Judecătorii notificați trebuie să trimită comisiei declarația de avere și interese pentru ultimii 5 ani, chestionarul de etică și lista persoanelor apropiate din sistemul judiciar, al procuraturii și din serviciul public. Magistrații au la dispoziție 20 de zile pentru a completa chestionarele.
Comisia vetting a îndemnat cetățenii și jurnaliștii să o anunțe dacă au „informații relevante” despre judecătorii vizați.
În paralel, secretariatul comisiei vetting colectează date despre magistrați. Comisia are dreptul să solicite informații de la autorități, cum ar fi Serviciul Fiscal sau cel Vamal, bănci, persoane fizice și juridice, inclusiv informații transmise sub anonimat.
Dacă dubiile comisiei nu vor dispărea în urma schimbului de scrisori, judecătorii vor fi invitați la interviuri publice. După aceasta, comisia va întocmi un raport în care va indica dacă magistratul a promovat sau nu evaluarea. Raportul va fi examinat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) care poate să-l valideze ori să dispună, o singură dată, reevaluarea judecătorului.
Judecătorii care nu vor promova vettingul vor fi demiși din funcții și vor avea interdicție de a lucra în sistem timp de 5 – 7 ani.
Temei pentru concediere pot constitui neregulile financiare. De exemplu, dacă diferența dintre cheltuielile și veniturile judecătorului din ultimii 12 ani depășește 234.000 de lei (20 de salarii medii pe economie) sau dacă în ultimii 10 ani acesta nu a plătit impozitul pe venit în cuantum de 58.500 lei (cinci salarii medii pe economie).
Un alt motiv pentru demisie este încălcarea gravă a regulilor de etică în ultimii 5 ani sau conflicte de interese admise în ultimii 10 ani.
Jumătate vor pleca, estimează președintele instanței
Legea permite celor care nu vor să fie evaluați să demisioneze din propria inițiativă în 20 de zile după ce au primit notificările despre începerea evaluării. Anterior, președintele interimar al Curții de Apel Chișinău, Ghenadie Mîra, anticipase că nu mai puțin de 50% din judecătorii Curții vor pleca înainte sau după vetting. Asta în condițiile în care instanța deja se confruntă cu un deficit de cadre.
- Te-ar putea interesa și: „Aproape o mie de dosare per judecător”. Problemele CSJ, discutate public, în premieră
Comisia vetting și-a început activitatea vara trecută. Este compusă din trei experți naționali: Iurie Gațcan, Andrei Bivol, Lilian Enciu și trei experți internaționali: Scott Bales (SUA), Lavly Perling (Estonia) și Maria Giuliana Civinini (Italia). Italianca și-a dat demisia în martie, fără a explica motivele.
Vettingul a început cu evaluarea celor trei judecători ai Curții Supreme de Justiție (CSJ) și candidaților la funcțiile vacante în CSJ. Până la moment, 11 dintre ei nu au promovat evaluarea și patru au fost respinși. Comisia mai are de evaluat opt сandidați și o judecătoare a CSJ.
După finalizarea vettingului la CSJ și la Curtea de Apel Chișinău, comisia va verifica magistrații din curțile de apel Bălți, Comrat și Cahul și judecătorii din primele instanțe care, începând cu 2017, au ocupat funcții de conducere.