Linkuri accesibilitate

În Kunduz, Afgansitan, se duc lupte grele între forțele guvernamentale și talibani


Imagini din provincia Kunduz
Imagini din provincia Kunduz

Lupte grele au loc între forțele guvernului afgan și militanții talibani din Kunduz, capitala provinciei Kunduz din nord, au declarat oficiali afgani și locuitori ai orașului. Militanții au început atacul asupra orașului din 6 august. Kunduz are o populație de aproximativ 375.000 de locuitori, și, dacă va intra sub controlul Talibanilor, ar însemna o victorie semnificativă pentru militanți de la declanșarea acestei mari ofensive, începută în luna mai, când forțele internaționale conduse de Statele Unite au început etapele finale ale retragerii lor, retragere programată să fie finalizată până la sfârșitul acestei luni.

Unele clădiri guvernamentale cheie din Kunduz au căzut sub controlul talibanilor. „Lupte acerbe în stradă sunt în curs de desfășurare în diferite părți ale orașului. Unele forțe de securitate s-au retras spre aeroport”, a declarat Amruddin Wali, membru al consiliului provincial Kunduz. Cel puțin 11 persoane au fost ucise și 39 rănite la Kunduz, a declarat direcția provincială de sănătate publică. O sursă din provincie a spus că ciocnirile s-au intensificat în apropierea sediului poliției și în centrul orașului.

Căderea localității în mîinile Talibanilor ar fi o lovitură majoră pentru guvernul de la Kabul, care a abandonat în mare măsură luptele din mediul rural pentru a apăra principalele orașe. Pe 6 august, talibanii au preluat controlul asupra unei capitale de provincie, și anume asupra orașului Zaranj, în sud-vestul provinciei Nimroz, iar o zi mai tirziu și asupra localității Șeberghan, capitala provinciei Jawzjan din nord.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG