Linkuri accesibilitate

Igor Volniţchi: Locuitorii din Bălţi și din Chișinău nu ar trebui să mizeze prea mult pe alegerile locale din 20 mai


Tur de orizont electoral.

La şefia municipiului Bălţi pretind opt candidaţi - şapte din partea formaţiunilor politice şi unul independent. La fel ca şi în Chişinău, învingătorul scrutinului local va fi ales pentru o perioadă de un an şi va trebui să conlucreze cu actualul consiliu municipal – unde în ultimii ani s-a dus o bătălie politică între socialişti şi reprezentanţii formaţiunii „Partidul Nostru”. O relatare despre miza scrutinului de la Bălţi.

Tur de orizont electoral.
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:19 0:00
Link direct

De-a lungul anilor, opţiunea electoratului din Bălţi, al doilea oraş ca mărime din Republica Moldova, a fost constant de stânga. Jurnalistul publicaţiei „Spros i Predlojenie” - SP Bălţi, Ruslan Mihalevschi, observă că pentru acest scrutin lucrurile nu s-au schimbat iar favoriţii cursei par a fi candidatul PSRM – Alexandru Usatîi şi cel al formaţiunii Partidul Nostru, Nicolae Grigorişin. Spre deosebire de reprezentanţii de dreapta, ai PAS, PPDA sau Partidul Unităţii Naţionale, cei de stânga evită dezbaterile electorale, constată jurnalistul de la „Spros i Predlojenie”.

La Bălţi, alegerile anticipate au fost provocate de demisia fostului primar, Renato Usatîi, care se află de mai mult de un an la Moscova, de unde a condus municipalitatea. Până nu demult, formaţiunea Partidul Nostru deţinea majoritatea în cadrul consiliului local, însă după câteva regrupări politice, balanţa puterii a înclinat spre socialişti. Iată de ce, crede jurnalistul Ruslan Mihalevschi activitatea consiliului în următorul an ar putea fi una dificilă:

„Aici depinde de alegerea pe care o vor face bălţenii, pentru că s-a schimbat majoritatea în consiliul municipal şi dacă va veni la putere candidatul din partea socialiştilor, eu cred că cu noua majoritate el va putea conlucra. Dacă va fi ales Nicolae Grigorişin, ţinând cont că Partidul Nostru a pierdut majoritatea, va fi mai greu pentru Dlui să comunice cu majoritatea care s-a format la moment.”

Spre deosebire de anii precedenţi, când scrutinele de la Bălţi erau urmărite cu atenţie în Chişinău, campania din acest an este tratată cu o oarecare indiferență. O explicaţie ar fi în suprapunerea alegerilor de la Bălţi cu cele din capitală, crede politologul Igor Volniţchi:

„Alegerile din Bălţi erau interesante şi din alt punct de vedere, numaidecât la ele participa şi un reprezentant al guvernării, care pornea cu o apreciabilă resursă administrativă, cu apreciabilă susţinere în aceste alegeri. Şi neapărat în precedentele alegeri din Bălţi participau lideri de partide, dl Renato Usatîi. Iată că acum nu există aceste două componente de bază, nu avem un exponent direct al guvernării în alegerile din Bălţi şi nu avem un lider de partid care să candideze în această funcţie. Evident că aceasta scoate într-un fel din peisajul electoral general alegerile din Bălţi. Plus că le avem şi pe cele din Chişinău care umbresc în totalitate scrutinul din Bălţi.”

Europa Liberă: Dar de ce guvernarea a ales să nu meargă cu un candidat la Bălţi?

Igor Volniţchi: „Pentru guvernare era foarte problematic să-şi promoveze deschis un exponent al partidului în scrutinul din Bălţi şi din Chişinău pentru că dacă candidatul PD-ului s-ar fi înscris în cursă ca şi reprezentant oficial al acestui partid şi ar fi pierdut alegerile, PD-ul ar fi pornit dintr-o postură foarte şi foarte nefavorabilă din toamnă, iar scrutinul parlamentar din toamnă pentru PD este mult mai important decât alegerile din Chişinău şi Bălţi”.

Iată de ce, constată Igor Volniţchi, locuitorii din Bălţi ca şi cei de la Chișinău nu ar trebui să mizeze prea mult pe alegerile locale din 20 mai. Şi asta pentru că adevărata luptă pentru fotoliile de primari din cele două muncipii se va da în primăvara lui 2019, după ce va fi clar raportul de forţe în Parlamentul ţării.

Previous Next

XS
SM
MD
LG