Linkuri accesibilitate

Jurnaliștii moldoveni „interziși” în Rusia ar fi în companie bună: CNN, BBC, Stephen Colbert...


Stephen Colbert și Evelyn McGee-Colbert sosind la gala Premiilor Emmy de la Los Angeles, în septembrie 2022. La ora aceea, celebrul comedian TV american se afla deja de câteva luni pe lista americanilor interziși în Rusia. (AP Photo/Jae C. Hong)
Stephen Colbert și Evelyn McGee-Colbert sosind la gala Premiilor Emmy de la Los Angeles, în septembrie 2022. La ora aceea, celebrul comedian TV american se afla deja de câteva luni pe lista americanilor interziși în Rusia. (AP Photo/Jae C. Hong)

Un jurnalist influent rus apropiat Kremlinului a sugerat luni că Moscova ar putea revoca acreditarea jurnaliștilor moldoveni în Rusia după ce Chișinăul a cerut blocarea a numeroase surse de informații rusești care ar dezinforma în scopuri politice.

Chiar dacă informații preliminare arată că nu sunt jurnaliști moldoveni acreditați în Rusia, care să fie atinși de posibile sancțiuni, dacă ei se vor găsi, totuși, se vor alătura unei liste lungi și ilustre, care cuprinde multe stele ale presei din SUA sau Marea Britanie.

În luna mai, 2023 Kremlinul a publicat o listă de 500 de americani care nu au voie să intre în Rusia, ca răspuns la sancțiunile americane din cauza invadării Ucrainei. Printre ei, trei stele ale comediei TV: moderatorii de Late Night Shows Jimmy Kimmel (televiziunea ABC), Stephen Colbert (CBS) sau Seth Meyers (NBC).

Interzise au fost tot atunci și moderatoarele de la CNN Erin Burnett și Rachel Maddow, dar și fostul președinte SUA Barack Obama.

CNN spunea, la vremea aceea, că pe lista „aiuritoare” a Rusiei deja se aflau alți ziariști de marcă din redacția sa, ca Nick Paton Walsh (șeful secției internaționale), Bianna Golodryga (analist senior pentru afaceri globale) sau corespondentul Timothy Naftali.

În august 2023, Rusia a „interzis” o serie de jurnaliști britanici, cum ar fi corespondenții Guardian Julian Borger și Daniel Boffey, ca și moderatori cunoscuți de la BBC și Daily Telegraph.

Moldoveni deja „pedepsiți”

R. Moldova a anunțat în ultimele zile măsuri restrictive împotriva mai multor posturi de televiziune afiliate unor oligarhi moldoveni fugari, dar și a peste 30 de site-uri rusești care ar dezinforma în scopul influențării alegerilor locale de la 5 noiembrie. Rusia a răspuns cu acuzații de „rusofobie” și încălcare a libertății presei, amenințând cu represalii încă vagi.

Mai devreme, la începutul lunii octombrie, autoritățile de la Moscova le-au interzis accesul în Rusia președintei Consiliului Audiovizualului din R. Moldova, Liliana Vițu, și jurnalistului Mihail Sirkeli, fondatorul și administratorul portalului de știri Nokta de la Comrat, ca răspuns la expulzarea șefului Sputnik Moldova, Vitali Denisov.

Petru Macovei, director executiv al Asociației Presei Independente (API), ajunsese chiar mai înainte, în vară, pe o listă de moldoveni „interziși” în Rusia, fiind singurul cu legături cu presa printre vreo 20 de miniștri și diplomați.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG