Linkuri accesibilitate

Instagram: Fără „Like”, vă rog, suntem egali


Imagine generică
Imagine generică

Un comunicat oficial al Instagram a informat că rețeaua dorește ca utilizatorii să se concentreze de acum pe calitatea postărilor, nu pe competiție.

Dacă un Like, sau absența unuia, poate produce traume în lumea rețelelor sociale, suprimarea totală a opțiunii „Like” ar fi trăită ca o catastrofă colectivă. Ideea experimentată acum de Instagram este însă tocmai asta: a-i priva pe cei un miliard de utilizatori de posibilitatea de a da „Like”.

Instagram: Fără “Like”, vă rog, suntem egali
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:37 0:00
Link direct

Instagram a anunțat un proiect-pilot de suprimare a opțiunii „Like”, pentru moment doar în șase țări: Canada, Australia, Noua Zeelandă, Japonia și, ceva mai aproape, Irlanda și Italia. Italia, da, țara datului în spectacol. Ideea, în spatele înspăimântătoarei inițiative a Instagram, este în final aceea de a înlătura peste tot presiunea adusă de obsesia cu „Like” și de a face ca lumea să se concentreze pe calitatea pozelor. Un comunicat oficial Instagram a informat că rețeaua dorește ca utilizatorii să se concentreze de acum pe calitatea postărilor, nu pe competiție.

Sigur, întrebarea este, atunci, ce-o să se întâmple cu publicitatea. Starurile mondiale fac bani pe Instagram, orice postare de Ariana Grande sau Ronaldo le aduce acestora câte un milion de dolari, dar dacă nu se vor mai vedea Likeurile ce se va întâmpla? Cum o să mai funcționeze marketingul de influență? Să nu uităm că din cei un miliard de utilizatori, unul din zece îi urmează pe Instagram pe Ronaldo, Ariana Grande sau/și Selena Gomez, fiecare cu cca. 100 de milioane de followers, de abonați.

În realitate, ceea ce dispare este doar vizibilitatea Like-urilor. Vizibilitatea lor pentru ceilalți, pentru abonați. Utilizatorul, proprietarul contului, va putea vedea în continuare câte inimioare și aprecieri primește, dar nu le va mai vedea pe ale celorlalți. Pentru firmele care plătesc reclamă asta nu va schimba de asemenea nimic, pentru că în mațele sistemului se va vedea în continuare ponderea fiecărui proprietar de cont Instagram. Firmele de marketing, care au panicat inițial, au înțeles că sistemul se modifică doar la suprafață, cosmetic, dar că algoritmii popularității vor funcționa în subteran ca înainte.

Asta însă, speră Instagram, va pune capăt „Dictaturii Like”, pentru că mulți, dacă nu chiar o majoritate dintre noi, postează compulsiv numai pentru a primi gratularea Like-urilor. Apoi, mulți nu dau „Like” decât acolo unde văd deja „Like”-uri, ca un fel de efect de turmă. Dispărând inimile acelea de sub fiecare postare se va putea ajunge, se speră, la o redemocratizare a rețelei, pentru că atunci destinatarul, care va vedea inimioarele în continuare, va ști că acelea îi sunt adresate sincer, iar nu puse acolo prin efect de turmă.

Se pune astfel, în mod ideal, și o frână în calea narcisismului morbid, mult mai pronunțat pe Instagram decât pe Facebook sau Twitter. Absența „Like”-urilor (a inimioarelor pe Instagram) a ajuns să fie percepută ca un soi de moarte socială. Suprimarea lor va da o șansă celor cu conturi neînsemnate, care vor putea astfel să se simtă la egalitate cu Ronaldo sau Kardashian.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG