Linkuri accesibilitate

Ştiri

Infecțiile la scară globală cu noul coronavirus au ajuns la cel mai înalt nivel

Organizația Mondială a Sănătății a emis o avertizare severă că pandemia de coronavirus se accelerează mai rapid decât oricând, un indiciu fiind depășirea în premieră în Statele Unite la 1 iulie a pragului de 50.000 de cazuri noi într-o zi.

Infecțiile la scară globală au ajuns la cel mai înalt nivel în ultima săptămână, când s-au înregistrat peste 160.000 de cazuri noi în fiecare zi. Potrivit bilanțului alcătuit de Johns Hopkins University, la 1 iulie în Statele Unite s-au înregistrat peste 52.000 de cazuri de infectare noi.

Creșterea rapidă a făcut oficialii americani să retragă dispozițiile de redeschidere a restaurantelor, barurilor sau plajelor – o decizie dezamăgitoare înaintea Zilei Independenței, marcată la 4 iulie. Cele 700 de decese noi înregistrate în Statele Unite la 1 iulie au ridicat bilanțul total la 128.000, cu 2,7 milioane de cazuri de infectare confirmate.

Vezi ultimele știri ale zilei

La Washington, noul președinte al Statelor Unite, Joe Biden, a depus jurământul (VIDEO)

La Washington, noul președinte al Statelor Unite, Joe Biden, a depus jurământul, spunând că democrația a prevalat. „Marcăm nu triumful unui candidat, ci al cauzei democrației”, a spus Biden într-un discurs care are ca scop să lanseze un proces de reconciliere după cele mai disputate alegeri americane din ultimele decenii.

Ceremonia de inaugurare de pe treptele Capitoliului are loc în condițiile unor măsuri de securitate sporite, după violențele din 6 ianuarie, când suporterii președintelui de până acum, Donald Trump, au luat cu asalt clădirea congresului american. Trump a părăsit Casa Albă azi dimineață, zburând de la Washington la stațiunea sa din Florida, dar promițând unui cerc de apropiați că o să revină „sub o formă”.

Trump este primul președinte american din ultimii peste 150 de ani care va lipsi de la inaugurarea succesorului său. În urma alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie, pe care le-a pierdut, Trump nu și-a recunoscut explicit înfrângerea și a spus că victoria i-ar fi fost „furată”, dar nu a prezentat probe, multiplele contestații ale campaniei sale fiind respinse în justiție. Rostind jurământul cu mâna pe biblie, Biden, în vârstă de 78 de ani a devenit al 46 președinte al Statelor Unite. La inaugurare participă foștii președinți Bill Clinton, George W. Bush și Barack Obama, ceremonia fiind redusă ca amploare din cauza pandemiei de coronavirus. A depus jurământul și Kamala Harris, devenind astfel prima femeie, prima femeie de origine asiatică și prima femeie de culoare în funcția de vicepreședintă a Statelor Unite.

R. Moldova: Au fost confirmate 612 noi cazuri de infectare cu coronavirus și 17 decese

612 cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost confirmate în R. Moldova, miercuri, cu o treime mai multe decât în ziua precedentă. Rata de pozitivare este din nou în creștere, după o pauză, fiind confirmată pozitiv aproape fiecare a cincea persoană testată. Au fost înregistrate încă 17 decese printre persoanele bolnave. Numărul total al cazurilor de infectare confirmate în R. Moldova de la începutul pandemiei a ajuns la 154 118, iar cel al deceselor – la 3 299. Ministerul de externe a spus postului TV8 că 25 de cetățeni moldoveni au decedat de COVID-19 în străinătate, în anul 2020, marea majoritate – în Italia.

Președinta parlamentului a semnat dispoziția de convocare a deputaților la 1 februarie

Președinta socialistă a parlamentului, Zinaida Greceanîi, a semnat, miercuri, dispoziția de convocare a deputaților în sesiunea de primăvară începând cu 1 februarie, micșorând speranțele că parlamentul actual va putea fi dizolvat pentru că nu mai adoptă legi. Data primei ședințe plenare din noua sesiune mai trebuie stabilită, pe fundalul apelurilor președintei Maia Sandu la organizarea de alegeri parlamentare anticipate. Imposibilitatea adoptării de legi timp de trei luni este unul din motivele prevăzute de Constituție pentru dizolvarea parlamentului, celălalt fiind neputința de a instala un nou guvern după două tentative. Șefa statului spune că este nevoie de anticipate pentru a elimina din parlament deputații compromiși și a produce o majoritate pregătită să sprijine combaterea corupției.

Cel puțin două persoane au decedat într-o explozie la Madrid

Explozie la Madrid

Cel puțin două persoane au decedat într-o explozie, la Madrid. Deflagrația a distrus parțial o clădire cu șase etaje, au anunțat autoritățile locale. Primarul José Luis Martínez Almeida a spus că, potrivit estimărilor prealabile, explozia de pe strada Toledo în apropiere de centrul orașului putea fi cauzată de o scurgere de gaze. Locatarii unui centru de îngrijire socială din vecinătate au fost evacuați, deși niciunul nu a avut de suferit. Explozia a avut loc în apropierea unei școli, care era însă pustie, pentru că nu au fost reluate încă lecțiile întrerupte pe 9 ianuarie din cauza unor ninsori puternice în capitala spaniolă.

Premierul interimar Aureliu Ciocoi a cerut explicații în cazul scumpirii produselor petroliere

Premierul interimar Aureliu Ciocoi a cerut unui grup de lucru reunit miercuri la guvern să elucideze cauzele scumpirii recente a produselor petroliere, în urma suspiciunilor privind o înțelegere de cartel. Reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică au spus că scumpirea benzinei și motorinei reflectă evoluțiile de pe piața internațională, dar și majorarea accizelor la importul produselor petroliere, din 1 ianuarie. Președintele Consiliului Concurenței, Marcel Răducan, a spus însă că nu este exclusă o înțelegere de cartel între companiile petroliere, „care au majorat identic prețurile pentru carburanți”. Pe 16 ianuarie, mai multe rețele de benzinării au anunțat scumpirea benzinei A95 cu aproximativ 10% și a motorinei cu peste 8%, potrivit Mold-street. Postul TV8 relatează că premierul interimar a cerut grupului de lucru sugestii pentru modificări legislative ca „atât statul, cât și consumatorul să nu aibă de suferit”. Aureliu Ciocoi a mai cerut o analiză a costurilor pentru tratamentul bolnavilor de COVID-19 și a formării prețului altor medicamente.

Donald Trump a părăsit Casa Albă, fără să aștepte inaugurarea președintelui nou, Joe Biden (VIDEO)

Președintele Donald Trump împreună cu soția sa, Melania Trump, îndreptându-se spre Florida. 20 ianuarie 2021

Președintele american Donald Trump, care își încheie mandatul miercuri, 20 ianuarie, a părăsit Casa Albă, plecând spre Florida cu avionul prezidențial Air Force One, fără să aștepte inaugurarea președintelui nou, Joe Biden. Vorbind unui cerc apropiat de suporteri și membri ai familiei la trapa avionului la o bază din apropierea Washington-ului, Trump a spus că va „reveni sub o formă” și că va „lupta mereu” pentru ei. Trump este primul președinte american din ultimii peste 150 de ani care va lipsi de la inaugurarea succesorului său. Fără să rostească numele lui Joe Biden, el a spus că urează „mult noroc și mult succes” noii administrații. În timpul ceremoniei de inaugurare a lui Biden, așteptată la ora amiezii (19:00, ora Chișinăului), Trump se va afla la stațiunea sa Mar-a-Lago din Florida.

Joe Biden este noul președinte al Statelor Unite
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:25 0:00

În urma alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie, pe care le-a pierdut, Trump nu și-a recunoscut explicit înfrângerea și a spus că victoria i-ar fi fost „furată”, dar nu a prezentat probe, multiplele contestații ale campaniei sale fiind respinse în justiție.

Maia Sandu, revenind de la Bruxelles: R. Moldova se bucură de o „deschidere enormă” din partea UE

Maia Sandu, președinta R. Moldova, și Ursula Von Der Leyen, președinta Comisiei Europene, la Bruxelles, 18 ianuarie 2021

La întoarcerea din vizita sa de două zile la Bruxelles, președinta Maia Sandu a declarat miercuri, la Chișinău, că R. Moldova se bucură de o „deschidere enormă” din partea Uniunii Europene, dar, pentru a o valorifica, trebuie să combată corupția, inclusiv să facă progrese reale în investigarea furtului miliardului. „UE vrea să ne ajute (...), dar trebuie să aibă aici un partener de încredere. Este sarcina noastră să ne organizăm pe intern și să avem o guvernare stabilă și responsabilă”, a spus Sandu, care a vizitat Bruxelles-ul pentru prima dată de la alegerea sa în calitate de președintă, în luna noiembrie. Ea a subliniat că a primit promisiuni europene de sprijin pentru asigurarea R. Moldova cu vaccinuri anti COVID-19 și noi echipamente medicale pentru lupta cu pandemia de coronavirus. Șefa statului a repetat că pledează pentru organizarea „cât mai curând” a unor alegeri parlamentare anticipate, care să elimine din parlamentul moldovean deputații compromiși, să producă o nouă majoritate și un „guvern curajos”. Dar a evitat să spună pentru ce cale către anticipate optează. Rivalii președintei, în special fracțiunea parlamentară a socialiștilor, o acuză de „inacțiune” și îi cer să desemneze un nou premier după demisia guvernului Chicu, la sfârșitul anului trecut. Președinta Sandu a spus anterior că desemnarea unui premier poate îndepărta anticipatele.

Președintele CE vrea ca UE și SUA să semneze un „nou pact fondator” pentru relația transatlantică

Președintele Consiliului European, Charles Michel

Președintele Consiliului European, Charles Michel, s-a pronunțat pentru semnarea de către Uniunea Europeană și Statele Unite a unui „nou pact fondator” pentru relația transatlantică. Michel a făcut declarația miercuri, 20 ianuarie, cu câteva ore înainte de inaugurarea noului președinte american Joe Biden, invitându-l pe acesta la un summit, la Bruxelles. Uniunea Europeană și Statele Unite sunt cei mai mari parteneri comerciali din lume, având relații culturale, istorice și de securitate strânse, dar președintele american care își încheie mandatul,

Donald Trump, a marginalizat Uniunea Europeană și a sprijinit părăsirea blocului comunitar de către Marea Britanie. „Astăzi este o șansă să revigorăm relația transatlantică care a avut de suferit enorm în ultimii patru ani”, a spus Michel, într-un mesaj pentru Biden. Ceva mai devreme, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat în Parlamentul European că, odată cu schimbarea de administrație în Statele Unite, Europa va avea „un nou prieten la Casa Albă, după patru ani lungi'' ai președinției Trump.

Lidera opoziției belaruse se va adresa din nou Consiliului de Securitate ONU

Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Țihanovskaia, Berlin, decembrie 2020.

Lidera opoziției belaruse, Svetlana Țihanovskaia se va adresa săptămâna aceasta, pentru a doua oară, Consiliului de Securitate ONU. Potrivit unei postări pe Telegram, Țihanovskaia o să vorbească despre reprimarea protestelor pașnice anti-Lukațenka din Belarus, despre reținerea și condamnarea la închisoare a multor jurnaliști și implicit despre limitarea drastică a dreptului la liberă exprimare.

Țihanovskaia, care a candidat în alegerile prezidențiale din 9 august împotriva lui Alexandr Lukașenka și fost obligată să se autoexileze, va discuta și despre posibilitatea deschiderii unei anchete internaționale, care să se uite la activitățile „criminale” ale liderului de la Minsk.

UE salută schimbarea de la Washington, care aduce „un prieten” la Casa Albă (von der Leyen)

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Uniunea Europeană salută schimbarea de administrație la Casa Albă, cu numai câteva ore înainte de ceremonia de inaugurare a noului președinte Joe Biden.

Europa '„are un nou prieten la Casa Albă după patru ani lungi'' ai preşedinţiei Trump, a afirmat şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în faţa Parlamentului European. „Această zi aduce veşti bune: Statele Unite revin şi Europa este pregătită de reînnoire cu un vechi partener de încredere pentru a da o nouă viaţă preţioasei noastre alianţe'', a adăugat ea.

La rândul său, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că relaţia transatlantică, ce a suferit mult în ultimii patru ani, poate fi acum revitalizată.

''În prima zi a mandatului său, îi adresez o propunere solemnă noului preşedinte. Haideţi să construim un nou pact fondator pentru o Europă mai puternică, pentru o Americă mai puternică şi pentru o lume mai bună”.

Balcanii de Vest vor mai aștepta vaccinurile anti Covid-19 (UE)

Serbia a început vaccinarea cu vaccinul chinezesc produs de Sinopharma, 19 ianuarie 2021.

Uniunea Europeană s-a preocupat în mod activ să le furnizeze partenerilor săi din Balcanii de Vest vaccinuri anti-COVID-19, cu toate acestea statele din regiune s-ar putea să mai aibă de aşteptat câteva săptămâni până le vor primi, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene pentru promovarea modului de viaţă european, Margaritis Schinas. „Nu banii sunt problema, problema este disponibilitatea dozelor de vaccin anti-COVID-19", a declarat marţi înalta oficialitate europeană într-o conferinţă de presă desfăşurată la Bruxelles pe tema strategiei de vaccinare a UE.

Președintele Trump susține că „mișcarea pe care am început-o, abia începe”

Președintele republican Donald Trump la încheierea mandatului.

Președintele în exercițiu Donald Trump a declarat marți că se va ruga pentru succesul noii administrații în discursul său de adio, dat publicității cu o zi înainte ca Joe Biden să fie inaugurat.

Într-o înregistrare video de aproape 20 de minute, președintele Trump nu a pronunțat odată numele lui Biden deși i-a urat „noroc".

Trump nu și-a recunoscut înfrângerea în alegerile prezidențiale din noiembrie și pretențiile sale nefondate de fraudă electorală i-au determinat pe susținătorii săi să asalteze Capitoliul pe 6 ianuarie. În urma unui discurs incitator, ținut înainte de asaltul asupra clădirii Congresului american.

Acum, în înregistratea video, Trump a condamnat din nou atacul: „Toți americanii au fost îngroziți de asaltul asupra Capitoliului nostru", mai spune Trump, care adăugă că violența politică „nu poate fi tolerată".

Incitarea la violență este și capul de acuzare care i se a aduce în procesul de „impeachement”care va avea loc în Senat și în urma căruia și-ar putea pierde dreptul de a mai candida pentru vreo funcție publică. Dacă este găsit vinovat de două treimi din senatori.

Ignorând această realitate, președintele Trump a mai spus în discursul video: „În timp ce mă pregătesc să predau puterea unei noi administrații miercuri la prânz, vreau să știți că mișcarea pe care am început-o abia începe - nu a existat niciodată așa ceva".

Serbia, prima țară europeană care folosește vaccinul chinezesc anti Covid-19

Belgrad: militarii sunt primii care primesc vaccinul chinezesc anti Covid-19, produs de Sinopharma, 19 ianuarie 2021.

Serbia a devenit prima țară europeană care utilizează vaccinul chinezesc anti Covid-19 produs de firma Sinopharma. Vaccinarea „este singurul mod în care ne putem întoarce la normalitate” a declarat la Belgrad ministrul Sănătății, Zlatibor Loncar după ce a primit prima injecție cu vaccinul chinezesc. Loncar s-a lăsat vaccinat în direct, la televiziune unde a mai declarat că produsul chinezesc este „foarte sigur”.

Vaccinul Sinopharma, aprobat la sfârșitul anului trecut în China, este la fel de disputat în Occident ca și cel rusesc Sputnik V, pentru că s-au publicat încă puține date despre eficiența și securitate sa. Cu toate acestea, Serbia a primit săptămâna trecută un milion de doze de vaccin Sinopharma. Tot în Serbia se utilizează din 6 ianuarie și vaccinul rusesc. Belgrad-ul are relații politice dar mai ales comerciale foarte strânse atât cu China cât și cu Rusia.

Pe lângă Serbia, Belarus este singura țară care folosește vaccinul Sputnik, produs care nu a fost încă omologat de OMS sau Agenția Europeană de Medicamente.

Senatul american se pregătește de procesul împotriva lui Donald Trump

Washington, în ajunul inaugurării președintelui Joe Biden și a vicepreședintei Kamala Harris, 19 ianuarie 2021.

Pentru prima dată, fostul lider al majorității republicane din Senat și apropiat al președintelui Donald Trump, senatorul Mitch McConnell a declarat în public că Trump și unii din aliații săi sunt responsabili de incitarea mulțimii care pe 6 ianuarie a luat cu asalt clădirea Congresului american. „Au fost provocați de președinte și de alte personalități importante” a declarat McConnell.

În Senat este așteptat acum actul de acuzate („impeachment”) împotriva lui Trump, adoptat de Camera Reprezentanților, acuzat de „incitare la violență”. Trump va fi judecat de Senat și pentru a fi găsit vinovat este nevoie de votul a două treimi din senatori, ceea ce înseamnă că democrații ar mai avea nevoie de votul a 17 senatori republicani. Nu este clar dacă McConnell va vota pentru condamnarea președintelui Trump dar în particular, se relatează, ar fi declarat că Trump ar trebui condamnat pentru a-i reduce influența asupra partidului republican.

De miercuri, 20 ianuarie, democrații au majoritatea în Senat, pentru că dețin 50 de mandate, egal cu republicanii la care însă se adaugă votul din oficiu al vicepreședintei Kamala Harris care depune jurământul în câteva ore. Democratul Chuck Schumer va deveni liderul majorității senatoriale.

Viitorul secretar de stat american sprijină un nou acord nuclear cu Iranul și eventuala aderare a Georgiei la NATO

Viitorul secretar de stat american, Antony Blinken.

Viitorul secretar de stat al administrației democrate, Antony Blinken a declarat că Statele Unite își doresc în viitor un acord nuclear cu Iranul „puternic și de lungă durată”. După cum se știe, președintele Trump a scos unilateral America din acordul internațional cu Iranul, semnat în 2015.

Vorbind în cursul audierilor de confirmare în funcție din cadrul comisiei senatoriale pentru politică externă, Blinken a declarat că acordul din 2015 va reprezenta „baza de la care să se negocieze acest nou acord „de lungă durată” care va include și alte domenii cum ar fi programul iranian de rachete și ale activități „dușmănoase” ale Iranului.

Alte subiecte abordate în cursul audierilor s-au referit la Rusia, Ucraina, Georgia și China.

Blinken a condamnat recenta reținere a opozantului rus Alexei Navalnîi la Moscova, susținând că arată „cât se teme președintele Vladimir Putin” de criticii săi pentru că Navalnîi vorbește pentru milioane de ruși.

Referitor la Georgia, Blinken a declarat că administrația Biden va sprijini dorința Georgiei de a adera la NATO, explicând că o eventuală nouă extindere a Alianței nu va duce la o confruntare cu Rusia. În opinia sa, scurtul război din 2008 între Rusia și Georgia a fost posibil tocmai pentru că Georgia nu era membră NATO.

Blinken a declarat că va sprijini și furnizarea de arme letale Ucrainei în războiul hibrid din estul țării cu Rusia dar a subliniat că în Ucraina, una din problemele esențiale rămâne lupta cu corupția. „Numai așa poate deveni o democrație reală” a argumentat Blinken.

Într-un punct, viitorul secretar de stat a fost de acord cu politica administrației Trump, și anume că modul cum tratează autoritățile chineze minoritatea Uyghură poate fi calificat drept „genocid”.

La Washington va avea loc inaugurarea noului președinte, democratul Joe Biden

Președintele ales, democratul Joe Biden î n Delaware, înainte de a pleca la Washington pentru ceremonia de inaugurare din 20 ianuarie, 2021.

La Washington are loc miercuri inaugurarea noului președinte, democratul Joe Biden și a vicepreședintei Kamala Harris, în condiții cu totul diferite față de ceremoniile trecute, din cauza măsurilor speciale sanitare, luate pe fundalul pandemiei de coronavirus dar și a măsurilor de securitate excepționale, urmare a asaltului din 6 ianuarie a unei mulțimi de simpatizanți pro-Trump asupra clădirii Congresului american.

Garda Națională desfășurată în jurul Congresului american, Washington, 19 ianuarie 2021.
Garda Națională desfășurată în jurul Congresului american, Washington, 19 ianuarie 2021.

Ceremonia va fi mult redusă ca amploare și participare, peste 20 de mii de membri ai Gărzilor Naționale sunt desfășurați la Washington pentru a sprijini poliția locală și alte forțe de ordine în menținerea securității.

Spre deosebire de alte inaugurări, președintele Donald Trump - care-și încheie mandatul în câteva ore - nu va fi prezent la ceremonia de inaugurare. Și-a organizat dimineața o ceremonie separată de despărțire, pe aeroportul militar din apropiere de Washington, de unde va pleca în Florida.

În seară premergătoare, Biden și vicepreședinta Kamala Harris au participat la o ceremonie dedicată sutelor de mii de victime ale pandemiei de coronavirus.

Președintele ales Joe Biden și vicepreședinta Kamala Harris, Washington, 19 ianuarie 2021.
Președintele ales Joe Biden și vicepreședinta Kamala Harris, Washington, 19 ianuarie 2021.

Miercuri, în primul său discurs ca președite, Joe Biden va vorbi despre „America unită”, despre clivajele sociale, rasiale, economice care s-au adâncit în anii președinției Trump și pe care administrația sa va încerca să le diminueze.

Germania prelungește lockdown-ul cu două săptămâni

Cancelara germană Angela Merkel anunță prelungirea lockdown-ului, Berlin, 19 ianuarie 2021

Germania prelungește măsurile sanitare luate pentru a limita răspândirea pandemiei de coronavirus până pe 14 februarie și introduce reguli suplimentare. În transportul în comun și în magazine se introduce obligativitatea purtării unor măști medicale - nu mai sunt de ajuns măștile de stofă reutilizabile.

Cancelara Angela Merkel a declarat că această măsură este necesară din cauza pericolului crescut pe care îl prezintă noua variantă a coronavirusului, care a trecut printr-o mutație. Această variantă este mai contagioasă decât cea precedentă, inclusiv pentru copii.

Din acest motiv, școlile vor rămâne închise cel puțin până pe 15 februarie iar telemunca, sau munca de la distanță, va fi extinsă. Pentru prima dată, angajatorii vor fi obligați să justifice de ce îi aduc pe angajați la locul de muncă, atunci când telemunca ar fi posibilă.

România va extinde categoriile cuprinse în actuala fază de vaccinare anti Covid-19

Romania, Centrele de vaccinare a populatie impotriva COVID-19 4-12 sunt prezentate la ROMEXPO, București, marti, 19 ianuarie 2021. Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul român va discuta miercuri un proiect care prevede că, în etapa a doua de vaccinare anti-COVID, pe lângă categoriile deja incluse să intre și personalul cheie de la Avocatul Poporului, CCR, CES, BNR, Consiliul Legislativ, avocații, Curtea de conturi, Consiliul Concurenței, Administrația de Meteorologie, primării și alte categorii.

Populația generală se va putea vaccina în etapa a treia. Tot în etapa a treia intră și personalul din HoReCa, din domeniul cultural și din sistemul bancar, potrivit proiectului.

Mai multe: romania.europalibera.org

Doi bărbați transgender din România au obținut câștig la CEDO într-un caz de schimbarea genului în actele de identitate

Imagine generică

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat România pentru încălcarea drepturilor persoanelor transgender prin faptul că nu le acceptă schimbarea genului în actele de identitate dacă nu și-au făcut operație de schimbare a sexului. Curtea de la Strasbourg a spus că acest lucru reprezintă o violare a articolului 8 din Convenția Europeană pentru Drepturile Omului despre respectul pentru viața privată și de familie, aplicând statului român o amendă totală de aproape 26 de mii de euro. Decizia a fost luată în două cazuri ale unor bărbați transgender care au fost obligați de instanță să parcurgă intervenții chirurgicale înainte de modificarea actelor de identitate, operații care nu se pot efectua în siguranță în România.

Fundația lui Navalnîi afirmă că autoritățile ruse ar construi o vilă luxoasă pentru Putin la Marea Neagră

Palatul lui Putin la Marea Neagră, imagini din investigația publicată de fundația lui Navalnîi pe 19 ianuarie 2021

Fundația Anticorupție a lui Alexei Navalnîi a dat publicității o investigație în care afirmă că autoritățile ruse ar construi pe litoralul Mării Negre o vilă luxoasă pentru președintele Vladimir Putin, cheltuind peste 1,35 miliarde de dolari. Investigația „Un palat pentru Putin” apare la o zi după ce Navalnîi a fost plasat în arest pentru 30 de zile după revenirea sa dramatică la Moscova din Germania, unde s-a aflat la tratament în urma otrăvirii sale cu gaz Noviciok vara trecută. În investigația ilustrată cu fotografii care apar în premieră se spune că proprietatea este amplasată în apropierea localității Gelendjik, pe o suprafață de 17,691 hectare și ar include vila, o seră de 2,5 mii de metri pătrați, un amfiteatru, câteva clădiri de locuit și un tunel care duce pe litoral. Liderul rus a respins în trecut speculațiile despre faptul că ar avea vreo legătură cu această proprietate, care, pentru opoziția rusă, a devenit un simbol al corupției la vârf.

R. Moldova: 15 decese și 394 de cazuri de infectare cu noul coronavirus

Încă 394 de cazuri de infectare cu noul coronavirus și 15 decese printre persoanele bolnave au fost confirmate în R. Moldova, marți. Rata de pozitivare a scăzut, fiind confirmată pozitiv aproape fiecare a șasea persoană testată. Numărul total al cazurilor de infectare confirmate în R. Moldova de la începutul pandemiei a ajuns la 153 506, dintre care 6 458 sunt cazuri active. Numărul deceselor confirmate este de 3 282.

Procuratura Generală: Viorel Morari a fost reținut pentru exces de putere și dosare la comandă

Viorel Morari

Procuratura Generală spune că fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost reținut, marți, într-un dosar de „exces de putere” și „tragere cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate”. Suspendat din funcție cu un an în urmă și rival al procurorului general Aleksandr Stoianoglo, Morari a fost reținut după audierea sa în calitate de bănuit, procurorii spunând că ar mai fi implicat în „fals în acte publice” și „reținere sau arestare ilegală”. Potrivit unui comunicat al procuraturii, acuzațiile pornesc de la cazul fraților Igor și Adrian Borș, coproprietarii rețelei de benzinării „VENTO”. Aceștia au fost reabilitați recent, după persecutarea, arestarea și deposedarea lor de avere, în 2018, într-un dosar despre care procurorii spun acum că a fost intentat „la comandă”. Împreună cu Morari, în acest dosar mai sunt cercetați alți câțiva foști sau actuali procurori și ofițeri de investigație.

Președintele ales al SUA a nominalizat pentru funcția de ministră adjunctă a sănătății o femeie transgender

Dr. Rachel Levine a fost nominalizată pentru funcția de ministră adjunctă a sănătății

Președintele ales al Statelor Unite, Joe Biden, a nominalizat marți pentru funcția de ministră adjunctă a sănătății o femeie transgender. Dacă va fi confirmată de Senat, Rachel Levine, va fi prima persoană transgender care va deține o funcție atât de înaltă la nivel federal. Votul va avea loc după ce controlul asupra Senatului va trece la aliații democrați ai lui Biden o dată cu inaugurarea mandatul său și mandatului vicepreședintei alese Kamala Harris, pe 20 ianuarie. Anunțând nominalizarea, Biden a spus că Levine, de formație pediatru, reprezintă o alegere istorică și că are o înaltă calificare pentru a contribui la eforturile viitoarei administrații în domeniul medicinei. Viitorul președinte care moștenește numeroase crize cea mai mare fiind cea cauzată de noul coronavirus a spus că ar vrea să obțină vaccinarea a 100 de milioane de americani în primele sale 100 de zile de mandat și că va cere Congresului să aloce miliarde de dolari pentru finanțarea centrelor de vaccinare în masă. Levine este actualmente ministră a sănătății în statul Pennsylvania și profesoară universitară de pediatrie și psihiatrie.

Încă 394 de cazuri de infectare cu noul coronavirus în R. Moldova

Imagine generică

Încă 394 de cazuri de infectare cu noul coronavirus și 15 decese printre persoanele bolnave au fost confirmate în R. Moldova, marți. Rata de pozitivare a scăzut, fiind confirmată pozitiv aproape fiecare a șasea persoană testată. Numărul total al cazurilor de infectare confirmate în R. Moldova de la începutul pandemiei a ajuns la 153 506, dintre care 6 458 sunt cazuri active. Numărul deceselor confirmate este de 3 282.

Președintele american Joe Biden a nominalizat pentru funcția de ministră adjunctă a sănătății o femeie transgender

În pregătirea ceremoniei de inaugurare a noului președinte al Statelor Unite, Joe Biden

Președintele ales al Statelor Unite, Joe Biden, a nominalizat marți pentru funcția de ministră adjunctă a sănătății o femeie transgender. Dacă va fi confirmată de Senat, Rachel Levine va fi prima persoană transgender care va deține o funcție atât de înaltă la nivel federal. Votul va avea loc după ce controlul asupra Senatului va trece la aliații democrați ai lui Biden o dată cu inaugurarea mandatului său și mandatului vicepreședintei alese Kamala Harris, pe 20 ianuarie. Anunțând nominalizarea, Biden a spus că Levine, de formație pediatru, reprezintă o alegere istorică și că are o înaltă calificare pentru a contribui la eforturile viitoarei administrații în domeniul medicinei. Viitorul președinte care moștenește numeroase crize, cea mai mare fiind cea cauzată de noul coronavirus, a spus că ar vrea să obțină vaccinarea a 100 de milioane de americani în primele sale 100 de zile de mandat și că va cere Congresului să aloce miliarde de dolari pentru finanțarea centrelor de vaccinare în masă. Levine este actualmente ministră a sănătății în statul Pennsylvania și profesoară universitară de pediatrie și psihiatrie.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG