Linkuri accesibilitate

Incertitudini înaintea ședinței de învestitură a guvernului Grosu


În ajunul unei importante ședințe de joi din parlament în care ar urma să se decidă soarta viitorului guvern, Igor Grosu, candidatul desemnat, a purtat tratative cu unele partide parlamentare, dar nu le-a mai cerut să nu-l voteze, așa cum o făcuse data trecută Natalia Gavrilița, primul candidat desemnat de șefa statului. Dar ce prevestește această schimbare de tactică?

Incertitudini înaintea ședinței de învestitură a guvernului Grosu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:31 0:00
Link direct

Igor Grosu și-a explicat renunțarea la tactica anterioară a formațiunii sale PAS, care nu votase data trecută chiar ea pentru propunerea de premier Natalia Gavriliță, spunând într-o emisiune că cabinetul actual nu ar face față crizei pandemice și că ar fi constatat și suficiente acte de sabotaj la nivel de executiv, ceea ce îl face să ceară acum fracțiunilor din parlament, dar doar unora dintre ele, să-i sprijine mâine guvernul:

„Așteptam și în continuare așteptăm ca guvernul, după ultimele flancări sau infuzii de secretari de stat să gestioneze mai bine situația, din păcate eu nu văd momentan ca lucrurile să se schimbe, de aceea situația ne impune să venim cu asemenea abordare. Deci, da, noi suntem gata să intrăm repede în acțiune ”, a declarat marți Grosu în emisiunea in Profunzime de la ProTv. „Suntem pregătiți de ambele scenarii și, dacă nu vom fi votați, vom intra deja pe altă pistă”, a adăugat, pe de altă parte, premierul desemnat.

Printre acțiunile imediate ale cabinetului său pe care le-a anunțat figurează remanieri urgente, pentru curățarea instituțiilor de corupți și repornirea mecanismelor birocratice, o lună de stare de urgență, pentru oprirea infectărilor și intensificarea eforturilor diplomatice, pentru accesarea de resurse financiare externe.

Noi rămânem consecvenți, alegerile anticipate sunt un deziderat

În ședința comisiei juridice din parlament, Grosu a fost întrebat miercuri când își imaginează că pot fi organizate anticipate, în caz de investitură: „Când? Cred că mă depășește pentru că nu este apanajul unui cabinet de miniștri, ci lucrurl acesta trebuie să-l decidă parlamentul, președinția, partidele… Dar noi rămânem consecvenți, alegerile anticipate sunt un deziderat, ele trebuie să rămână pe agenda publică și nu ar fi corect în raport cu cetățenii, cu alegătorii noștri, să abandonăm sau să omitem această idee”, a răspuns el.

Comisia a dat aviz negativ, ceea ce nu înseamnă în mod clar că votul negativ se va repeta mâine în parlament. Socialiștii, despre care în general se crede că-și doresc mai mult un guvern decât anticipate, ar putea însă încerca, așa cum cred analiștii, să-și promoveze propriul candidat, după ce curtea le-a sugerat prin recenta decizie că ar avea această posibilitate, ceea ce înclină balanța spre varianta nevotării pentru învestirea acestui guvern. Și, dimpotrivă, ce i-ar putea determina să voteze e că ar putea și să nu reușească cu candidatura lor, dat fiind faptul că termenul de trei luni din constituție s-a epuizat.

Miercuri, premierul desemnat s-a întâlnit la tratative mai întâi cu formațiunea PSRM a fostului președinte Dodon, iar apoi cu Platforma DA condusă de Andrei Năstase, dar niciuna din fracțiuni nu a anunțat dacă va vota sau nu mâine pentru guvern, s-ar putea din cauza nehotărârii socialiștilor. Fără un sprijin, măcar și parțial, al fracțiunii PSRM, un guvern Grosu poate fi învestit doar cu voturi din formațiunea Șor, ceea ce premierul desemnat și echipa Maiei Sandu ar vrea din răsputeri să evite.

Pavel Filip, șeful democraților, anunțase, pe de altă parte, marți, după o rundă de negocieri cu Grosu, că se bucură că echipa Maiei Sandu ar fi abandonat “scenariul absurd al anticipatelor”, dar nu a spus nici el clar dacă va vota sau nu mâine în parlament.

XS
SM
MD
LG