Registrul se va concentra inițial pe daunele aduse bunurilor imobiliare, dar ar trebui să fie extins pentru a include și alte tipuri de prejudicii materiale și de altă natură, a declarat Kuleba, la o conferință internațională de la Haga, organizată de guvernul olandez.
Oficiali din zeci de țări s-au reunit, marți, în Olanda, pentru a discuta despre responsabilitatea juridică pentru pagubele provocate de războiul din Ucraina, care a intrat deja în cel de-al treilea an. Printre participanți se află și procurorul-șef al Curții Penale Internaționale, care a emis mandate de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin și pentru oficialii militari ruși implicați în război.
„Acesta este primul pas material care se face”, a declarat Kuleba, citat de Reuters, adăugând că cererile de despăgubire pot fi depuse de oricine, începând de marți, 2 aprilie.
„Nu este mai puțin important să se stabilească un mecanism internațional de despăgubire integrală și să se confiște activele rusești înghețate”, a declarat el la conferință.
Banca Mondială a estimat, recent, că Kievul ar avea nevoie de 486 de miliarde de dolari pentru a reconstrui țara devastată de invazia la scară largă a Rusiei, lansată în februarie 2022. Ucraina a declarat că această sumă s-ar putea dubla, dacă vor fi luate în calcul despăgubirile pentru victimele războiului.
Registrul daunelor pentru Ucraina a fost înființat sub egida Consiliului Europei, în luna mai a anului trecut, având 44 de membri, printre aceștia fiind majoritatea statelor din Uniunea Europeană, dar și Japonia, Marea Britanie și Statele Unite.
Registrul se va concentra pe cererile privind daunele aduse imobilelor
În ajunul conferinței de la Haga, Consiliul Europei a precizat, într-o declarație, că registrul se va concentra pe cererile de despăgubire pentru daunele cauzate proprietăților imobile. Potrivit estimărilor Consiliului, sunt așteptate între 300.000 și 600.000 de cereri.
Registrul privind daunele cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, sau RD4U, cu sediul la Haga, își propune să adune cererile de despăgubire, dar nu va plăti daunele. El reprezintă un pas înainte către un mecanism internațional de despăgubire, care nu a fost încă stabilit, precizează agenția AP.
Înființarea registrului a fost recomandată de o rezoluție a Adunării Generale a ONU de anul trecut, prin care se cerea ca Rusia să fie trasă la răspundere pentru invazia sa și se recunoștea că Rusia este responsabilă pentru reparațiile din Ucraina.
Moscova afirmă că va face tot posibilul pentru a împiedica Occidentul să „jefuiască” activele statului pentru a plăti reparațiile către Ucraina, iar ambasadorul rus la ONU a declarat că prevederile rezoluției ONU sunt „nule și fără efecte juridice”.
Haga găzduiește Curtea Penală Internațională (CPI), dar și Centrul internațional pentru urmărirea în justiție a crimei de agresiune împotriva Ucrainei. Guvernul olandez s-a oferit să găzduiască un tribunal special pentru crima de agresiune, întrucât CPI, deși investighează crimele războiului din Ucraina, nu are competența de a urmări penal crima de agresiune împotriva Ucrainei.