Linkuri accesibilitate

Ministrul israelian al Apărării spune că țara sa este pregătită să „ia măsuri militare împotriva Iranului”


Petrolierul Mercer Street, 3 august, 2021

Ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a declarat pe 5 august că țara sa este pregătită să „ia măsuri militare împotriva Iranului”.

Israelul, Statele Unite și Marea Britanie au acuzat Iranul de implicarea în atacul din 29 iulie în Golful Oman împotriva petrolierului Mercer Street, sub pavilion liberian, deținut de Japonia și administrat de compania Zodiac Maritime, deținută de Israel. Nici o țară nu a furnizat însă dovezi în susținerea acuzațiilor lor.

Iranul a negat orice implicare în atac, despre care Statele Unite au spus că ar fi fost efectuat de o dronă fără pilot.

Atacul a ucis un britanic și un român, membri ai echipajului.

„Suntem într-un moment în care trebuie să luăm măsuri militare împotriva Iranului”, a spus Gantz. „Lumea trebuie să ia măsuri împotriva Iranului acum”, a conchis oficialul.

Într-o scrisoare adresată Consiliului de Securitate al ONU, responsabilul cu afaceri al Iranului la New York a numit Israelul „principala sursă de instabilitate și nesiguranță din Orientul Mijlociu și de mai bine de șapte decenii”.

Tensiunile au crescut în Golful Persic și Golful Oman de când Statele Unite au reintrodus sancțiuni asupra Iranului după ce s-au retras unilateral din acordul nuclear din 2015 încheiat de Teheran cu cele 5 puteri ale lumii în baza căruia erau ridicate sancțiuni internaționale împotriva Iranului pentru ca acesta să își reducă activitatea nucleară și să permită accesul inspectorilor ONU la instalațiile sale nucleare.

Israelul se opune eforturilor internaționale și pare dornic să trimită un mesaj dur noului președinte iranian Ebrahim Raisi și liderului spiritual suprem Ali Khamenei.

Avioane de război israeliene au lovit ținte în sudul Libanului noaptea trecută ca replică la un atac cu rachete lansat din aceasta zonă împotriva teritoriului israelian, acesta fiind primul bombardament aerian israelian împotriva unor ținte de pe teritoriul libanez, din 2006.

Secretarul de stat American, Antony Blinken, a spus pe 2 august, la fel ca și Londra, că va exista un răspuns colectiv la atacul împotriva petrolierului Mercer Street.

Teheranul replicase că va răspunde rapid la orice amenințare la adresa securității sale.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG