Linkuri accesibilitate

Sergiu Armașu: „Odată și odată primarii vor avea mâinile dezlegate”


Sergiu Armașu
Sergiu Armașu

În dialog cu primarul de la Ialoveni, despre bugetele locale și nevoia descentralizării.

Descentralizarea Fondului rutier a fost o mană cerească pentru foarte multe localități, care n- au avut intervenții la întreținerea drumurilor de la independență încoace. In ultimul an, pentru prima dată s-a resimțit că banul, atunci când urmează competența, lucrurile se schimbă, spune primarul de Ialoveni, Sergiu Armașu. Dar asa cum constată edilul adevărata descentralizare întârzie.

Interviu cu Sergiu Armașu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:37 0:00
Link direct

Sergiu Armașu: „Niciodată n-a fost repartizat fondul rutier pentru autoritățile publice locale; acum avem această oportunitate și fiecare primar în parte poate să-și utilizeze fondul rutier acolo unde este prima necesitate. Acesta este un pas foarte bun și ar fi bine să fie mai multe exemple de acestea.”

Europa Liberă: Dar primarii ziceau că sunt cu mâinile legate atunci când e vorba să administreze mijloacele financiare, în primul rând, că sunt foarte puține, în al doilea rând, că totuși revine centrului această obligațiune, există veriga a doua – raionul – care repartizează finanțele pentru primării?

Sergiu Armașu: „Păi, eu aici chiar aș menționa: noi anul acesta am rămas fără trei milioane de lei, Primăria orașului Ialoveni. Care-i cauza? O căutăm.”

Europa Liberă: De ce?

Sergiu Armașu: „M-am cerut în audiență la dl ministru al Finanțelor pentru a clarifica această situație.”

Europa Liberă: Dl Armașu?

Când o localitate a rămas fără o asemenea sursă financiară este grav...

Sergiu Armașu: „Da. Eu nu știu din ce considerente. Știți, la noi e cel mai ușor de a arunca piatra în grădina altuia. Eu nu doresc să arunc piatra în grădina nimănui, dar atunci când o localitate a rămas fără o asemenea sursă financiară este grav. Pe moment noi încă nu avem o claritate. Sper că atât Consiliul raional, cât și autoritățile publice centrale se vor autosesiza și vor interveni pentru a soluționa problema. Am fost informat că se vor implica și se vor strădui să soluționeze, dar o să fie foarte greu. Eu trebuie să mă implic în numele tuturor. Păi bine, nu suferă primarul, în cele din urmă, suferă locuitorii și indiferent care, că aici nu se pune problema că-i fracțiunea X sau Y. Oameni buni, suferă toate partidele, fiindcă acei care au votat un partid, unul, altul sau altul, aceia tot suferă. Și asta noi nu vrem s-o înțelegem. Probabil că asta este problema cea mai mare a noastră. Noi nu trebuie să ne divizăm. Când este vorba de omul simplu de la țară, iată aici trebuie să lăsăm toate ambițiile și să mergem pe o singură cale – calea care duce la îmbunătățirea situației în localități. Atâta timp cât o să avem birocratismul acesta, nu știu, dar asta iarăși este o problemă mai mult politică! Eu vă dau un singur exemplu: noi Biblioteca orășenească „Petru Ștefănucă” o întreținem din veniturile proprii. O primărie întreține o bibliotecă, dar ea nu-i numai orășenească, că la Biblioteca orășenească „Petru Ștefănucă” vin copii și vizitatori, oameni care vor să se documenteze, să vină să citească o carte care anume este aici la bibliotecă, vin din tot raionul. Și această problemă ar fi bine s-o ia în calcul autoritățile centrale și de nivelul doi, fiindcă o singură primărie chiar nu s-ar putea descurca; este greu.”

Europa Liberă: O adevărată descentralizare ce ar însemna, în opinia Dvs., dacă s-ar produce la modul cel mai serios?

Noi suntem pe calea descentralizării, noi luptăm...

Sergiu Armașu: „Noi suntem pe calea descentralizării, noi luptăm, am avut câteva ședințe și la Congresul Autorităților Publice Locale, am avut întâlniri și cu autoritățile centrale și anume se discută problemele în ceea ce ține de descentralizare. Este o problemă mai complicată, dar poate nu sunt toți gata ca să ia o asemenea decizie, dar odată și odată oricum o să ia decizia aceasta și primarii vor avea mâinile dezlegate.”

Europa Liberă: Pentru că menținerea verticalității puterii e în dezavantajul și al celor care guvernează, și al celor de jos.

Sergiu Armașu: „Da. Și drept exemplu poate servi un proiect pe care îl avem. Noi, dacă am întârziat cu transferul unei sume de bani pentru contribuția necesară în cadrul proiectului, atunci noi suntem excluși din competiția respectivă. Până acum avem probleme mari; trezoreria nu primea, avea anumite zile, veniți mâine, veniți poimâine și iată anume dublarea la funcțiile acestea probabil că și duce la probleme.”

Europa Liberă: Dvs. nu aveți apartenență politică?

Sergiu Armașu: „Eu până când nu am apartenență politică, poate și o să fie momentul când se vor face lucruri frumoase, lucruri bune și o să ader la un partid care într-adevăr merită că au făcut lucruri și s-au făcut pentru întreaga societate și înșiși locuitorii apreciază acest lucru. Și atunci evident că eu o să mă consult cu cetățenii, nu o să pot să iau o decizie de unul singur...”

Europa Liberă: Dar asta vă avantajează sau vă dezavantajează că nu sunteți membru al unui partid?

De ce noi ar trebui 30 de milioane de lei să le pierdem anual?

Sergiu Armașu: „Mă dezavantajează, fiindcă sunt multe probleme pe care eu nu pot să le rezolv, oricum trebuie să mă adresez către partidele care astăzi sunt la guvernare. Dar asta este situația, noi dorim sau nu dorim, oricum trebuie să batem la ușă. Asta orice primar o s-o facă. Eu sunt de părerea că, dacă un primar și-a luat mandatul pe patru ani, politica trebuie să fie lăsată la o parte. Noi avem o problemă cu ruta Chișinău-Ialoveni. În jur de un buget anual pe care îl are Ialoveniul plătește impozitul pe salarizare. Iată a fost un proiect de lege, nu l-au votat acum în Parlament. Bine, poate nu este convenabil pentru unele localități, dar pentru Ialoveni este. De ce noi ar trebui 30 de milioane de lei să le pierdem anual? Dar de ce Chișinăul n-ar putea să extindă ruta de troleibuz, de exemplu, și de ce legislația internațională prevede ca impozitele din salarizare să se achite la locul de trai, dar nu la locul de muncă? Fiindcă în cele din urmă cetățeanul cere prestarea serviciilor de la locul de trai, dar nu la locul de muncă.”

Impozitele din salarizare trebuie să se achite la locul de trai, nu la locul de muncă...

Europa Liberă: Deci, Dvs. insistați pe rezolvarea acestei probleme cum?

Sergiu Armașu: „Păi, eu și am insistat…”

Europa Liberă: Cum?

Sergiu Armașu: „Noi am abordat această problemă prin intermediul CALM-ului, am înaintat…”

Europa Liberă: Și cum ar trebui să fie rezolvată?

Sergiu Armașu: „Pentru Ialoveni, pentru Strășeni, pentru Anenii Noi, deci din toate acele localități care sunt în apropierea Chișinăului majoritatea populației activează în municipiul Chișinău. Evident că-s salariile mai mari, dar impozitul care revine, el rămân acolo la locul de muncă, dar nu la locul de trai.”

Europa Liberă: Și Dvs. insistați pe ideea că acest impozit trebuie să vină un pușculița administrație locale?

Sergiu Armașu: „Eu și acum insist.”

Europa Liberă: Adică la Primăria Ialoveni?

Sergiu Armașu: „Da. În caz contrar, cereți servicii de acolo de unde munciți.”

Europa Liberă: Un an electoral afectează cumva activitatea administrației publice locale?

Sergiu Armașu: „Da. Ne ia din timp și nu putem să realizăm poate tot ce ne-am pus în gând sau ne-am planificat în decursul acestei perioade.”

XS
SM
MD
LG