Linkuri accesibilitate

Laboratorul social | Relația ruși – români în Republica Moldova. Ce nu spunem până la capăt?


Jurnalistele Victoria Coroban și Daria Slobodcicova
Jurnalistele Victoria Coroban și Daria Slobodcicova

În Republica Moldova de azi nu vedem conflicte interetnice majore, însă nemulțumiri latente ies la suprafață în discursuri agresive, fie în spațiul privat, fie în spațiul public, mai ales pe rețelele de socializare. Cum a fost și în cazul unui materialul video despre rușii din Republica Moldova realizat, la începutul lui 2021, de Daria Slobodcicova, jurnalistă de limba rusă la portalul Newsmaker.

Relația ruși – români în Republica Moldova. Ce nu spunem până la capăt?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:39:47 0:00

„Rușii din Moldova nu vor să învețe limba română. Nu-i respectă pe moldoveni. Susțin politica lui Putin care vrea să refacă URSS și nu vor să contribuie la dezvoltarea Republicii Moldova”, sunt unele dintre „acuzațiile” formulate în comentariile la acel material. Iar rușii nu înțeleg de ce sunt numiți venetici, chiar dacă sunt născuți aici și de ce faptul că nu vorbesc română e perceput ca fiind lipsă de respect.

Pornind de la acest caz, Victoria Coroban se întreabă care e istoria pe care am moștenit-o în această relație și cum ea ne influențează prezentul. Putem discuta calm despre ceea ce ne doare fără să ne atacăm și fără să ne acuzăm reciproc? În acest episod din podcastul ”Laboratorul social” Victoria a discutat cu Daria Slobodcicova despre ce înseamnă și cum e să fii azi rus în Republica Moldova și despre relația dintre rușii și românii din Republica Moldova. Cât de conștienți suntem unii despre provocările celorlalți? În ce măsură convingerile moștenite ne influențează această relație? Câte dintre ele au legătură cu situația actuală a Republicii Moldova și care își trag rădăcinile din trecutul sovietic? Cum să ne raportăm la acest trecut ca să putem avea un prezent, un viitor sănătos și armonios împreună aici, în Republica Moldova?

„Laboratorul social”poate fi găsit și pe Apple Podcasts, Google Podcasts și YouTube. Peste hotare, podcastul este accesibil și pe Spotify.

  • 16x9 Image

    Victoria Coroban

    Îmi place să observ oamenii, procesele și fenomenele din societate. Primele emisiuni radio în direct le-am realizat la vârsta de 15 ani la Nisporeni. După ce am absolvit facultatea de jurnalism la Universitatea din București am lucrat în producție de film și management cultural. În 2011 am revenit în radio odată cu lansarea Radio România Chișinău, unde am făcut emisiuni pe subiecte sociale. Din noiembrie 2022 realizez podcastul „Laboratorul social” la Europa Liberă. 

XS
SM
MD
LG