Linkuri accesibilitate

Cum să nu dea România cu oiștea-n gard: ce soluție are Iohannis


Preşedintele român Klaus Iohannis
Preşedintele român Klaus Iohannis

Președintele român a sugerat că el nu a criticat propunerea în sine, ci faptul că prim-ministra și liderul PSD au fost în Israel fără să se consulte cu el și că s-au trezit vorbind despre mutarea ambasadei.

Președintele Klaus Iohannis a ținut să spună azi apăsat că România „face parte cu adevărat din Uniunea Europeană” și că, în acest sens, dorește o integrare „tot mai solidă”. Aflat la Sofia, pentru reuniunea informală a șefilor de stat și de guvern din Uniunea Europeană, președintele român a vorbit mai relaxat despre conflictul recent cu guvernul pe tema Ambasadei României din Israel: șefa guvernului Viorica Dăncilă și majoritatea parlamentară ar vrea să mute această ambasadă la Ierusalim, urmând exemplul Statelor Unite, în vreme ce Klaus Iohannis s-a opus până acum invocând rezoluțiile ONU și deciziile Bruxelles-ului.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:32 0:00
Link direct

Întrebat cum va fi rezolvat acest diferend, Klaus Iohannis a răspuns că „nu vrea să cadă în extrema cealaltă” și că, în mod evident, va discuta cu reprezentanții guvernului despre această propunere, dar că „aceste discuții trebuie să se desfășoare în România, între noi, cu specialiști, și nu în fața publicului global”. Președintele român a mai sugerat că el nu a criticat propunerea în sine, ci faptul că premierul și liderul PSD au fost în Israel fără să se consulte cu el și că s-au trezit vorbind despre mutarea ambasadei: „așa ceva nu se face”, a mai declarat Klaus Iohannis, precizând că este de acord „să fie luate în considerare toate aspectele”.

Șeful statului a amintit însă că, indiferent ce decizie se va lua, el va avea „ultimul cuvânt”, fiindcă potrivit Constituției, „președintele veghează la buna funcționare a autorităților publice”. A veghea, a lămurit Klaus Iohannis „nu este o stare pasivă”, de aceea nu poate doar să privească până ce România dă „cu oiștea în gard”. Tonul președintelui român a rămas critic față de PSD și premierul Viorica Dăncilă, căreia continua să-i ceară demisia, dar discursul său pare ușor conciliant.

în vreme ce președintele a plecat la Sofia la reuniunea Consiliului European, consilierul său de politică externă, Bogdan Aurescu, a fost trimis la Washington pentru a lămuri eventualele semne de întrebare ale administrației americane...

De altfel, pentru a nu-i da apă la moară lui Liviu Dragnea - șeful PSD, care a vorbit de atitudinea anti-americană a președintelui - Klaus Iohannis a spus apăsat că politica externă a României se bazează pe trei piloni: parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii, apartenența la NATO și apartenența la Uniunea Europeană. Această ordine din enumerare nu este întâmplătoare. De altfel, în vreme ce președintele a plecat la Sofia la reuniunea Consiliului European, consilierul său de politică externă, Bogdan Aurescu, a fost trimis la Washington pentru a lămuri eventualele semne de întrebare ale administrației americane legate de divergențele apărute la București în legătură cu mutarea Ambasadei României la Ierusalim, așa cum probabil și-ar dori oficialii Statelor Unite.

Din comunicatele oficiale nu rezultă că la întrevederea pe care a avut-o consilierul președintelui Iohannis cu responsabilul american pentru afaceri europene și asiatice, Wess Mitchel, ar fi fost ridicată și chestiunea Ambasadei României din Israel. Totuși, a fost vorba despre „o discuție aprofundată” legată de parteneriatul strategic dintre România și Statele Unite, unde ar fi putut fi încadrată și această temă. Pe de altă parte, pregătirile pentru summitul NATO din iulie și summitul Inițiativei celor trei mări care va avea loc la București, în septembrie, au fost subiectele centrale.

Cu toate că la reuniunea șefilor de stat și de guvern ai Uniunii Europene din Sofia, falia discursivă Washington-Bruxelles a părut să se adâncească, președintele României a declarat că îi „displace profund” că există persoane care „încearcă să inducă ideea că trebuie să alegem, cică, între Statele Unite și Europa”. Klaus Iohannis vrea așadar să demonstreze că deși România a avut mereu ca prioritate de politică externă axa București-Washington, țara este profund proeuropeană, fiindcă una nu o exclude pe cealaltă.

XS
SM
MD
LG