Linkuri accesibilitate

Peter Michalko: „Lupta împotriva corupției este unul dintre criteriile de bază în ce privește asistența UE pentru R. Moldova”


Peter Michalko
Peter Michalko

Un interviu cu șeful Delegației Europene la Chișinău.

Într-un interviu pentru radio Europa Liberă, șefului Delegației Europene la Chișinău Peter Michalko a spus că UE e interesată ca Republica Moldova să fie un stat democratic, motiv pentru care solicită îndeplinirea unor criterii legate de drepturile omului, respectarea normelor democratice la implementarea controversatului sistem electoral mixt, implicit menținerea unui sistem politic pluripartit; independența justiției și libertatea mass media. El afirmă că a discutat aceste lucruri la toate întâlnirile pe care le-a avut cu oficiali moldoveni și deci Guvernul de la Chişinău știa foarte bine ce condiții există pentru debursarea asistenței europene. La ședința comună de vineri a parlamentului și cabinetului de miniștri, șeful executivului Pavel Filip, s-a arătat surprins de condiționarea politică a sprijinului financiar al UE.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:29:48 0:00
Link direct


Europa Liberă: Domnule ambasador Peter Michalko, ați ajuns recent în Republica Moldova și de la bun început au fost voci care v-au prezis un mandat foarte greu. Care sunt primele Dvs. impresii?

Peter Michalko: „Am venit la Chişinău și am preluat postul de ambasador și șef al Delegației UE, continuând lucrul predecesului meu, ambasadorului Pirkka Tapiola, într-un timp în care relațiile între UE și Republica Moldova au ajuns la un nivel destul de înalt. Avem o bază solidă pentru relații: avem Acordul de Asociere, care ne dă foarte multe posibilități de a dezvolta cooperarea, de a dezvolta relațiile la un nivel și la o calitate nouă.

Acum foarte multe dintre aceste domenii în care relația este descrisă de Acordul de Asociere, de Acordul de Liber Schimb au devenit nu numai oportunități, dar au devenit și angajamente contractuale care sunt parte a Acordului și sunt și o bază a cooperării. În aceste domenii Republica Moldova și-a luat angajamentul de a face reforme, de a merge înainte pentru a face situația în aceste sectoare mai bună pentru cetățeni, pentru antreprenori, pentru consumatori. Și UE oferă susținere în acest sens și asistență pentru reformele necesare.

Deci, avem mai multe oportunități decât am avut în trecut, avem foarte multă muncă în față pentru a aduce conținut la această formă nouă și avem angajamente importante care trebuie onorate. Cam asta este situația în care suntem.

Sunt și niște fapte dinamice despre care la fel trebuie să vorbim. Se dezvoltă relațiile și în alte domenii care sunt mai mult sau mai puțin conectate cu Acordul de Asociere și cu comerțul. De exemplu, schimbul comercial dintre UE și Republica Moldova crește, a crescut anul trecut cu 16 procente și crește în fiecare an. Și ce este important e că asta este realitatea în toate domeniile exportului Republicii Moldova pe piața europeană. De fapt, cota produselor industriale moldovenești exportate pe piața europeană reprezintă 70 la sută. Iar marca Made in Moldova a devenit una cu care consumatorii europeni se obișnuiesc și care are succes. Acest lucru ne dă speranță că va exista aceeași creștere și pe viitor.

În alte domenii avem posibilitatea pentru cetățenii Republicii Moldova de a călători în țările UE fără vize, avem alte domenii și programe de cooperare în care participă sau cetățeni, sau instituții din Republica Moldova, precum ar fi Erasmus Plus și alte programe prin care se pot obține contacte în domeniul științei, educației și know-how și astfel să fie create și șanse mai bune pentru viitorul acestor domenii în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dle Ambasador, Dvs. ați vorbit despre oportunități, despre baza legislativă care există, ați pus accent pe partea pozitivă a lucrurilor. Dar în ultimul timp auzim tot mai dese critici la adresa Republicii Moldova, care acum trei ani era „povestea de succes a Parteneriatului Estic”, iar acum nu se mai discută în acești termeni. Criticile s-au accentuat, după observațiile mele, în special după adoptarea modificărilor la sistemul electoral din Republica Moldova. În ce măsură vedeți gestionabilă această sincopă, această criză din relațiile cu UE?

Peter Michalko: „După cum am spus, relațiile s-au dezvoltat și suntem la nivel destul de înalt al calității cooperării și al relației. Asta conține și angajamente de a respecta valorile care sunt descrise în Acordul de Asociere ca fiind valori comune. În același timp, sunt valorile care stau la baza UE și țin de domenii fundamentale ale societății moderne, societății care se dezvoltă în țările-membre ale UE și la care aspiră și Republica Moldova să ajungă. Există angajamentul Republicii Moldova de a se ține de aceste standarde și pentru UE este foarte important ca aceste valori să fie respectate, protejate și dezvoltate la un nivel care este obișnuit în UE.

Au fost în anii trecuți mai multe momente când ne-am bucurat de dezvoltarea foarte rapidă și dinamică a relației noastre, dar și altele în care am observat momente de stopare.

Pentru asta și dialogul dintre UE și Republica Moldova are ca unul dintre cele mai importante elemente domeniul care ține de nivelul de democrație, care ține și de respectarea drepturilor omului și libertăților fundamentale. Au fost în anii trecuți mai multe momente când ne-am bucurat de dezvoltarea foarte rapidă și dinamică a relației noastre, dar și altele în care am observat momente de stopare, când au venit probleme fie cu ritmul reformelor, fie cu un domeniu atât de important pentru societate care ține de democrație, de standarde europene, dar și în alt domeniu foarte important cum este justiția.

Ați pomenit despre un moment din anul acesta, când a avut loc acest schimb de sistem electoral în Republica Moldova. Știți că înainte de asta foarte mulți parteneri și-au exprimat poziția. Poziția UE a fost foarte clară și bazată pe recomandările venite din partea unor instituții internaționale respectate, cum sunt Comisia de la Veneția și OSCE/ODIHR.

După ce recomandările acestor instituții nu au fost respectate, instituțiile europene au avut o poziție foarte clară în ceea ce privește continuarea cooperării noastre. Și asta a dus la introducerea precondițiilor adiționale în ceea ce privește asistența din partea Uniunii Europene pentru Republica Moldova în domeniul susținerii bugetului și asistenței macrofinanciare. Și până atunci au existat condițiile tradiționale, standarde, care țin de situația generală de exemplu în domeniul stabilității macrofinanciare și transparenței bugetului. Dar acum, ca un set de precondiții adiționale, s-a introdus și necesitatea de a respecta standardele în domeniul sistemului eficient democratic, bazat pe un sistem parlamentar multipartid, respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale. Sigur că asta ține și de alte domenii, cum este domeniul justiției și libertatea mass media.

Acesta va fi un set de precondiții adiționale care vor fi evaluate, pentru momentul în care deciziile despre eliberarea asistenței vor fi luate.”

Europa Liberă: Ați amintit domeniul justiției. Ultima tranșă destinată reformării justiției, de 28 milioane euro, nu va mai ajunge în Republica Moldova. Înseamnă acest lucru că evaluările progreselor făcute până acum nu au fost tocmai pozitive?

Peter Michalko: „Exact. În ceea ce privește evaluarea care a ținut de domeniul justiției, în perioada respectivă, la care susținerea bugetară a fost planificată - anii 2014-2015, s-a constatat că progresul în reforme nu a fost satisfăcător pentru a putea să fie eliberată această parte de suport bugetar.

În jur de 150 de proiecte au loc în Republica Moldova cu susținerea financiară a Uniunii Europene.

Acest lucru însă nu înseamnă că s-ar fi stopat complet asistența din partea UE. E adevărat că nu s-a mai reînnoit această partea a programului - susținerea bugetară pentru domeniul justiției. Dar cooperarea noastră continuă, avem foarte multe proiecte. În jur de 150 de proiecte au loc în Republica Moldova cu susținerea financiară a Uniunii Europene.

Această susținere va continua, pentru că este foarte important pentru noi să susținem populația din Republica Moldova. Oamenii, cetățenii din Republica Moldova sunt beneficiarii finali și principali ai asistenței noastre. Și sigur că este obiectivul nostru de a susține schimbările, reformele într-un sens în care și instituțiile de stat vor lucra mai eficient, și condițiile pentru domeniul economic și social se vor îmbunătăți, și viața oamenilor va fi mai bună.

Și pentru asta vom continua cu asistența, dar vor fi și foarte atenți în măsurarea progresului în toate domeniile în care noi oferim asistență și a ceea ce s-a făcut într-adevăr din partea instituțiilor care sunt partenerii noștri în Republica Moldova.”

Peter Michalko şi Pavel Filip
Peter Michalko şi Pavel Filip

Europa Liberă: Nu vreți să deschideți parantezele și să spuneți care au fost obiecțiile de bază la sistemul justiției?

Peter Michalko: „Cele mai importante elemente de atunci au fost ritmul foarte lent al adoptării legislației în perioada care a fost evaluată. Este adevărat că ulterior au fost schimbări în acest domeniu, niște schimbări la nivel de legislație. Dar împreună cu aceste schimbări trebuie să fie și o implementare vizibilă și solidă.”

Europa Liberă: Autoritățile de la Chişinău ar putea obiecta că în ultima perioadă este un ritm mult mai accelerat al reformelor și că lucrurile au fost recuperate.

Peter Michalko: „Noi sperăm că ritmul reformelor se va îmbunătăți și acestea vor fi adoptate în mod mai rapid și eficient. Dar ce este cel mai important este ca aceste schimbări în legislație să fie și implementate. Adică după ce legile intră în vigoare, acestea să fie preluate în domeniile respective - fie asta justiție, fie domeniul economic - și să fie aplicate, ca să se simtă schimbarea spre bine.

După cum am spus, noi vom continua cooperarea. Niște programe sunt deja închise, cum este și cazul acestei susțineri bugetare pentru justiție. Dar vom avea mai multe proiecte în viitor și în ceea ce privește cadrul asistenței macrofinanciare, și în ceea ce privește perioada care ne rămâne din cadrul nostru multianual de susținere, care a dat pentru Republica Moldova resurse generoase: între 620 milioane și 746 milioane euro pentru anii 2014-2020. Acestea sunt resurse care sunt disponibile și pot fi utilizate dacă sunt proiecte și dacă se utilizează în concordanță cu condițiile agreate între noi.”

Europa Liberă: Să rămânem la aspectul asistenţei europene. Știm că la Bruxelles continuă discuțiile pe această sumă de 100 milioane de euro care ar urma, sau nu, să ajungă în Republica Moldova. Discuțiile, din câte înțeleg, sunt destul de fierbinți între forțele politice reprezentate în Parlamentul European. Și dl. Tapiola spunea înainte de plecare că ar fi un foarte bun cadou Rusiei, mai ales cum, înainte de alegeri, să nu fie acordată această asistență. Pe de altă parte avem și presiunea opoziției de la Chişinău care spune că a acorda acești bani în condițiile actuale ar fi un lucru care nu ar susține democrația în Republica Moldova. Dvs. cum vedeți aceste aspecte?

Peter Michalko: „După cum am spus, acum lucrurile țin de evaluarea situației de după adoptarea sistemului nou electoral. Acum vom vedea ce decizii vor fi adoptate în privința implementării acestei legislații, în ce măsură acestea vor respecta principiile democrației și sistemului eficient democratic, bazat pe sistem multipartid, pe drepturile omului și libertățile fundamentale în domeniul electoral, după cum a și fost subliniat în poziția comună a instituțiilor europene din luna iunie. Și după această evaluare va fi adoptată o decizie.

În ceea ce privește discuțiile care există pe această temă și la Bruxelles, și în alte locuri în UE, asta este o dovadă cât de important este pentru partenerii europeni să fie respectate aceste valori în baza cărora noi am vrut și vrem să dezvoltăm relația noastră cu Republica Moldova. Și precondițiile care au fost introduse sunt o dovadă că chiar vrem să vedem că aceste standarde sunt respectate și dezvoltate.”

Europa Liberă: Dumneavoastră ați discutat cu reprezentanții autorităților aceste lucruri pe care le spuneți în aparițiile publice, legate de respectarea standardelor democratice ca cerință pentru acordarea finanțării?

Peter Michalko: „Acesta este un lucru obligatoriu, aceasta este tema principală în toate întâlnirile pe care le am și cu factorii politici, și cu partenerii din Guvern, din instituțiile guvernamentale. Pentru că acesta este mesajul nostru și în același timp este și un vector pe care trebuie să pornim în mod pozitiv pentru ca să poate fi îndeplinite scopurile pe care ni le-am pus și în procesul de reforme, dar și în Acordul de Asociere, în agenda de asociere.

Aceste scopuri trebuie să fie îndeplinite pentru că ele sunt evaluate și progresul se vede, sau nu se vede. Avem acum și un cadru mai bogat instituțional de dialog. Vineri de exemplu a avut loc ședința sub-comitetului de asociere pentru domeniile energie, transport și mediu. Și continuăm acest dialog instituțional. Și acolo se măsoară foarte concret progresul la care s-a ajuns, sau nu s-a ajuns.”

Europa Liberă: Ce părere aveți despre intenția autorităților judiciare din Republica Moldova de a anonimiza deciziile judecătorești?

Oamenii trebuie să simtă că, cu toate schimbările prin care trec în acești ani, cu toate costurile sociale și economice care sunt inevitabile în anii de tranziție, statul și cei care sunt responsabili fac totul ca să fie respectate drepturile lor.

Peter Michalko: „În general principiile independenței justiției trebuie să fie respectate și dezvoltate. Acolo sunt practici și standarde foarte clare care țin de dreptul la procesul just, care țin de transparența procedurilor în curte și la alte aspecte care trebuie să fie respectate.

Domeniul justiției este unul fundamental, mai ales în societățile care sunt în tranziție. Oamenii trebuie să simtă că, cu toate schimbările prin care trec în acești ani, cu toate costurile sociale și economice care sunt inevitabile în anii de tranziție, statul și cei care sunt responsabili fac totul ca să fie respectate drepturile lor, ca societatea în care ei trăiesc să fie justă și corectă în sensul egalității în fața legii, să fie o societate care oferă perspective nu numai pentru ei, ci și pentru familiile și copii lor, astfel încât aceștia să poată să trăiască în această țară.”

Europa Liberă: Un alt aspect pe care l-ați amintit este libertatea mass media. Vă rog să deschideți parantezele și să spuneți ce ați avut în vedere. Se vorbește foarte mult despre monopolizarea presei în Republica Moldova.

Nu ne putem imagina o societate care trebuie să se dezvolte în mod liber, care trebuie să meargă înainte fără a avea posibilitatea de a se exprima toate vocile prezente în societate și fără să aibă acces la mass media toți factorii care trebuie să fie auziți.

Peter Michalko: „Domeniul presei libere și libertății mass media este un element de bază pentru societatea modernă, democratică. Nu ne putem imagina o societate care trebuie să se dezvolte în mod liber, care trebuie să meargă înainte fără a avea posibilitatea de a se exprima toate vocile prezente în societate și fără să aibă acces la mass media toți factorii care trebuie să fie auziți. Asta ține și de domeniul politic, dar și de alte domenii ale vieții societății.

Deci, aici pluralismul și libertatea sunt doi factori care neapărat trebuie să fie respectați. Și fiecare limitare aici este sursă de regres. Și acest lucru este foarte clar și foarte bine văzut de cetățeni, de populație, mai ales în țările care au experiența din trecut de a trăi în societăți în care mass media, opiniile și gândirea nu au fost libere.”

Europa Liberă: Ați vorbit despre mai multe aspecte ale democrației. Ani de zile pe parcursul istoriei Republica Moldova și mai ales în ultima perioadă vin tot mai multe critici în direcția Republicii Moldova legate de corupția și de infiltrarea acesteia în politicul moldovenesc. Cum influențează acest fenomen relația cu UE?

Lupta împotriva corupției și este unul dintre criteriile de bază în ceea ce privește asistența UE pentru Republica Moldova, dar și pentru cooperarea noastră.

Peter Michalko: „Corupția este fenomenul cel mai rău pentru orice societate. Este cu atât mai rău în cazul unei societăți în tranziție. Deja am vorbit despre importanța societății juste. Și corupția este un fenomen care are că țintă chiar caracterul just și egal al societății și egalitatea oamenilor în fața legii. De aceea lupta împotriva corupției și este unul dintre criteriile de bază în ceea ce privește asistența UE pentru Republica Moldova, dar și pentru cooperarea noastră.

Și citind Acordul de Asociere și agenda de asociere veți vedea în ce măsură se pune accent mare pe lupta împotriva corupției.

Sigur că în acest context este important ca toate instituțiile de stat care sunt implicate în lupta împotriva corupției să lucreze în mod credibil, în așa fel încât cetățenii să fie siguri că instituțiile acestea sunt independente, că nu există interese care le-ar influența în mod neechilibrat.”

Europa Liberă: În ultimul timp se observă foarte mult în societatea moldovenească o divizare care vine din zona politicului, din faptul că principalele partide pe de scena politica moldovenească încearcă să joace anumite principii, slogane geopolitice. Partidul Democrat „a încălecat” sloganul pro-occidental, Partidul Socialiștilor „a încălecat” zona Rusia, Uniunea Eurasiatică, CSI. Acest joc geopolitic în Republica Moldova este de multă lume văzut ca o încercare de a evita discutarea unor probleme reale, concrete, din societate. Dvs. cum vedeți lucrurile?

Peter Michalko: „UE, în dezvoltarea relațiilor ei cu Republica Moldova, are interesul foarte clar definit și acesta ține de cooperarea pe baza valorilor noastre, ține de susținerea Republicii Moldova de a deveni țara care este partenerul nostru important și vecin care trebuie să fie stabil și prosper, care va crește economic și va îmbunătăți situația societății, nivelul de trai al oamenilor, iar caracterul democratic se va întări. Aceasta este, așa cum vedem noi, dezvoltarea relațiilor noastre.

Voci care aduc factorul geopolitic există, dar pentru evaluarea din partea noastră totdeauna criteriul principal va ține de valorile noastre. Iar în societatea democratică valorile sunt identice cu interesele. Și aceste valori le-am pus ca angajament al nostru comun în Acordul de Asociere.”

Europa Liberă: Dar aceste discuții pentru societatea moldovenească fac bine sau nu, din punctul Dvs. de vedere?

Peter Michalko: „Fără să mă exprim pe niște discuții care au loc în interiorul Republicii Moldova, este foarte important ca, oricare ar fi subiectul de actualitate în discuțiile publice, să nu se piardă din vizor focalizarea pe ce trebuie de făcut și în domeniul reformelor, și în domeniul îndeplinirii standardelor democrației, și în cel al justiției.”

Europa Liberă: De ce integrarea europeană nu a reușit să ajungă idee națională la nivelul oamenilor de rând? A rămas undeva în zona elitelor. Ce s-a întâmplat și, mai ales, ce e de făcut?

Peter Michalko: „Eu nu aș fi de acord cu constatarea că oamenii de rând nu ar fi pe partea integrării europene sau a vectorului european. Ce este poate important este să cunoască mai bine ce înseamnă acest lucru și în ce mod poate să îmbunătățească viețile lor dezvoltarea Republicii Moldova bazată pe cooperare și relații cu UE.

Calitatea standardelor europene nu este pusă în discuție de majoritatea populației, nu este văzută ca ceva ce nu ar exista. Acum chiar prin aceste instrumente pe care le avem, Acordul de Asociere și asistența din partea UE, poate atât Republica Moldova pe ansamblu, cât și cetățenii ei să ajungă la un nivel al standardelor europene. Asta cere multe eforturi, multă muncă, dar sunt alte țări care au trecut acest drum și Republica Moldova are toate instrumentele care să poată avea același succes.”

Europa Liberă: Vreau să discutăm și despre reglementarea transnistreană. Dvs. cunoașteți foarte bine subiectul, ați lucrat anterior în acest domeniu. Întâlniri în formatul 5+2 nu mai au loc de mai bine de un an. Ce se întâmplă? Putem vorbi despre un nou blocaj în reglementarea transnistreană?

Peter Michalko: „UE participă la procesul de reglementare în formatul 5+2 pe care îl susținem ca observatori. Suntem foarte activi și vrem să vedem progresul în ceea ce privește și îndeplinirea acestor angajamente care au fost definite anul trecut sub președinția germană a OSCE-ului, iar lucrul a fost continuat sub președinția actuală a Austriei în OSCE. Ne dorim să vedem reînnoirea procesului în formatul 5+2.

În același timp, vrem să continuăm să fim activi în susținerea măsurilor pentru întărirea încrederii dintre cele două maluri ale Nistrului, pentru că aceasta este o cale prin care și viețile oamenilor de pe cele două maluri pot să fie îmbunătățite. Și sperăm că și condițiile, atmosfera pentru a ajunge la o reglementare transnistreană vor fi mai pozitive.

Sigur că aici este valabilă formula la care au ajuns țările-membre ale OSCE și care a fost confirmată în multe declarații comune ministeriale care spune că reglementarea trebuie să fie făcută pe baza integrității teritoriale și suveranității Republicii Moldova, cu un statut special pentru Transnistria.”

Europa Liberă: Dvs. vedeți o soluționare rapidă pentru conflictul transnistrean?

Peter Michalko: „Procesul de soluționare deja a luat foarte mulți ani și cred că toți participanții ar trebui să susțină progresul pentru a putea ajunge la o reglementare. Pentru că este ceva ce poate să aducă o contribuție pozitivă la securitatea regională, dar și în viețile oamenilor care sunt afectați de existența acestui diferend.”

Europa Liberă: Formula în care va fi reglementarea contează?

Peter Michalko: „Am spus deja că formula există, doar trebuie să fie aplicată.”

Europa Liberă: Domnule Ambasador, pe final vreau să vă întreb: acum, la început de mandat, cum ați vedea relația cu Republica Moldova atunci când veți încheia mandatul?

Peter Michalko: „Știu că la sfârșitul mandatului veți veni la mine cu răspunsul la această întrebare.

Eu sincer vreau să avem relațiile între UE și Republica Moldova dezvoltate într-un fel în care toată lumea să vadă cât de importante sunt, să vadă câte succese s-au înregistrat, că s-a îmbunătățit și viața oamenilor, s-a dezvoltat societatea și a crescut economia și în general calitatea vieții oamenilor în Republica Moldova. Asta cred că este ce poate un ambasador să-și dorească să vadă la sfârșitul mandatului său.”

XS
SM
MD
LG