De câteva zile, în R. Moldova activează două guverne, unul condus de Pavel Filip și altul de Maia Sandu, iar lucrurile rămân în continuare tensionate. Care ar trebui să fie comportamentul polițiștilor în ierarhia sistemului polițienesc, în care chiar și un șef, are alt șef? La aceasta și alte întrebări răspunde Ion Bucur, colonel (în rezervă) de poliție.
Europa Liberă: Pentru că se menține această dualitate a puterii pe parcursul unei săptămâni, care ar trebui să fie comportamentul polițistului în asemenea situație?
Ion Bucur: „În așa situație, polițiștii sunt puși nu chiar bine, fiindcă poliția are sarcina, în primul rând, de a asigura ordinea și liniștea în societate. Asta-i sarcina de bază, indiferent ce partid este la putere, ce Guvern. Poliția trebuie să se conformeze cerințelor Legii Fundamentale, ale Constituției și ale Legii cu privire la poliție.”
Europa Liberă: Dar polițiștii au superiori.
Ion Bucur: „Desigur, desigur, polițiștii au superiori și execută acele ordine pe care le dau superiorii, dar vreau să vă zic că sunt foarte mulți polițiști care respectă legea. Eu cunosc foarte mulți polițiști care, într-adevăr, merită și ei sunt bucuroși că activează în cadrul organelor de drept, în poliție, dar sunt impuși de superiori pentru a executa acele ordine, uneori chiar nelegitime.”
Europa Liberă: Mai multe edificii de stat, mai multe instituții sunt așa-zis „ocrotite” de către simplii cetățeni. Asta înseamnă că nu există suficientă forță în instituțiile statului ca să asigure această ordine?
Ion Bucur: „Instituțiile de stat, inclusiv Președinția, Parlamentul și Guvernul sunt asigurate de servicii speciale. Și vreau să zic că sunt forțe asigurate și mai mult ca atât, ele sunt dotate cu tehnică performantă etc., dar acești cetățeni – îi vedeți și Dvs. – sunt niște băbuțe, sunt niște persoane care-s vai de dânsele, vin, îi aduc, nu știu cum este organizat acolo, fiindcă aceste persoane eu cred că apără interesele cuiva.”
Europa Liberă: Pentru duminică au anunțat atât Maia Sandu, cât și Igor Dodon că cheamă lumea la un marș al poporului, nu se știe care va fi comportamentul simpatizanților Partidului Democrat. În situația asta, când două tabere se luptă pe diferite baricade, ce face omul legii?
Ion Bucur: „În primul rând, este Legea cu privire la întruniri unde este stipulat că cei care organizează așa manifestări își asumă o responsabilitate pentru organizarea acestor manifestări, ca ele să fie pașnice și să nu fie violență, dar există și provocatori, e știut faptul că sunt infiltrați felurite persoane care…”
Europa Liberă: Cine le infiltrează?
Ion Bucur: „Acele persoane sunt infiltrate de partide, aș spune eu așa, oponenții infiltrează aceste persoane pentru a destabiliza situația sau a provoca, în primul rând pe jurnaliști îi provoacă. Asta-i cel mai simplu, ca să provoci un jurnalist și să atragi atenția că, uitați-vă, în mulțime nu sunt acele persoane simple care vin, dar sunt persoane agresive, sunt predispuse de a săvârși vreo acțiune/ inacțiune etc.”
Europa Liberă: Pe imaginea poliției o pată mare a rămas după evenimentele din aprilie 2009. Atunci s-a compromis imaginea poliției?
Ion Bucur: „Daaa… Vreau să vă zic că pe atunci activam și eu, cu regret că am avut și un caz de deces atunci, dar ciocnirile acestea între manifestanți… poliția are sarcina în primul rând ca să se desfășoare toate manifestările pașnic și să fie libere. Trebuie să depisteze acele persoane care sunt predispuse de a săvârși așa acțiuni și să le izoleze din mulțime, dar trebuie să le cunoască din timp. Și eu sper și sunt sigur că organele de poliție cunosc așa persoane.”
Europa Liberă: Eu am auzit că în anumite cazuri chiar superiorii au acceptat ca polițiștii să rămână indiferenți, să lase să decurgă evenimentele nu în folosul cetățeanului.
Ion Bucur: „Știți, dacă se întâmplă… Dacă sunt așa superiori și organizează așa activitatea ca poliția în cadrul activității sale să facă o inacțiune sau să nu asigure ordinea cetățeanului, evident că acești conducători trebuie să răspundă conform legii, dar la momentul de față în cadrul Ministerului de Interne foarte mulți activează colaboratori de poliție care sunt copiii foștilor colaboratori, care la momentul actual părinții sunt la pensia meritată. Sunt foarte mulți și ei cunosc toate momentele acestea și eu nu cred că toți polițiștii sunt predispuși la inacțiune. Eu gândesc că totuși poliția este și poate să asigure ordinea și liniștea în societate, asta-i sarcina de bază a poliției.”
Europa Liberă: Când au loc aceste evenimente care întrunesc mii, zeci de mii de cetățeni, în rândul lor pot fi văzuți oameni care poartă uniforme și ei nu neapărat reprezintă instituția de drept.
Ion Bucur: „Da, mai ales în ultimele zile foarte multe astfel de persoane am văzut și eu, în uniformă, diferită uniformă. Unii zic că-s veterani de la conflict (conflictul armat de pe Nistru, din 1992 - n.r.). Păi, noi suntem mulți veterani de la conflict, dar ar trebui…”
Europa Liberă: Și Dvs. ați participat la tragicul conflict armat de la Nistru din ‘92?
Ion Bucur: „Da, desigur, am fost și eu, fiindcă trebuia să apărăm țara atunci și am fost...”
Europa Liberă: Faptul că nu sunt puțini ăștia care poartă uniformele, cum să se orienteze cetățeanul când e multă lume?
Ion Bucur: „E foarte greu. Vreau să vă zic că, ținând cont că foarte multe asociații s-au format de veterani la noi, dacă îs mai mult de 43 cred că, îs foarte multe, asta…”
Europa Liberă: Și ei apără interese diferite, ținând cont de culoarea politică a celui pe care îl slujesc?
Ion Bucur: „Da, sunt de acord cu Dvs. Ar trebui acești veterani să fim o forță unică pentru a apăra liniștea în societate și să fim suportul poliției noi ca veterani, dar cu regret, societatea este divizată după culorile politice.”
Europa Liberă: După însemnele acestea de pe uniformă, cum îi deosebim noi, cine este adevăratul polițist și cine este cel care se preface a fi polițist?
Ion Bucur: „Vreau să vă zic, carabinierii au uniforma lor, polițiștii au uniforma lor, mai mult ca atât, poliția este foarte bine dotată la momentul de față și ei se deosebesc în comparație cu aceste…”
Europa Liberă: Simplul cetățean cum poate el să știe cine e adevăratul polițist?
Ion Bucur: „Da, pentru simplul cetățean când îi vede pe toți în uniformă, pentru simplul cetățean evident că-i foarte greu să-i deosebească pe polițiști și pe aceste persoane, foști colaboratori sau veterani...”
Europa Liberă: Care au îmbrăcat uniforma...
Ion Bucur: „Da, evident, aceasta e o problemă la momentul actual și trebuie să recunoaștem că cetățeanul de rând nu poate face diferența. Eu totuși sper că organele de poliție, chiar și pe duminică cum sunt planificate aceste manifestări, sper ca din timp pe dânșii să-i pregătească, fiindcă la așa manifestații, credeți-mă, sunt mobilizate mai multe forțe, fiindcă e imposibil, nu se știe câți cetățeni vor fi și pentru a reacționa prompt la orice contravenție, mai știu eu, din partea cetățenilor, organele de poliție se pregătesc din timp, au și grupe documentare, au și persoane care nemijlocit trebuie să depisteze aceste persoane care sunt predispuse de a săvârși aceste contravenții etc. Sper și cred că ei vor face aceasta, fiindcă asta este menirea polițistului.”
Europa Liberă: Cică deseori sunt folosiți și sportivi, ăștia care își arată mușchii, ca să provoace?
Foarte bine ar fi dacă sportivii ăștia ne-ar apăra țara pe plan internațional la diverse probe competiți...
Ion Bucur: „Foarte bine ar fi dacă sportivii ăștia ne-ar apăra țara pe plan internațional la diverse probe sportive, atât la campionate mondiale, europene și Jocurile Olimpice – iată menirea sportivilor noștri! Dar, cu regret, unele forțe politice îi folosesc și pe aceștia.”
Europa Liberă: Ca fost angajat al Ministerului de Interne, ce mesaj aveți pentru cei care astăzi reprezintă efectivul MAI și care vor fi chemați duminică să asigure ordinea publică?
Ion Bucur: „Să ne ferească Domnul să nu fie ca în 2009, în aprilie. Să nu avem ciocniri, să nu avem violență, să nu avem tragedii, fiindcă noi suntem o țară pașnică. Peste tot locul zic că suntem niște oameni buni, de aceea eu sper că manifestarea de duminică se va desfășura în cadrul legal.”
Europa Liberă: Deseori, mulțimea scandează: „Poliția e cu noi!”
Ion Bucur: „Foarte des scandează, fiindcă mulțimea cere susținerea poliției, evident, și poliția trebuie să cunoaștem că e pilonul de bază în societate la momentul de față.”
Europa Liberă: Polițistul tot are în față o dilemă - ascultă vocea poporului, pentru că el este chemat să apere interesele cetățeanului sau ascultă ordinul venit de sus?
Ion Bucur: „Polițistul evident că ascultă ordinul superiorului, polițistul singur, dar eu sper foarte mult că duminică să dea Domnul să se desfășoare o manifestare în cadrul legal, pașnic, desigur.”