sau anumite persoane pentru a scoate de sub lovitură Partidul Democrat. Din punct de vedere tactic, cred că frâiele sunt în mâinile prim-vicepreședintelui partidului, dlui Pavel Filip, care a și făcut declarații în cadrul Consiliului Politic Național al formațiunii de săptămâna trecută și a spus foarte clar: „Vrem să devenim o opoziție cooperantă cu cetățenii și cu guvernarea, pe proiecte care sunt de interes social pentru cetățeni”.”
Europa Liberă: Dar n-a anunțat ambiția de a reveni la putere?
Din punct de vedere tactic, vrea să ne transmită mesajul că acest partid vrea să se reformeze și acest lucru este interesant – ce ar însemna reformarea Partidului Democrat? ...
Igor Boțan: „Nu a anunțat-o, pentru că, așa cum spuneam, din punct de vedere tactic, vrea să ne transmită un mesaj că acest partid vrea să se reformeze și acest lucru este interesant – ce ar însemna reformarea Partidului Democrat? Revenirea la doctrina social-democrată? Ei bine, este un lucru interesant pentru cei care studiază activitatea partidelor politice în Republica Moldova. Pentru cetățeni asta nu spune mare lucru, însă dl Pavel Filip a mai spus un lucru foarte clar: „Partidul Democrat vrea să renunțe la tactica sa agresivă, vrea să devină un partid care este cooperant, este constructiv”...”
Europa Liberă: Mielușelul de cândva.
Igor Boțan: „Da, exact. În astfel de condiții nu putem să admitem că Partidul Democrat în curând va deveni o forță politică onorabilă, redutabilă care în Parlament, iată, va avea acest curaj să atace proiectele guvernării.”
Europa Liberă: Până când nu se spală oricum de detașamentele pe care le-am văzut în fața instituțiilor de stat, până când nu se spală de aroganța impusă de anturajul lui Plahotniuc, nu cred că îl crede cineva pe Filip.
Igor Boțan: „Și eu presupun că este greu de crezut că acest partid se poate reforma, dacă luăm în considerare cum a activat acest partid – cu pârghii administrative, cu convertirea prin forță sau prin șantaj a persoanelor publice, primarilor, deputaților...”
Europa Liberă: Dar, fiți de acord, societatea acum are nevoie de dosare, de cazuri descrise cu argumente și nu deducții din astea publicistice. Eu mă întorc totuși la prima întrebare. Mai puțin mă interesează soarta Partidului Democrat. Pe mine mă interesează dacă va exista un ochi de veghe competent, care să țină în supraveghere puterea, care are, repet, două capete, e pajură cu două capete și dacă în afară de Partidul Democrat, în afara Parlamentului - mă rog, putem face paranteză și cu Partidul „Șor”, că tot e partid parlamentar, dar cred că deocamdată facem abstracție - în afara Parlamentului vor exista forțe suficient de competente și atente, și non-pătimașe, care de bună seamă să fie atente ce se întâmplă în piramida puterii, astfel încât să nu fie pusă în pericol securitatea statului Republica Moldova, mai ales pe linia răsăriteană, așa cum auzim de la foarte mulți oameni îngrijorați.
Igor Boțan: „Și răspunsul meu este negativ. Din păcate, nu avem acum o opoziție care să poată să fie una consolidată, competentă și să fie una combativă sau, cum spunea dl Pavel Filip, „incisivă”. Partidul Democrat...”
Europa Liberă: Dar liberalii, dar tabăra unioniștilor nu poate genera o asemenea opoziție? Din ceea ce se vede acum, ce se coagulează ca mesaj? Există șansa unei asemenea opoziții?
Există cioburi de opoziție. Avem 46 de partide, dintre care 5 sunt reprezentate în Parlament. Cele din afară sunt slăbite...
Igor Boțan: „Răspunsul meu a fost de la bun început că nu există o astfel de opoziție. Există cioburi de opoziție, avem 46 de partide, dintre care 5 sunt reprezentate în Parlament, celelalte sunt în afară. Cele din afară sunt slăbite. Partidul Comuniștilor este un partid care deja nu mai inspiră multă încredere cetățenilor; partidul lui Renato Usatîi iată că se află și acesta în derivă, în special după publicarea acestei convorbiri a lui Renato Usatîi cu fruntași sau cu consilieri ai dlui Plahotniuc.
În privința unioniștilor - avem 13 partide unioniste care nicidecum nu pot găsi limbaj comun, iar în Parlament v-ați referit la Partidul „Șor”, care este un apendice al Partidului Democrat, a fost decapitat, cu liderii care au fugit din țară. Deci, din acest punct de vedere, situația este dezolantă, iar noi, cetățenii, trebuie să înțelegem că, oricare ar fi atitudinea noastră față de aceste partide, trebuie să pornim de la faptul că democrațiile moderne sunt democrații partinice. Dacă nu există opoziții puternice, atunci guvernarea poate păși strâmb, poate călca prin străchini și acest lucru este îngrijorător cu adevărat.”
Europa Liberă: Dar pe timpurile lui Voronin, de exemplu - ne amintim când a fost impusă o dominație partinică - atunci s-a consolidat un sector asociativ. ONG-urile s-au constituit într-o voce de expertiză foarte influentă. În aceste condiții, ONG-urile ar putea să fie câinele de pază?
ONG-urile trebuie în orice situație să fie câini de pază și oarecum în opoziție față de guvernare...
Igor Boțan: „Eu cred că ONG-urile trebuie în orice situație să fie câini de pază și oarecum în opoziție față de guvernare.”
Europa Liberă: Lăsând la o parte simpatiile și antipatiile?
Igor Boțan: „Dar aici simpatii nu trebuie să fie, aici trebuie să existe doar corectitudine. Și am văzut modul în care actuala guvernare s-a apucat să modifice legislația electorală, și am văzut reacția organizațiilor nonguvernamentale care au spus foarte clar și răspicat: „Lucrurile pe care le faceți nu sunt corecte. Înțelegem că trebuie deoligarhizate instituțiile de drept și de reglementare, dar lucrurile de la bun început trebuie aranjate astfel încât să aibă o fundație sănătoasă”.”
Europa Liberă: Puterea spune: „Dar cum altfel să cureți grajdurile lui Augias?”.
Igor Boțan: „Noi am răspuns la această întrebare: „Constituiți în Parlament comisii care să examineze rapoartele de activitate a acestor instituții, ca să vină deputații din opoziție și cei de la guvernare cu întrebări către instituțiile de drept și de reglementare”.”
Europa Liberă: Dar asta durează, spune puterea, și asta înseamnă că se pierde timp prețios în care se ascund urmele acestor mișmașuri?
Igor Boțan: „Pe de altă parte, de asemenea știm că graba strică treaba. Dar avem și exemple pozitive – comisiile din Parlament speciale pentru investigarea furtului miliardului. În acest context, va trebui să investigheze și „Laundromatul”, care a avut loc aici, pe teritoriul Republicii Moldova, și care a folosit sistemul nostru judiciar în această operațiune. Problema legată cu expulzarea cetățenilor turci din Republica Moldova, problemele legate cu monopolizarea mass-mediei din Republica Moldova – sunt o mulțime de lucruri pe care actuala guvernare trebuie să le rezolve și să vină cu răspunsuri către cetățeni.”
Europa Liberă: Dacă vorbim de opoziție, guvernarea este avantajată, probabil, de faptul că socialiștii vor fi nevoiți să pună batista pe țambal, convențional vorbind, nu vor ataca felia din dreapta din guvernare și, invers, felia din dreapta va fi indulgentă cu curentul socialist. Dovadă este votul din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Deci putem spune că și pe partea asta a eșichierului vor avea o liniște relativă guvernanții?
Cred că la 20 octombrie, la alegerile locale, vom vedea cât de puternică este așa-zisa opoziție...
Igor Boțan: „Eu cred că această liniște relativă poate fi chiar și una dăunătoare, pentru că partidele trebuie să-și promoveze interesele și trebuie să-i țină pe propriii susținători, pe propriii alegători într-o anumită formă, ca să fie atenți. Iar pentru mine, dacă mă întrebați când vom vedea forța opoziției, cred că la 20 octombrie anul curent, la alegerile locale, vom vedea cât de puternică este așa-zisa opoziție pe dimensiunile pe care le-ați menționat.
Partidul Democrat, pe de o parte, Partidul „Șor”, partidele unioniste, partidele pro-estice, dacă le putem spune așa - Partidului Nostru și Partidului Comuniștilor, după care mă tem că va veni un fel de relaxare pentru partidele de la guvernare, iar un eventual pericol pentru actuala guvernare este revigorarea Partidului Democrat la alegerile locale, pentru că au avut și primari care s-au bucurat de succes și rezultatele alegerilor locale pot fi un indicator că Partidul Democrat își poate reveni.”