Linkuri accesibilitate

Iurie Ciocan: „Un referendum consultativ poartă un caracter de opinie publică”


Alegerile din 24 februarie, secția de votare din Prepelița, Sângerei
Alegerile din 24 februarie, secția de votare din Prepelița, Sângerei

Opinia membrului CEC pe marginea inițiativei premierului în exercițiu Pavel Filip de a organiza un eventual scrutin anticipat în baza rezultatelor consultării populare din 24 februarie.

Premierul Pavel Filip, tot el şi președinte al fracțiunii parlamentare a PDM, a declarat într-un interviu acordat portalului Tribuna că „dacă vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, ele trebuie să se desfășoare așa cum au votat cetățenii țării la referendumul consultativ din 24 februarie, adică să fie aleși 61 de deputați, nu 101”. Ce şanse ar avea o asemenea iniţiativă?

Interviu cu membrul CEC Iurie Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:13 0:00
Link direct


Europa Liberă: Dle Ciocan, a fost un referendum consultativ la 24 februarie. Din cauza imposibilității creării guvernării, el a intrat cumva într-un con de umbră, dar, iată, liderul fracțiunii democraților în noul Parlament scoate subiectul la vedere, zice că următorul Parlament, dacă va fi ales în condiții de urgență, adică în anticipate, va trebui să aibă 61 de mandate, și nu 101. Din punctul dvs. de vedere – al CEC-ului, al experților care ați desfășurat referendumul –, ce consecințe trebuie, poate avea acest referendum?

Iurie Ciocan
Iurie Ciocan

Iurie Ciocan: „Din prima țin să menționez că nu pot vorbi în numele CEC, o să vă dau un punct de vedere personal în cazul dat. Nu cred că aceste două chestii – negocierile privind formarea unei majorități care ar emana un Guvern și rezultatele unui referendum – trebuie puse într-un coș, sunt chestiuni absolut separate. Rezultatele alegerilor au fost confirmate de către Curtea Constituțională și validate mandatele deputaților, și aici este un fapt decis, ferm și cert spre executare, pe când rezultatele, chiar și confirmare de către Curtea Constituțională a unui referendum consultativ, poartă un caracter de opinie publică, deci pentru viitorii legiuitori, care pot să-și întemeieze inițiativele legislative, inclusiv de modificare a Constituției, pe rezultatele acestui referendum.

Asta înseamnă că rezultatele acestui referendum nu produc efecte imediate juridice, nu s-a modificat Constituția prin diminuarea numărului de membri în Parlament, ori prin scrierea unei clauze de revocare a deputaților în anumite condiții. Aceste lucruri urmează încă, dacă va fi voința politică necesară, să fie transcrise sub formă de proiecte de modificare a Constituției, trecute toate procedurile legislative stabilite, inclusiv pauza cea de șase luni pentru chibzuirea asupra necesității, oportunității modificării Constituției, ulterior, după modificare, dacă asta va avea loc, se va aplica deja regula nouă. Asta-i partea teoretică a problemei.”

Europa Liberă: Dar partea tehnică, cât de clară este voința poporului după acest referendum, Dvs. puteți spune că populația Republicii Moldova preferă porumb fiert, și nu porumb copt?

Iurie Ciocan: „Ca și persoană implicată în procesul alegerilor, am văzut rezultatele acestor alegeri și rezultatul referendumului, dacă vorbim despre referendum, pentru mine opinia celor care au participat la alegeri este clară: cetățenii își doresc un Parlament cu un număr mai mic de deputați, asta arată consultarea publică făcută în cadrul referendumului consultativ.”

Europa Liberă: Și democrații vor s-o prezinte această voință ca o sabie a lui Damocles care stă deasupra parlamentarilor, dar înțeleg eu că ei trebuie, așa cum spuneți Dvs., să elaboreze o lege, un cu totul alt mecanism de alegere a Parlamentului?

Referendumul consultativ vine cu o opinie a alegătorilor, și nu este obligatoriu spre executare...

Iurie Ciocan: „Eu nu aș vrea să derapez în aria comentariilor politice ori dezbaterilor vizavi de cine și ce arme are în cadrul negocierilor privind formarea majorității parlamentare, dar procedura este una certă – referendumul consultativ vine cu o opinie a alegătorilor, și nu cu o putere a unui lucru judecat, care este obligatoriu spre executare.”

Europa Liberă: Chiar dacă nu discutăm condiționalul cu oameni serioși, eu totuși vreau să vă întreb: dacă ar schimba modalitatea de alegere a parlamentarilor, pe dvs., cei de la CEC, în ce mod v-ar afecta, v-ar interesa?

Iurie Ciocan: „Comisia Electorală Centrală, știți Dvs. bine, este un organ tehnic. Deci, noi avem legea în mână, pe care o implementăm. Dacă scrie în Codul Electoral o anumită formă și o anumită procedură, așa este ea executată de către organele electorale în toată ierarhia sa.”

Europa Liberă: Adică contează să aveți bani și?...

Iurie Ciocan: „În primul rând, contează să avem o lege clară scrisă, ce și cum urmează să fie făcut și, respectiv, finanțele, nu în ultimul rând.”

Europa Liberă: Pentru anticipate de unde s-ar lua bani?

Iurie Ciocan: „Doar din buget, din altă parte decât din buget activitatea electorală nu poate fi finanțată.”

Europa Liberă: Care ar însemna aceleași 40 de milioane?

Iurie Ciocan: „E o cifră prea romantică, 40 (de milioane). Vreau să vă atrag atenția că ultimele alegeri parlamentare au fost bugetate 100 de milioane de lei.”

XS
SM
MD
LG