Linkuri accesibilitate

Kremlinul și războiul electronic din alegerile prezidențiale americane


Culorile drapelului Rusiei proiectate pe emblema Twitter.
Culorile drapelului Rusiei proiectate pe emblema Twitter.

O analiză Daily Beast rezumată de Sorin Șerb

Kevin Poulsen scrie în paginile cotidianului „„Daily Beast”” că, în ziua votului prezidențial în Statele Unite, adică pe 8 noiembrie 2016, hackerii ruși au declanșat pe Twitter un efort final pentru alegerea lui Donald Trump. „Votăm Trump să ne salvăm de Noua Ordine! E timpul să facem America mare din nou,” se scria într-un mesaj. ”Ultima șansă să scăpăm de Regina Întunericului! Votați Trump”, spunea alt mesaj și el partajat peTwitter.

Pentru ca atacul să fie eficient au fost folosite pagini cu o mare audiență sau conturi fictive înregistrate cu ani înainte cu fotografii furate și informații prefabricate. Articolul publicat de „„Daily Beast”” susține chiar că ar fi tipic pentru agenții Kremlinului să înregistreze nenumărate conturi cu ani ( în cazul acesta încă din 2009) pentru a le reactiva în preajma unor evenimente-cheie. Aceste conturi și-au pasat și au repostat mesaje în care-l lăudau pe Trump și-i discreditau contracandidatul.

Articolul citează o analiză făcută mesajelor de pe Twitter pe parcursul a 33 de ore, în perioada 7-9 noiembrie anul trecut, așa cum au fost ele colectate de analistul de date Chris Albon care s-a folosit de cuvintele-cheie Trump și Clinton pentru a filtra datele. Pachetul de date selectate conform acestui algoritm de căutare cuprinde 6,5 milioane de mesaje. Filtrând cei peste 2700 de utilizatori identificați de Twitter drept trolli ruși au fost descoperite 80 de conturi care au făcut o intensă propagandă în ziua alegerilor și a fost reconstituită strategia folosită de aceștia, la ordinele președintelui Putin, după cum se crede, de-a lungul lunilor premergătoare votului. În urma cercetării întreprinse de serviciile secrete americane și a audierilor din Congresul american, s-a stabilit că Kremlinul ar fi folosit hackeri din GRU, adică serviciul secret al armatei ruse, pentru a fura documente și corespondența electronică a staffului de campanie al lui Hillary Clinton și a Comitetului Național Democratic. Aceste informații au apărut, ca un făcut pe Wikileaks, au ajuns pe masa jurnaliștilor sau au fost postate direct pe web. S-a lucrat zi și noapte în cadrul Agenției de cercetare a Internetului din Sankt Petersburg pentru intensificarea criticilor la adresa lui Clinton, pentru răspândirea de informații false și chiar pentru organizarea unor manifestații de protest pe pământ american. În lunile de dinaintea alegerilor, de pildă, agenții Kremlinului ar fi organizat folosindu-se de contul MarchForTrump și de pagina de Facebook legată de acest cont Being Patriotic, manifestații pentru Trump. S-au folosit chiar de un hotline pentru fraudele electorale. Nu se știe dacă la acest număr a răspuns vreodată cineva. Jurnaliștii de la „Daily Beast” susțin că acum este nefuncțional dar el apare în mesajele transmise de pe aceste conturi.

În zilele premergătoare alegerilor și-au făcut conturi de Twitter diverse agenții-fantomă de știri (World News Politics, de pildă) care transmiteau mesaje denigratoare despre Clinton și Partidul Democrat. Era vorba, de cele mai multe ori, de informații false sau exagerate. Alte așa-zise agenții de presă (de pildă Phoenix Daily News, operată tot de hackerii ruși), pentru a pregăti terenul în cazul unui eșec al lui Trump, transmiteau informații pentru a spori neîncrederea în procesul electoral și în corectitudinea alegerilor. În aceste mesaje se afirma că se înregistrează, de la o oră la alta, nu doar fraude, nereguli și discriminări la vot, cât și agresiuni împotriva votanților lui Trump.

Studiul mesajelor de Twitter prezentat de „Daily Beast” dovedește și că hackerii ruși au intrat în joc la șapte dimineața în ziua alegerilor însă s-au păstrat o vreme prudenți, dezlănțuindu-se după ce un alegător din Pennsylvania a postat un video cu o mașină de vot o selecta automat pe Hillary Clinton și nu voia să se schimbe opțiunea pentru Trump cu niciun chip. După intervenția membrilor comisiei de vot, mașina a fost reparată însă filmul a devenit „aur viral” pentru hackerii ruși, spune jurnalistul de la „Daily Beast”. TEN_GOP, cont urmărit de peste 50 de mii de utilizatori, publica de îndată informația folosit hashtagul VoterFraud. A fost redistribuit de 14.000 de utilizatori. Un alt cont fictiv al hackerilor GRU (Texan Pamela_Moore13, cont care avea 24.000 de urmăritori) distribuia un video în care se afirma că există un martor care confirma că se furau voturile susținătorilor lui Trump pentru a o favoriza pe Clinton.

Al doilea val, format din utilizatorii mai modești, urmăriți doar de ceva mai mult de cinci mii de persoane, a implicat transmiterea și repostarea unui torent de mesaje de susținere a lui Trump și discreditare a lui Clinton. Punctul culminant s-a înregistrat după amiaza acelei zile, când mesajele se rostogoleau unul după altul pe nenumărate conturi fictive. Mergeți la vot, mai puțin cei care votați cu Hillary, scriau unii. Numai voi puteți poți împiedica victoria lui Hillary, mergeți la vot, scriau alții. Au fost aruncate în luptă toate bombele murdare folosite în campanie și în afara ei: misoginia, Benghazi, teorii ale conspirației legând campania lui Clinton de pedofilie și satanism.

Unele conturi inactive până atunci, dar cu o mulțime de urmăritori, se trezeau la viață colportând informații despre, de pildă, încercarea președintelui în exercițiu Obama de a-i aduce pe simpatizanții Partidului Democrat la vot numai pentru a genera comentarii de genul „scandalos” sau „disperarea miroase urât”, răspunsul dat de Michael Flynn jr., membru al echipei de campanie a lui Trump, la informația furnizată de hackerul rus ascuns sub numele de USA_Gunslinger.

Apoi, mai spune jurnalistul de la „Daily Beast”, după închiderea urnelor și începutul numărării voturilor, când deja se profila victoria lui Trump, conturile hackerilor au abandonat tema fraudei electorale, au deschis sticlele de șampanie și au încheia campania de manipulare apoteotic lăudându-i pe alegători: „Vedeți cum funcționează democrația voastră?” scria popularul cont rus Jenna Abrams.

Previous Next

XS
SM
MD
LG