În anul de studii 2023-2024, pentru programul Sănătate publică au fost oferite 10 locuri cu finanțare de la bugetul de stat și 20 în bază de contract. Dacă la buget au fost acoperite toate locurile, din cele la contract – doar unul. Taxa de studii pentru această specialitate este de 19.300 de lei pe an.
Prodecana programului de studii Sănătate publică de la Facultatea Medicină, Angela Cazacu-Stratu, explică interesul scăzut pentru acest domeniu prin faptul că tinerii nu înțeleg ce fel de specialiști vor deveni după absolvire, dar și pentru că este un program nou de studii.
„Anterior, se studia 6 ani și se numea Medicină preventivă. Apoi se făcea rezidențiatul și ei deveneau medici. Acum se studiază 4 ani și ei devin specialiști. Abia după rezidențiat sau după programul de master se pot numi medici. De asemenea, tinerii nu realizează importanța acestei specialități”, spune conferențiarul universitar.
- Te-ar putea interesa și: În timp ce tinerii se bat pentru un loc la Stomatologie, în sate lipsesc dentiști
Specialiștii în sănătate publică se ocupă de prevenirea maladiilor și promovarea modului sănătos de viață. Absolvenții acestui program se pot angaja la Agenția Națională pentru Sănătate Publică sau la cele 10 centre regionale de sănătate publică, în instituțiile medicale publice și private, în instituțiile de învățământ, în administrația publică locală, în instituții de cercetare sau ONG-uri.
Ei se pot specializa în politica și managementul sănătății, administrarea sănătății, sănătatea comunitară și comportamentală, biostatistică, sănătatea mediului, promovarea sănătății și a educației pentru sănătate.
„După 4 ani de studii, ei pot urma un master în nutriție umană sau în managementul sănătății publice. Pe viitor, ne gândim să deschidem și un masterat în epidemiologie și igienă”, a mai spus prodecana.
Absolvenții liceelor mai pot aplica la programul de Sănătate Publică până pe 11 august, în cadrul sesiunii suplimentare de admitere, pentru cele 19 locuri cu taxă rămase vacante.
Potrivit datelor statistice, în anul 2021, în R. Moldova activau 496 de medici în domeniul Sănătății Publice sau 1,9 la 10.000 de locuitori.